Medimagazin logo

Cinsel suçlarda ‘ilaçla hadım’ yöntemi

Tecavüz, çocuğa karşı cinsel istismar ve reşit olmayan çocukla cinsel ilişki suçlarından hüküm giyenlere yönelik, tartışma yaratan zorunlu, “ilaçla hadım” yöntemi uygulamaya sokuldu. Hükümlülerin cinsel isteklerinin azaltılması veya yok edilmesi sağlanacak
Kaynak: MİLLİYET - Ayşegül Kahvecioğlu
Cinsel suçlarda ‘ilaçla hadım’ yöntemi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tecavüz, çocuğa yönelik cinsel istismar ve 15 yaşından küçük çocukla cinsel ilişki suçlarından hapis cezasına çarptırılanların, cezaevlerinde veya koşullu serbest kaldıklarında belirlenen denetim süresi içinde tabi olacakları tıbbi tedavi ve iyileştirme programlarının uygulanmasına ilişkin yönetmelik, dün Resmi gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Daha önce çok tartışılan ve detayları bilinmeyen, “kimyasal hadım” yönteminin de içinde yer aldığı yönetmeliğin ayrıntıları şöyle:

Birden fazla yöntem

 Cinsel suçlardan hüküm giyen bir kişi ile ilgili, cezanın infazı ya da koşullu serbest kaldığı süre içinde hangi tedavi yöntemlerine ve yükümlülüklere başvurulacağına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı, infaz hakimliğine başvuruda bulunacak. Bu kişilerle ilgili, “tıbbi tedavi”, “tedavi amaçlı programlara katılım”, “mağdurun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesinde oturum yasağı”, “mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşma yasağı”, “çocuklarla birarada olmayı gerektiren ortamda çalışma yasağı” ve “çocuklar hakkında bakım ve gözetim yükümlülüğünden men” gibi yöntem ve yükümlülüklerin birinin ya da birkaçının aynı anda uygulanmasına karar verilebilecek.

 Tedavi ve diğer yükümlülüklerin infazında, bulunulan kurumun koşulları ihtiyacı karşılamakta yetersizse hükümlü bakanlıkça başka bir kuruma nakledilecek.

 Hakkında verilen tedavi veya yükümlülük kararlarının yerine getirilmesini engelleyen hükümlüler, psikososyal servis görevlilerinin hazırlayacağı rapor üzerine uyarılacak. İhlalin tekrarı halinde kişi hakkında disiplin cezası uygulanabilecek. 

 Tıbbi tedavi, söz konusu hükümlülere yönelik olmak üzere ayakta veya yatarak ilaçla veya ilaçsız olarak veya her iki usul ile cinsel dürtünün azaltılmasına veya denetimine yönelik tedavilerle cinsel isteğin azalmasını veya yok edilmesini sağlayacak.

 Cinsel suçlardan hüküm alanlar hakkında tıbbi tedavi yükümlülüğüne karar verilmeden önce hükümlü, bulunduğu kurum tarafından sağlık kurulu raporu alınmak üzere Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelere sevk edilecek. 

 Tedavi için kullanılacak ilaçların bedelleri, Adalet ve Sağlık Bakanlıkları arasında düzenlenecek protokol kapsamında ödenecek.

 Tedavinin tamamlanıp tamamlanmadığı bilgisi ile uygulanan tedavi ve süreç hakkındaki bilgiler 6’şar aylık sürelerle sağlık kurumundan istenecek. 

Cihazla takip

 “Mağdurun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesinde oturum yasağı” kararı ise hükümlünün mazeretsiz ve izinsiz söz konusu bölgede ikamet etmesinin yasaklanmasını içerecek. 

 Karar verilebilecek bir diğer yükümlülük programı ise, “çocuklarla birarada olmayı gerektiren ortamda çalışmaktan men” olarak belirlendi. 

Bilgiler tamamen gizli

Tıbbi tedavinin uygulanmasında görev alanlar, insan haklarına saygı çerçevesinde hareket edecek ve görevlerini yerine getirirken aşağılayıcı, onur kırıcı veya küçük düşürücü davranışlarda bulunmayacak. Görevliler, mağdur, hükümlü ya da bu kişilerin aileleri hakkında öğrendikleri bilgilerin ve düzenledikleri raporların gizliliğini korumaktan sorumlu olacak. Bu bilgiler hiçbir kurum ve kişiyle paylaşılmayacak. Aykırı hareket eden görevliler hakkında adli ve idari işlem başlatılacak.
 

kimyasal hadım
tecavüz
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir