Medimagazin logo

Antibiyotikler kolon kanseri gelişiminde etkili mi?

BBC’de yer alan habere göre, uzun süreli antibiyotik kullanımı kolon kanseri gelişiminde rol oynuyor olabilir.
Antibiyotikler kolon kanseri gelişiminde etkili mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Gut dergisinde yayımlanan “Uzun Dönemli Antibiyotik Kullanımı ve Kolorektal Adenoma Riski” başlıklı makalede, uzun süreli antibiyotik kullanımının kolon kanseri gelişimiyle bağlantılı olduğu söylendi.

Araştırmada, 20 ve 39 yaşlarında en az iki ay antibiyotik kullanmış olan hastalarda, uzun dönemli antibiyotik kullanmamış olanlara göre, kolorektal polip oluşum riskinin daha fazla olduğu gözlemlendi. Ayrıca, 40 ve 50’li yaşlarda antibiyotik kullanan kadınların sonraki yıllarda polip oluşumuyla daha sık karşılaştığı ifade edildi.

“Antibiyotikler, zamanla bağırsaktaki mikrobiyotayı değişikliğe uğratıyor, zararlı düşmanlara karşı direnç azalıyor”

Antibiyotiklerin zamanla bağırsaktaki mikrobiyotayı değişikliğe uğratarak, bakteri sayı ve çeşitliliğini azalttığını aktaran araştırmacılar, bu durumun zararlı düşmanlara karşı direnci de azalttığını belirtti.

Manchester Üniversitesi İmmünoloji Uzmanı Dr. Sheena Cruickshank, bağırsak bakterilerimizi rahatsız eden diyet, enflamasyon, antibiyotik kullanımı gibi her durumun sağlığımız üzerinde ciddi etkileri olduğunu söyledi. Dr. Cruickshank’a göre, antibiyotikler ancak doktor tavsiyesiyle alındığında ve doğru dozda kullanıldığında enfeksiyonlarla mücadelede hayat kurtarıcı bir role sahip.

araştırma
kolon kanseri
antibiyotik
kolorektal kanser
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir