Medimagazin logo

Eczacılar Bakandan sorunlarına ilaç olmasını istedi

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), göreve yeni atanan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müzezzinoğlu’na şimdiye kadar çözüm bulamadıkları sorunlarına ''ilaç'' olmasını istedikleri, bir açık mektup gönderdi.
Eczacılar Bakandan sorunlarına ilaç olmasını istedi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Açık mektubu kamuoyuyla paylaşan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, ''İnanıyoruz ki Sayın Bakanımız 24 bin eczacının çığlıklarına duyarsız kalmayacak ve yıllardır kangrene dönen sorunlarımıza ilaç olacaktır'' dedi.

           

TEİS Genel Başkanı Ecz Nurten Saydan,  mektupta, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na son yıllarda ilaç ve eczacılık alanındaki hızlı değişim sürecinde yaşanılan sorunlara artık kalıcı bir çözüm bulunmasının zorunlu hale geldiğini ilettiklerini belirterek, özelikle ilaç fiyatlarındaki düşüşlerden oluşan zararların karşılanmamasının yanı sıra, süreç içinde ülke nüfusunun neredeyse tamamının Sosyal Güvenlik şemsiyesi altına girmesi ve serbest eczanelerden ilaç alınmaya başlamasıyla eczanelerin mevcut ekonomik düzeni ve işleyişinin değiştiğini paylaştıklarını ifade etti.

           

Doktora ve ilaca erişim kolaylaştıkça ilaca talebin hızla arttığı, eczanelerin iş yükünün iki katına çıktığını ifade eden Saydan, yeni ilaç fiyat kararnamesiyle kamunun, artan bu talep karşısında ilaca ayırdığı bütçeyi arttırmamış ve tek gelir kaynağı ilaç satışından elde ettiği kar olan eczanelerin ciddi maddi sıkıntılar çekmeye başladıklarını söyleyen Genel Başkan Saydan, mektupta “Bugüne gelindiğinde ise, Sosyal Güvenlik kurumlarının tek çatı altında birleşip serbest eczanelere açılım sürecinde yapılan düzenlemeler, eczanelerin ekonomik işleyişi göz ardı edilerek uygulandığından, biz eczacılara sonuçta kazanç değil, birikimlerimiz ve sağlığımız dahil kayıplar getirmiştir.

 

Tüm bu süreçte eczacılardan sadece yapılan düzenlemelere uyum sağlaması istendiği ve beklendiği için, yaşadığımız sorunlar birikmiş ve artık eczaneler için bu durum adeta ekonomik anlamda ölümcül hastalıktan kurtulma ve hayatta kalma mücadelesine dönmüştür.

Tüm yasal düzenlemelere ve verilen sözlere rağmen yapılan fiyat indirimlerinden oluşan kayıplarımızın hala karşılanmamış olması, dayanma gücümüzün tamamen tükenmesine neden olmuştur” ifadelerine yer verildiğini söyledi.

 

Eczacıların yaşadıkları sorunların bir türlü çözüme kavuşturulamadığı ve tüm yıkıcılığı ile devam ettiğini sözlerine ekleyen TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan mektupta çözüm önerilerine de verildiğini kaydetti. Saydan mektupta şfu ifadelere yer verildiğini kaydetti;

 

“İlaç fiyat düşüşlerinde, geçiş süreci tanınarak indirimli fiyattan eczanelere ilaç akışının sağlanmasına yönelik yasal düzenleme yapılmasını, 2010 ve 2011 yılında yapılanlar dahil tüm fiyat düşüşlerine ait zararlarımızın karşılanmasının bir an önce ve kesinlikle sağlanmasını,

 

Kamu Kurum iskontosunun muhatabının eczaneler olmamasını, iskonto değişikliklerinden oluşan zararlarımızın karşılanmasını, bu değişikliklerden ve uygulamalardan etkilenmememiz için de yaptırımı olan yasal düzenlemelerin yapılmasını,

İlaç fiyatlandırmasını örnek aldığımız Avrupa Birliği ülkelerinde de uygulandığı üzere, eczanelere reçete ve/veya kutu başına “meslek hakkı” ödenmesinin sağlanmasını,

 

 Eczane işletme giderlerinin arttığı, mevcut kar oranları ile eczanelerin ticari yaşamlarını sürdürmelerinin ekonomik olarak mümkün olmadığı göz önünde bulundurularak Eczacı kâr oranlarının kademelendirilmesinden vazgeçilmesini ve yükseltilmesinin sağlanmasını istiyoruz.

 

İlaç ve eczacılık hizmetini kesintisiz olarak sürdürebilmemiz için yaşadığımız sorunlarımızın giderilmesini ve bunu sağlamak için haklarımızı koruyan, uygulanması sağlanan yasal düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesini istiyoruz.

 

Halkımıza ilaç olmak için, sorunlarımıza ''ilaç'' istiyoruz. Bu bağlamda yeni görevinizde biz eczacıların başlıca sorunlarının çözümünde önemli işler yapacağınızı ümit ediyoruz.”

eczacılar
bakandan
sorunlarına
ilaç
olmasını
istedi
Yorum (4)
AHMET AZDEMIR
TEK SORUN MF YI DAHA COK VERIN. SORUNLARINA ILAÇ OLMASINI İSTEMEK BU : MF MF MF :):):
0
Cevapla
AHMET
Mf yi mf mf diye bağıran doktorlara verin istemiyorum.Bizi alakadar etmeyen prosodürleri üzerimizden alın, işimizi düzgün bir şekilde yapalım başka birşey istemiyoruz.
0
Cevapla
performanskurbanı
bakanlık doktordan başka herkesin sorununa ilaç olur, doktordan başka herkesın kazancına kazanc katar.. eczacılarıda polk.e koyun kendileri yazsınlar ilacı , hastaya da kendileri versin doktor eksıgıde giderilir iştee..
0
Cevapla
ahmet er
eczacılık kadar önemli bir mesleğe gereken değeri sayın bakanın vereceğinden şüphemiz yoktur.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir