Medimagazin logo

Ankara'da özel gereksinimli bireyler için diş sağlığı ünitesi kuruldu

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde yetişkin özel gereksinimli bireylere özel ağız ve diş sağlığı ünitesi kuruldu. 3 anestezi doktoru, 12 anestezi teknikeri ve hemşireler ile ADS teknikerlerinin görev yapacağı ünite 3 Nisan'da hizmete girecek.
Kaynak: DHA
Ankara'da özel gereksinimli bireyler için diş sağlığı ünitesi kuruldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Eray Kolsuz, özel gereksinimli bireylerin dental tedavi anlamında çok sağlıklı tedaviler alamadığını, buradan yola çıkarak bu üniteyi kurduklarını söyledi. 

Prof. Dr. Kolsuz, daha önce hastane bünyesinde özel gereksinimi olan bireylerin tedavilerini yapmaya çalıştıklarını; ancak bunun sadece çekim boyutunda olduğunu söyleyerek, "Çekim tedavisi de sonuçta ilerleyen süreçte hastanın hayat kalitesini etkiliyordu. Bu hayat kalitesini etkilememesi için de bu bireylerin doğru bir çiğneme ve doğru bir sindirime ihtiyaçları var. Multi sistemik hastalığı olan bireyler, yani normal bir dental ünitede tedavi alamayan bireyler gibi ihtiyacı olan vatandaşlarımız bu alanlarda tedavi görecek. Tabii ki sadece özel gereksinimi olan bireylerde değil, aşırı derecede diş hekimi korkusu olan, anksiyetesi olan bireylerin de biz burada tedavilerini yapmaya çalışacağız" diye konuştu.

'Hayat kalitesini çokça artıracak'

Prof. Dr. Kolsuz, kurulan bu ünitenin özel gereksinimli bireylerin ağız ve diş tedavilerinin sorunsuz bir şekilde yapılmasını sağlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Özel gereksinimli bir birey herhangi bir muayenehane ya da hastane ortamına gittiğinde yapılan tedaviler şöyle oluyor; kişinin çok hoş olmasa da elini ya da kolunu tutarak o ağız içerisindeki ağrıyan dişine müdahale edilme yönünde bir tedavi uyguluyoruz. Ama biz bu tedavi yöntemini çok doğru bulmuyoruz. Kişi, normal konsültasyonu yapıldıktan sonra anestezi altında uyutulacak. Uyutulduktan sonra zaten hastanın kooperasyonuna gerek duyulmayacak ve ağız içerisinde bulunan dişlerine kanal tedavisi, dolgu gibi işlemlerin hepsini bir seferde 2 hekim ya da 3 hekim girerek tedavilerini tamamlayabileceğiz. Kişinin elini, kolunu tutarak yapılan tedavidense bizim yapacağımız tedavide hem hasta hayat kalitesini çokça artıracak, hem de hem hastanın velileri de bu süreçte daha rahat hissedecekler ve daha modern bir tedavi ile bu süreç sonlanacak diye düşünüyoruz."

 

'Büyük bir eksikliği kapatacağız'

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kaan Orhan da bu ünitenin Türkiye’de büyük bir eksikliği kapatacağını belirterek, "Bu bir başlangıç olacak hem üniversitemiz hem Türkiye’miz adına. Bunun hazırlıklarını aslında 4-5 seneden beri yapmaktayız. Yeni binamıza taşındıktan sonra özellikle çocukta yaptığımız tedavileri özellikle sendromlu erişkin bireylerde de yapmayı istemiştik. Bu sebeple 4-5 seneden beri devam eden bu hazırlığımızı şimdi 3 Nisan’da yeni bir ünite kurarak sadece erişkin bireylere ve özelikle de sendromlu erişkin özel tedavi gereksinim ihtiyacı duyan bireyler için açmaya hazırlanıyoruz. Eskiden özel tedavi gerektirenlere sadece diş çekimi için anestezi adı altında işlemler yapabiliyorduk. Ama bu ünitede diş çekimi, dolgu, kanal tedavisi; normalde yapabileceğiniz işlemleri genel anestezi adı altında yapar hale gelmiş olacağız. Bunun için gerekli altyapımızı hazırladık. Diş hekimliği bünyemizde de 3 anestezi hekimimiz var. Onlarla birlikte bu işlemlere başlayacağız. İlk etapta Ankara, daha sonra da tüm Türkiye’de böyle özel tedavi gereksinimi olan özellikle de erişkin bireye sahip olan ailelerin bize gelmelerini istiyoruz" dedi.

MR ünitesi de 3 Nisan'da devrede

Prof. Dr. Orhan, Türkiye’de ilk kez diş hekimliği fakültesinde MR ünitesini de 3 Nisan'da devreye alacaklarını söyledi. Prof. Dr. Orhan, "Diş hekimliği fakültelerinde bu bir ilk olacak. Bizim MR ihtiyacımız olduğu zaman dışarıda bulunan merkezlere yönlendiriyoruz hastayı. Her yerde bu böyle. Örneğin engelli bir bireyi ameliyat edecekseniz, ilk olarak MR için dışarı yönlendirip, geri gelmesini istiyoruz. Ancak biz şu an diş hekimliği fakültemizde bu işlemlerin hepsini yapar halde olacağız. Orada da 3 Nisan’dan itibaren hasta kabulüne başlayacağız. Yeni binamızla birlikte Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi şu an hem Türkiye’nin hem Avrupa’nın en donanımlı diş hekimliği fakültesi. İleri dönemde yine bir takım yeniliklerimiz olacak" diye konuştu. 

ankara universitesi dis hekimligi fakultesi
dis sagligi unitesi
ozel gereksinimli birey
dis hekimi
Yorum (1)
DİLARA SÖZEN
adana fatma kemal ti̇muçi̇n di̇ş hastanesi̇nde 16.06.2016 tari̇hi̇nden beri̇ genel anestezi̇ altinda özel gereksi̇ni̇mi̇ olan çocuk ve yeti̇şki̇nlere kanal, dolgu, detertraj,di̇ş eti̇ tedavi̇si̇ ve çeki̇mlere yapilmaktadir.ankara ünv.de bu hi̇zmeti̇n veri̇lmesi̇de memnuni̇yet veri̇ci̇di̇r.başarilar
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir