Medimagazin logo

'Çocuklarınıza çiş tutmayı değil, yapmayı öğretin'

Çocukların uzun süre çişini tutması tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına  neden oluyor. Enfeksiyon tedavisi için antibiyotik kullanan çocuklar çişini uzun süre tutmaya devam ettiği için tedaviden de sonuç alamıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
'Çocuklarınıza çiş tutmayı değil, yapmayı öğretin'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Üriner sistem enfeksiyonları sadece erkek çocuklarında görülen bir problem gibi düşünülsede kız çocuklarında da çok sayıda hastalıkla karşılaşılabiliyor.  

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Kliniği’nden Prof.Dr.Tarkan Soygür, 26.Ulusal Üroloji Kongresi’nde Medimagazin’e yaptığı açıklamada, kız çocuklarında en sık rastlanan problemin tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonu olduğunu söyledi.

Okul çağındaki kız çocuklarında tuvaletlerin yeterince temiz olmaması düşüncesi ile uzun süre çiş tutma ve aceleci tuvalet alışkanlığı nedeni ile kabızlık problemi de yaşadığını belirten Soygür, bu durumun tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonlarına neden olduğunu söyledi.

Prof.Dr.Tarkan Soygür

Kız çocuklarında da erkek çocuklarında görülen  doğuma bağlı üriner sistem problemlerinin olabildiğini belirten Soygür,

“İdrar kanalında darlık, böbrek çıkışında ve idrar kanalının mesaneye girdiği yerde doğumsal darlıklar veya böbreğin idrara geri kaçması gibi problemler olabiliyor. Bu problemler de idrar yolu enfeksiyonlarına neden oluyor.’’ dedi.

Özellikle kız çocuklarının anneleri tarafından okulda çişlerini  tutmaları için yönlendirildiğini dile getiren Soygür,

“Biz hem okul çağındaki hem de bezi bırakma dönemindeki  çocukların ailelerine; ‘Çocuklara çiş tutmayı değil yapmayı öğretin’ diyoruz. Bu düzeltilmediği sürece çocuklar tekrar tekrar enfeksiyon sorunu yaşayıp doktor doktor geziyor ve antibiyotik kullanabiliyor. Ancak alttaki sorun çözülmediği için enfeksiyon problemi de çözülememiş oluyor.’’ dedi.
 

çocuk
çiş
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir