Medimagazin logo

Bakanlığa soru: Enjeksiyon yapmadan yazılı onam alacak mıyız almayacak mıyız?

Sağlık Bakanlığının daha önce gönderdiği genelge ile enjeksiyon ve damar yolu açma gibi işlemlerde yazılı belge alınmaması belirtilmişti. Şimdi ise sahada durumlar karıştı
Bakanlığa soru: Enjeksiyon yapmadan yazılı onam alacak mıyız almayacak mıyız?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

AHEF (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu) Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Bilişim Komisyonu Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan; “Bakanlık görüşüne esas teşkil etmek üzere Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne göndermiş olduğu yazıda enjeksiyon ve damar yolu açma gibi küçük işlemler için dahi vatandaştan yazılı belge alınması gerektiği belirtildi. İlk önce onaya gerek yok dendi ancak son yazı ile onay almalısınız vurgusu yapıldı” dedi.


Genelge: ‘Enjeksiyon uygulamalarında yazılı onam zorunlu değil’


Dr. Eryazğan, Sağlık Bakanlığı'nın "Enjeksiyon Uygulamaları Hakkında Genelge" konulu genelgesinde, “enjeksiyon uygulamaları büyük cerrahi işlem olmadığı için, hastaların sözel olarak bilgilendirilmesinin yeterli olduğu, yazılı onam alınmasının zorunlu olmadığı belirtiliyordu. Ancak Bakanlık son yargı kararları nedeniyle son görüşünü değiştirmek zorunda kaldı” diyerek konuyu şu şekilde açıkladı. “Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün Bakanlık görüşüne esas teşkil etmek üzere Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne göndermiş olduğu 18.03.2020 tarihli yazıda; yargı kararlarında yapılan tıbbî uygulamanın sonuçları ve olası komplikasyonları hakkında hastanın rızasının alındığının ispatlanamaması ve Bakanlıkça dosyaya belge sunulamaması sebebiyle manevi tazminat taleplerinin kısmen kabul edilmeye başlandığı belirtiliyor. Bu nedenle; yargı kararları esas alınarak- enjeksiyon ve damar yolu açma gibi küçük tıbbi ameliyeler de dahil- bütün tıbbî işlemler için ilgililerin bilgilendirilmiş yazılı onamlarının alınmasının ispat bakımından uygun olacağı belirtiliyor.


“Yeni enjeksiyon genelgesi hekime savunmada yardımcı…Ancak kesin hüküm değil”


Acil servislerde her serum için hastadan imza alınması mı gerekiyor?
Aile Hekimi Dr. Hacı Yusuf Eryazğan; “Söz konusu yazıdan, acil servislerde dahi hastalara serum takmadan iğne yapmadan 1 sayfalık ayrıntılı bir yazı okutulup, sonrasında hastanın imzasının alınması gerektiği anlaşılıyor. Bu durumun en kısa sürede Bakanlık tarafından açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bu konuda daha açık ve net bir yazı bekliyoruz” dedi.

ahef
enjeksiyon
yazılı onam
hasta hakları
Yorum (6)
bo8
Absürd (konuyla ilgisiz) makamların (hukuk, siyaset vs.) absürd ictihadlar(ı), ilgili kurumların (sağlıkçılar) absürd önlemlere yol açar. Biz de işi gücü bırakıp absürd ile iştigal ederiz.
32
Cevapla
hakan arı
bakanlığın ne dediğinin ne önemi var ki ? konuya yargı karar veriyor yargıtay bakanlıktan gelecek cevaba göre ictihatını mı değiştirecek ? gözüne damla damlatmadan önce bile onam almak gerekiyor yargı kararlarına göre ! bu ülkede sağlık hukuku olmadıktan sonra ne konuşsak hikaye . biz hekimler hala borclar kanununa göre ceza kanununa göre yargılanıyoruz ! ancak bizi alkışlayıp durun özlük haklarımız , hukuki guvencemiz, emeklilik ve tazminat haklarımız, çalışma koşullarımız ... bunların hiç birinin bir önemi yok bizi alkışlayın yeter.
77
Cevapla
Mazhar osman
Bu ülkede doktorluk yapılmaz artık beyler, kurtarabilen kurtarsın kendini.
33
Cevapla
Veli Velveleci
Sayın bakan ve çalışma arkadaşları daha çok tıbbi sekreter istihdami ve daha az randevu, performans baskısı sksbinde sevk zincirini de işletmeye geçerseniz ki sadece güzel bir hayal ve laf olsun diye söylüyorum, komik değil mi siz de guldunuz :)) bu onam vs gibi fanteziler de gerçekçi olabilir.
2
Cevapla
Aydın
Bizimülkemşzde hukukun işleyişi zaman yok 5 sene 10 sene hesap soran yok .Dosyada nokta eksik 3 ay süre ver nokta tamamlansın noktanın belgesi gelsin virgülün belgesi gelsin dosya kapıtla dolsun vatandaş uzayan davalar nedeniyle mağdur olsun kimin umurunda davayı uzatanların niye uazttın gereksiz ayrıntıya girdin diye hesap vermesi varmı. Gelelim konumuza acile hasta geldi şoka girecek damar yolu açmak açmak şçin onam hasta ölecek adrenalin yapacaksın onam bu onamlar hangi ara alınacak hasta ve yakınları hastamıza müdahele edeceği yerde yazı okutuyorlardı müdahelede geç kaldılar sağlık personeline saldıracaklar. SONUÇ: Bakanlığımız artık edilgen değil etken olmalı sağlık konusunda içtihati mahkemeler değil bakanlığımız vermeli. Bakanlığımızın çıkardığı genelgeyi sallamayan hukukçular hakkında suç duyurusunda bulunmalı.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir