Medimagazin logo

'Hekimler yerli ilaç konusunda teşvik edilmeli'

TEİS Genel Başkanı Saydan: ''Yerli ilaç üretiminin ve kullanılmasının özendirilmesine yönelik çalışmalar bir an önce hızlandırılmalı. Hekim ve eczacılar yerli ilaç için teşvik edilmeli, aynı zamanda yerli ilaç için vatandaştan daha az katkı payı alınması sağlanmalı''
'Hekimler yerli ilaç konusunda teşvik edilmeli'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, yerli ilaçta vatandaşlardan daha az katkı payı alarak, kullanımın özendirilebileceğini ve ilaçta dışa bağımlılığın azaltılacağını belirtti.

Saydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin milyarlarca dövizinin yurt dışına çıkmasına neden olan ilaç ithalatının 2012'ye göre yüzde 3,3 artarak 2013'te 4 milyar 497 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Yerli ilacın üretiminin ve kullanılmasının özendirilmesine yönelik çalışmaların bir an önce hızlandırılmasının önemine değinen Saydan, ivedilikle reçetelerde etken madde yazılımına geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Hekim ve eczacıların yerli ilaç için teşvik edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Saydan, "Aynı zamanda yerli ilaç için daha az katkı payı alınarak vatandaşın da bu projeye katılımı sağlanmalıdır" dedi.

Saydan, devletin yerli ilaç sanayini desteklemesiyle hem dışa bağımlılığın azalacağına hem de ilaçta fiyat avantajı sağlanacağına işaret etti. İlacın dünyada çok önemli stratejik bir ürün olduğuna dikkat çeken Saydan, bu nedenle bir ülke için en önemli önceliğin yerli ilaç üretiminin arttırılmasına yönelik tedbirlerin alınması olduğunu dile getirdi.

AB ülkelerinde jenerik ilacın ve yerli üretimin desteklendiğini belirten Saydan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İngiltere'de tıp fakültesi öğrencilerine, reçete yazarken eşdeğer ürünleri tercih etmeleri yönünde eğitim verilmektedir. Belçika, İspanya, Portekiz, Avusturya, Fransa gibi ülkelerde kamuoyuna yönelik eşdeğer ilaç bilgilendirme kampanyaları düzenlenmektedir. İsviçre'de eşdeğer ilaçlar için daha düşük katkı payı alınmaktadır. Japonya'da hekimlere, reçetede 'referans ilaç yerine eşdeğerini verebilirsiniz' bölümünü işaretlemeleri, eczacılara ise hastanın onayıyla referans ilacı eşdeğer ilaçla değiştirmeleri karşılığında prim ödemesi yapılmaktadır.''

-''Hekimler yerli ilaç konusunda teşvik edilmeli, vatandaş yerli ürün seçmeli''

Hekimlerin yerli ilaçlara teşvik edilmesinin çok önemli olduğunu belirten Saydan, orijinal ilaçla aynı olan eşdeğer ilacın vatandaşa çok iyi anlatılması gerektiğini vurguladı.

Saydan, ''TEİS olarak, yerli ilaç sanayinin güçlendirilmesi için gerçek ilaç harcamasının görülmesi ve ödeme planının ona göre yapılabilmesi için reçetelere etken maddeyle ilaç yazılması şartının bir an önce getirilmesi gerektiğine inanıyoruz.. Biz eczacılar olarak ülkemizin dövizlerinin boşa harcanmasını istemiyoruz'' diye konuştu.

Tedavi ve ilaç parasının bütçeye vereceği yükün azaltılmasının, ancak yerli ilacın desteklenmesiyle mümkün olacağını bildiren Saydan, yetkililerin bu konuya gerekli hassasiyeti göstermelerini beklediklerini sözlerine ekledi.

'hekimler
yerli
ilaç
konusunda
teşvik
edilmeli'
Yorum (10)
tugrul
Hoşumuza gitmese de yabancı ilaç firmalarının ürettiği ilaçlar, yerli firmalardan daha güvenilir. Bunu nereden mi anlıyoruz; 1) eczanelere bire beş, bire on mal fazlası pompalayan ve buna rağmen kar edebilen yerli firmalar, 2) klinikte gözlemlediğimiz (statinler örneğin) yabancı ilaçların daha etkin olması. Siz dışa bağımlılığı azaltmaya çalışacağınıza millete oy için alıştırdığınız çılgın ilaç tüketimini tırpanlamaya çalışın. ancak ipin ucu kaçtığı için bunu başarmak zor.
0
Cevapla
drftrtr
kardeşim yerli ilaç firması mı kaldı ki yerli üretime destek vereceksin. tüm firmalar yabancılara satıldı. günaydın denir artık buna
0
Cevapla
h.u
Ergenlikte bozulan cilt florasını düzeltmek amaçlı probiyotik krem üretim fikrimi tam 32 ilaç firmasına yazdım. Yemin ederim bir tanesinden menfi veya müspet bir cevap gelmedi. Anladım ki bizim ilaç firmaları ham maddeyi dışarıdan alalım, dökelim yuvarlıyalım, hap yapıp satalım mantığıyla çalışmaktadır. Kırbaçlasan ilerlemezler.
0
Cevapla
ahmet kemal
yerli ilaç dediğin etken maddesi hindistandan alınan ilaç.güvenilir yerli firmalar var.fakat bir kısım yerli firmaların ilaçlarında yeteri kadar etken madde olmadığı çok aşikar..
0
Cevapla
drcino
Yerli ilaç yazan hekimlere teşvik geldi; Yabancı ilaç yazan hekimlere negatif performans uygulanıp maaşları kesilecek. Yerli ilaç yazan hekimler önceden olduğu gibi maaşlarını tam almaya devam edecekler.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir