Medimagazin logo

Bakanlık mide küçültme ameliyatlarının kriterlerini yeniden belirlendi

Sağlık Bakanı Demircan imzasıyla ilgili kurumlara gönderilen genelgede, mide küçültme ameliyatlarının kriterleri yeniden belirlendi Genelgeyle, obezite cerrahisi uygulayacakların, bariyatrik cerrahi yaklaşımları ve ileri laparoskopik tekniklerini uygulama konusunda bilgili ve deneyimli olması zorunluluğu getirildi -
Kaynak: AA
Bakanlık mide küçültme ameliyatlarının kriterlerini yeniden belirlendi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Mide küçültme ameliyatlarını mercek altına alan Sağlık Bakanlığı, operasyonlar için yeni kriterler getirdi.

Bakanlık, medyada yer alan ve kendilerine de bildirilen, obezitede giderek yaygınlaşan bir tedavi yöntemi olarak uygulanan ve "obezite cerrahisi" şeklinde adlandırılan operasyonlara bağlı olarak bazı vakaların ölümle sonuçlanması üzerine harekete geçti.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan imzasıyla, obezite cerrahisi uygulamalarındaki muhtemel komplikasyonların en aza indirilmesi, yaşanan olumsuzlukların giderilmesi ve hasta mağduriyetinin önlenmesi için gereken tedbirlerin alınmasına yönelik 81 valilik, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına genelge tebliğ edildi.

"Obezite cerrahisi olacak kişilere kurul karar verecek"

Genelgeyle, obezite cerrahisi uygulayacak cerrahlara, bariyatrik cerrahi yaklaşımları ve ileri laparoskopik tekniklerini uygulama konusunda bilgili ve deneyimli olma zorunluluğu getirildi.

Genelge gereği, ilgili cerrahın muayenesi ile endokrinoloji ve dahiliye, akıl ve ruh sağlığı hastalıkları ile anestezi ve reanimasyon uzmanının konsültasyonu yapıldıktan sonra obezite cerrahisi uygulamasına karar verilecek. Hastanın tıbbi durumunun gerektirdiği durumlarda kardiyoloji, göğüs hastalıkları, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı ile diğer uzmanlık dallarından da görüş alınacak.

Obezite cerrahisi uygulanmasına karar verilen kişiler, operasyon öncesinde, cerrahi prosedür, ameliyatın fayda ve zararları ile olası riskleri hakkında ilgili hekim tarafından bilgilendirilecek.

Genelge, obezite cerrahisi uygulamalarının yapılacağı sağlık tesislerine de kriterler getirdi. Buna göre tesislerin, ameliyat öncesi gerekli değerlendirme ve konsültasyonların yapılabileceği yeterlilikte uzman tabip ve donanım altyapı imkanlarına sahip olması gerekiyor.

Ayrıca tesislerde, ameliyat sonrası dönemde oluşabilecek komplikasyonların zamanında ve etkili şekilde yönetilebileceği, ilgili mevzuata göre tescili yapılan üçüncü seviye erişkin yoğun bakım servisi ve endoskopi ünitesi ile obezite şartlarına uygun altyapı ve cerrahi donanımı olan ameliyathane bulundurulması koşulu getirildi.

Sağlık tesisindeki yatak, sedye, ameliyat masası ve benzeri donanımın da obez hastalara uygun yapılandırılması gerekecek.

Hastanın, ameliyat öncesi ve sonrası beslenme, egzersiz ve psikolojik danışmanlık gibi programlarının düzenlenmesi, idame tedavisinin sağlanması ve periyodik takip ve kontrollerinin gerçekleştirilmesinden, uygulamayı yapan cerrahla birlikte ilgili sağlık tesisi yönetimi de sorumlu olacak.

Obezite cerrahisi uygulamalarının genelgenin usul ve esaslarına uygun yürütülmesinden, sağlık müdürlükleri, ilgili kamu sağlık tesislerinin yöneticileri, üniversitelere ve özel sektöre ait sağlık tesislerinin yöneticileri ve mesul müdürleri ile tesislerde görevli cerrahi ekipler birinci derecede sorumlu olacak.

Genelge hükümlerine aykırı durumların tespiti halinde, sorumlular hakkında ilgili mevzuata uygun inceleme ve soruşturma yapılarak, sonuca göre gerekli idari ve cezai yaptırım uygulanacak. 

mide
ameliyat
obezite cerrahisi
Yorum (2)
mz
Hekimlerin ve politikacıların insanların neden çok yemek yediklerini düşünmeden bir sonucun üzerinde bu kadar durmalarını anlamakta zorlanıyorum. Hekimler ve politikacılar zeki insanlardır. Ana sorunun doymak bilmeyen kapitalist yemek endüstrisi olduğunu hepsi biliyor. Yemek endüstrisi kar edecek diye her an her medya ortamında yemekten bahsediliyor, caddelerde yemek reklamları var, filmlerde mutlaka bir yemek sahnesi mevcut. Bu bir zamanlar sıgara endüstrisinin taktiklerine çok benziyor. Bakanlık eğer görevi olan halk sağlığını yerine getirecekse aynı sıgaraya yaptığı muameleyi yemek konusunda da bir şekilde uygulamalıdır. SGK da bu işlemi estetik işlem sınıfına sokup ödemeleri red etmelidir. Ruh sağlığı yola girmeden davranış bozuklukları düzeltilmeden bu konu düzelmez. Şişmanlığın nedeni ruh sağlığı sorunlarıdır. Sorun beyinde iken, mide cerrahisi de ne oluyormuş, midenin ne hastalığı varmış da ameliyatı gerekiyormuş.
11
Cevapla
Hakan
Yine şov yapıyor bakanlık. Denetlemeyeceğin kanunu çıkartmanın anlamı yok. Devlette getirisi olmadığı için bu riskli ameliyatı endikasyonları zorlayarak yapan hekim sayısı az. Ancak özelde durum içler acısı tüm ameliyatlarda olduğu gibi obezite cerrahisinde ağzın laf yapıyor hastayı ikna etmişsen endikasyon hikaye. Sadece patrona daha çok para kazandırıp yerini sağlamlaştırmak var. Türkiye'de maalesef hastaneleri yapılan işlemlerin kalite ve uygunluğu anlamında inceleyen hiçbir kurum yok. Sadece SGK yukardaki şartları sağlamayan hastaların paket ücretini (3000tl) ödemez. Özel hastane zaten 15-20 bin lira aldığı için SGK'ya ihtiyaç duymaz. Şikayet olursa soruşturma açılır, bunun dışında hastayı ikna ettiğin sürece herşeyi yapabilirsin. Denetlemeler sadece otelcilik hizmetlerini içeren kalite üzerine ve özel hastanelerde bu konuda zaten sorun yok. İş malzeme ve cihazlara gelince işler değişir. Devlet hastanesinde HD görüntüleme sistemi yok diye ameliyat yapmayan cerrah özelde çamur gibi görüntüsü olan sistemle obezite cerrahisi yapar. Ülkemizdeki en önemli eksik bazı tedavilerde standart algoritmaların oluşturulmamış olması. Bakanlık algoritmalar oluşturup hasta dosyalarını, kullandığı ilaçları vs inceleyerek tedavinin uygunluğunu değerlendirmeli.
13
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir