Medimagazin logo

Gelişmiş yerlerde eczane açmak artık hayal

Nüfusa göre yeni eczane açılabilecek yerleri açıklayan Sağlık Bakanlığı, sadece küçük veya gelişmişlik düzeyi düşük yerler için kontenjan tanıdı.
Gelişmiş yerlerde eczane açmak artık hayal
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ankara Çankaya'da 379, İstanbul Kadıköy'de 303, Fatih'te 192, Şişli'de 114, İzmir Konak'ta 169, Karşıyaka'da ise 117 eczane fazlası var.

En fazla eczane açığı bulunan iller arasında Şanlıurfa, Van ve Şırnak başı çekerken il genelinde eczane açığı bulunmamakla birlikte ilçe bazında en fazla eczane açığı tespit edilen İstanbul Esenyurt'a 63, Sultanbeyli'ye 46 yeni kontenjan verildi.

31 Mayıs 2012'de yürürlüğe giren kanun, yeni açılacak eczane sayılarının, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az 3 bin 500 kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenmesini öngörüyor.

Sağlık Bakanlığı, bu düzenleme çerçevesinde ilk kez nüfusa göre planlama yaparak yeni eczane açılabilecek ilçeleri belirledi.

Büyük şehirlerin gelişmiş ilçelerinde yeni eczane açılması bir tarafa, büyük oranda fazlalık olduğu, sadece küçük veya gelişmişlik düzeyi düşük yerler için kontenjan tanındığı dikkati çekti.

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Denizli ve Kayseri gibi illerin büyük ilçelerinde eczane fazlası bulunduğu için yeni kontenjan tanınmadı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun hazırladığı listeye göre, büyük oranda eczane fazlalığı bulunan ilçeler ve sayıları şöyle:

Adana Seyhan (53), Ankara Altındağ (93), Çankaya (379), Keçiören (72), Yenimahalle (59), Antalya Alanya (47), Aydın Efeler (40), Bursa Osmangazi (73), Denizli Merkezefendi (69), Eskişehir Odunpazarı (58), Tepebaşı (31), Hatay Antakya (30), İskenderun (31), Isparta Merkez (46), Mersin Akdeniz (59), İstanbul Ataşehir (37), Bahçelievler (33), Bakırköy (73), Beşiktaş (80), Beyoğlu (44), Fatih (192), Kadıköy (303), Maltepe (60), Şişli (114), Üsküdar (73), Zeytinburnu (31), İzmir Bornova (39), Karabağlar (62), Karşıyaka (117), Konak (169), Kayseri Kocasinan (71), Konya Selçuklu (62), Muğla Bodrum (48), Samsun İlkadım (72), Trabzon Ortahisar (46).

-Eczane açılabilecek ilçeler

Bakanlığın listesine göre en fazla eczane açığı bulunan iller arasında Ağrı, Şanlıurfa, Van ve Şırnak başı çekiyor.

Ağrı, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Van, Şırnak ve Iğdır'ın tüm ilçelerinde eczane açığı bulunduğu için yeni kontenjanlar açıldı.

Ağrı Doğubayazıt'ta 16, merkezde 21, Bitlis merkezde 12, Diyarbakır Bağlar'da 18, Çınar'da 14, Kayapınar'da 27, Gaziantep Şahinbey'de 14, Hakkari Yüksekova'da 24, Mardin Midyat'ta 16 yeni eczane açılabilecek.

Bazı ilçelerinde "rekor sayıda" eczane fazlalığı olmakla birlikte, yeni eczane açılması için en fazla kontenjan yine İstanbul'un 2 ilçesine verildi. Esenyurt'a 63, Sultanbeyli'ye 46 yeni kontenjan tanındı.

-Yasanın kapsamı

Eczacılar ve eczanelerle ilgili kanunun yürürlüğe girdiği 31 Mayıs 2012 tarihinde eczacılık yapma hakkına sahip eczacılarla eczacılık fakültelerinde okuyanlar ve fakülteyi yeni kazananlar bir defaya mahsus bu sınırlamaya tabi tutulmadı.

Aynı tarih itibarıyla eczanesi bulunanlara da bir defaya mahsus herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın eczanesini ilçe dışına nakledebilme ve devredebilme hakkı tanındı.

Bu çerçevede eczanelerle ilgili kanunun yürürlüğe girdiği 31 Mayıs 2012 sonrasında eczanesini kapatan ancak yeniden işyeri açmak ya da eczanesini başka bir ilçeye nakledip tekrar ilçe değiştirmek isteyenler nüfusa göre planlamaya tabi oldu.

Bu kişilerden eczane açmak isteyenler, Kurum tarafından ilan edilen yerler için başvuracak. Bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilecek. Kurum, eczacının yerleştirme puanı ve tercih sıralamasını göz önüne alarak yerleştirme yapacak. Başvuru yapan eczacılardan yerleştirme puanı en yüksek olanlar eczane açma hakkı kazanacak.

Başvuru yapan eczacıların yerleştirme puanlarının eşit olması halinde Kurum tarafından, Türk Eczacıları Birliği temsilcisinin de katılımıyla çekilecek kura sonucuna göre yerleştirme yapılacak.

Tercih dönemi 15 Ağustos'ta sona erecek.

gelişmiş
yerlerde
eczane
açmak
artık
hayal
Yorum (10)
Alper Doğrucu
Arkadaşlar hiç şaşırmadım; Önce Hekimleri bitirdiler şimdi sıra eczanelerde. Biz aynı filmi hekimler olarak izlemiştik. Bu ülkede her iş serbest piyasa kuralları ile yürürken sağlıkta kesif bir despotizm mevcut. Sistemin tüm elemanları sağlık yatırımcılarına peşkeş çekilerek birilerinin cepleri dolduruluyor. Kardeşim bakanlığa ne? adam açar açmaz en nihayetinde ticari bir müessese zarar ederse kapatır. Bakanlık tüm meseleleri bitirdi bu işe mi el attı? Türkiyede hiç bir ticari müesseseyi şuraya açarsın buraya açamazsın diye bir kısıtlama yok. Bu ancak komünist memlekette olacak işler. Ama maksat başka gayeleri eczacıları süpermarketlerin ilaç reyonlarında ABD ve İngiltere de olduğu gibi ücretli işçi yapmak. Hükumet eczacıların üzerine daha da varacak ta ki eczaneleri batırana kadar. Bir de bakacağız tüm ülkede bir kaç tane zincir eczane ve onun işçileri eczacılar kalmış. Hekimler nasıl patron iken işçi yapıldı ise eczacılara da aynısı yapılıyor. Hadi eczacılar için üzülmeyelim diyenler olabilir ama iş en sonunda vatandaşı vuracak şu anda bile uyduruk bir ilaç yazdırmak için yok 182, yok katkı payı filan derken vatandaş dünyanın parasını öderken ileride bu katkı payları daha da artacak ve insanlar eczaneden gidip bir ilacı parasını ödeyerek alamaz hale gelecek. Diyorlar ya özgürlük işte nasıl hekime erişme hakkı muayenehaneleri kapatarak kısıtlandı ise ilaca erişim hakkı da böylelikle kısıtlanacak. Vatandaş dünya kadar para ödeyip ancak reçete ile ilaca ulaşabilecek. Hadi hayırlı olsun.!!
0
Cevapla
aydin sinal
gelismis yerlerde zaten eczahane fazlaligi var,günes yagindan,kremden para kazanma ugrasi veriyorlar.benim anlamadigim hangi zihniyet ve düsünce yapisi eczahane fazlaligi olan bir sehirde,kasabada veya semtte eczahane acar,kazanamayacagini veya iflas edecegini bile bile lades denirmi?Misal Nigdedeki eczahane sayisi frankfurt sehir merkezindeki eczahane sayisindan fazla;Nigde merkez 120 bin 60 eczahane,frankfur merkez 680 bin 30 eczahane.Akil vermek gibi olmasin ama devir almak ticaret acisindan sifirdan baslamaktan her zaman iyidir,vereceginiz devir parasini 2 yilda cikarirsiniz,yeni acilan en az 5 sene tutunma asamasi sürer.
0
Cevapla
bülent ciğerci
asteğmen maaşı ile eczanemi açtım.açtığım günden beri kamu kan kusturdu.fakülteye girdiğimde böyle bir kısıtlama olsaydı mesleği seçmez bürokrat çok rahat olur hiç bir iş yapmadan 65 yaşına kadar yatardım.bu saatten sonra hiç kimse dr eczacı diş hekimi olmasın gitsin düz memur olsun en azından engüzel yılları heba olmaz.son kira yasası ile on yılını dolduran iyi eczanelerde yolcu.çok uluslu bir şirket pusuda yatarak bekliyor.bence en büyük sorun dr,diş hekimi,eczacının birbirini yemesidir.böl parçala yut.doktor kontenjanı bile 13 000 binlere dayanmış ,41 eczacılık fakültesi olmuş bir okadar da diş hekimliğ.teb kazdağları ile uğraşsın ,TTB taş atan kemik yaşı 25 olan çocuklarla uğraşsın.belkide bu günler hepimiz için en güzel günler.ilerde rusya ya çalışmaya gidilecek günler uzak değil gibi.ne dersiniz.
0
Cevapla
melih güneş
bence tüm eczaneler kapatılmalı,ilaçlar amerika daki gibi marketlerde ilaç reyonlarında satılmalı,eczacılarda bu reyonlarda çalışabilir,amerikadan neyimiz iyiki bu sistemde diretiyoruz anlamıyorum...
0
Cevapla
Sinan şeflek
Sevgili sağlık memuru,bilmediğin konularda yorum yapma,ben yapmıyorsam sende yapma, yapıyorsan dahi bilgi sahibi olup yorum yap,amerikadaki Ecz,ile burdaki Ecz. Kıyaslayamazsın bile,adamlar bu konuda 50 yıl öndeler,nedir bu saçma bilgisiz cahil meslekdaşlarımızdan çektiğimiz.Bu kadar mı nefret var,günah mı işledik bu bölümü seçtik,doktorlarımızda diğer sağlıkçı arkadaşlarımda benim için çok değerli böyle yapmayın lütfen,rızkınızı yemiyoruz burda
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir