Medimagazin logo

'Antibiyotikler çocuklar üzerinde işe yaramıyor'

İngiltere'de yapılan bir araştırma, çocuklarda sık görülen bazı hastalıklara yol açan bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirdiğini ortaya koydu.
'Antibiyotikler çocuklar üzerinde işe yaramıyor'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

BBC Türkçe'nin haberine göre Bristol Üniversitesi ile Imperial College London'dan araştırmacılar, Türkiye de dahil, 26 ülkede hastalardan alınan yaklaşık 78 bin koli basili örneğine dayanarak yapılan 58 araştırmanın sonuçlarını inceledi.

Bu çalışma sonunda, özellikle koli basili nedeniyle idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda, sık yazılan antibiyotiklere karşı direncin çok yüksek olduğu belirlendi.

Araştırmacılar, OECD ülkelerinde hastalardan alınan örneklerden yarısında fazlasının ampisilin, yaklaşık dörtte birinin de trimetoprim içeren ilaçlara direnç geliştirdiğini gördüler.

REÇETESİZ SATILIYOR

Her on örnekten üçünün de co-trimoxazole tedavisine cevap vermediği tespit edildi. Araştırmacılar OECD dışındaki ülkelerde bu oranların çok daha yüksek olduğuna dikkat çektiler.

Araştırma sonuçlarını kaleme alan Ashley Bryce "OECD dışında antibiyotiklere direncin artmasının nedenlerinden biri, bu ülkelerde antibiyotiklerin reçetesiz satılması olabilir" dedi.

Araştırmacılardan Dr Ceire Costelloe de, antibiyotiklerin etkisiz kalmasında daha önceki antibiyotik kullanımının etkili olduğunu, örneğin başka bir tedavi için antibiyotik alanların bundan sonraki altı ay içinde koli basiline yakalanması halinde alınan ilaçların etkili olmadığını söyledi.

arastirma
antibiyotik
antibiyotik direnci
recetesiz
oecd
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir