Medimagazin logo

31 Ekimde kura çeken hekimler hala işe başlayamadı!

31 Ekimde 71. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurasına giren hekimler Medimagazin'e yazdığı mektupla mağduriyetlerini dile getirdi. Bazı doktorlar yerlerine giderken, bir kısmı da hala göreve başlamayı bekliyor
31 Ekimde kura çeken hekimler hala işe başlayamadı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tıp fakültelerinden yeni mezun olan ve uzmanlık eğitimini yeni tamamlayan tabiplerin devlet hizmet yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı tarafından 2 ayda bir Devlet Hizmet Yükümlülüğü kurası ile yeni mezun olan ya da uzmanlığını yeni tamamlayan tabiplerin ataması yapılmaktadır.

 

71.Dönem devlet hizmet yükümlülüğü kurasından itibaren atama yapılabilmesi için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinin birinci fıkrasının(A) bendine eklenen 8. alt bendi ''güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak'' hükmü gereği atamaya dahil edilen tabiplerden güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formunu doldurmaları ve Sağlık Bakanlığının ilgili birimlerine göndermeleri istenmektedir.

 

Daha önce yapılan devlet hizmet yükümlülüğü atamalarında böyle bir uygulama yoktu. Dolayısıyla kuradan 10-15 gün sonra tebligat yayınlanmakta ve tabipler görevlerine başlamaktaydı. 71. dönem devlet hizmet yükümlülüğü kurasından itibaren tabipler göreve başlatılmayarak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması işleminin sonuçlanması beklenmektedir.

 

Bu soruşturma gerekçesi ile Devlet Hizmet Yükümlülüğü ile ilgili mevzuatta belirtilen tabiplerin atanacağı süreler ve devlet güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile ilgili mevzuatta soruşturma için belirtilen süreler aşılmaktadır. Bu durum yükümlü tabipler açısından bazı mağduriyetlere yol açmaktadır. Mevcut mevzuat devlet hizmet yükümlüsü olan tabiplerin bu yükümlülüğü tamamlamadan mesleğini icra etmesini yasaklamaktadır. Dolayısıyla devlet hizmet yükümlüsü olan tabipler bu soruşturma sürecinde özel sektörde de çalışamamaktadır ve işsiz kalmaktadır. Soruşturma süreci tıp fakültelerinden yeni mezun olan tabiplerin 6 aydan daha uzun süre işsiz kalmasına yol açmaktadır.

Devletin istihdam edeceği personeli araştırması makul olmakla beraber kişinin bu süreçte mesleğini icra etmesinin yasaklanması mağduriyet yaratmaktadır. Uygulama özellikle tabipleri mağdur etmektedir. Çünkü diğer meslek mensupları atama beklerken özel sektörde çalışabilmektedir. Dolayısıyla devlet hizmet yükümlüsü olan bir tabibi devlet bu kadar süre bekletiyorsa bu kişinin en azından özel sektörde çalışmasına izin vermelidir.

Bir diğer mağduriyet ise soruşturması olumsuz sonuçlandırılarak ataması yapılmayan tabiplerin durumudur. Bu tabipler devlet hizmet yükümlülüğü ile ilgili mevzuatta yer alan ibare nedeniyle mesleğini icra edemeyecek duruma düşürülmektedir.

 

Sonuç olarak devlet güvenlik soruşturması makul bir uygulamadır. Fakat bu durum devlet hizmet yükümlüsü olan tabipleri mağdur etmektedir. Dolayısıyla devlet hizmet yükümlülüğü ile ilgili mevzuat yeniden düzenlenmelidir.Tabiplerin bu soruşturma sürecinde mesleğini icra etmesine izin verilmelidir.Soruşturma gerekçesiyle ataması yapılmayan tabiplerin mesleğini icra etmesine imkan sağlanmalıdır.Eğer devletin tabip ihtiyacı yoksa bu yükümlülük kaldırılmalıdır.

dhy
güvenlik soruşturması
71. dönem dhy
atama
Yorum (3)
Kamil Ömür
Eee ihtiyaç azaldı dağ taş doktor kaynayacak yakında. Mecburi hizmet sonrası istifalar engellenemediği için ve halk sağlık hizmeti almaya aç kaldığı için hekim eksikliği var deniyor. Aslında pek kalmadı. Hakkari Çukurca bile dolmuş. Geçen sitenizde böyle bir haber vardı. 15 Temmuz kalkışması güvenlik soruşturmalarının daha ciddi yapılmasına yol açtı. Atamayı yapıp daha sonra ihraç etmek daha zor ve prosedürlü. Böyle ciddi güvenlik soruşturması yaparak baştan almayacak. Hekim sayısının artması bakanlığın elini güçlendirdi bu nedenle daha esnek davranıyor atamalar uzuyor.
12
Cevapla
Serif Boylu
Son aciklanan tus'u kazananlar ki cogu su anda zaten kamuda hekimlik bekliyor.Uzmanligi bitirenler ki cogu issiz sekilde bekliyorlardi daha gecen ay. Guvenlik sorusturmasi konusu hekimleri magdur ediyor.Bu işi daha hizli yapabilecek bir devlet mekanizmasi yok mu 21.yy.'da...
3
Cevapla
uz.dr.
Mecburi hizmet var ''mecburi'' hizmet var.73.Dönem mecburi hizmet münhalleri açıklanmış aynı branşta bir meslektaşımı ŞIRNAK diğerini MERSİN ŞEHİR HASTANESİ ‘ne atıyorsun. Böyle saçmalık olmaz. Mecburi hizmetini 5.6. bölgede tamamlayıp kurum içi atama bekleyen yüzlerce hekim var. Bu kul hakkı yemek değilse nedir? Her iki mecburi hizmetimide 6.bölgede tamamladım 26.000 puanım var ben Mersin'e kurum içi atamada gidemiyorum adam mecburi hizmete gidiyor. Bu kadrolar kurum içi atamaya açılsa 20-30 bin puanla tercih edilecek adam 4-5 bin puanla orada sözüm ona ''mecburi'' hizmet yapıyor. Olacak şey değil....
59
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir