Medimagazin logo

Dr. Aynur Dağdemir bugün tüm yurtta anılıyor: Samsun, Edirne, İzmir...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ), kadına ve sağlıkçılara yapılan şiddet olayları kınandı.
Dr. Aynur Dağdemir bugün tüm yurtta anılıyor: Samsun, Edirne, İzmir...
OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlık binası önünde düzenlenen basın açıklamasına Opr. Dr. Aynur Dağdemir'in, tıp fakültesi öğrencisi olan kızı Başak ve hukuk fakültesi öğrencisi olan kızı Tuğçe Dağdemir de katıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Samsun Tabip Odası üyeleri ve sağlık çalışanları, özel bir hastanede görevli kadın hastalıkları uzmanı Op. Dr. Aynur Dağdemir'in bıçaklı saldırı sonucu öldürülmesini protesto etti.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde toplanan sağlık çalışanları, Dağdemir için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Samsun Tabip Odası Başkanı da olan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Özkan, burada yaptığı açıklamada, sağlıkta şiddeti kınadıkları belirtti.

Bir başka hekim arkadaşlarını menfur bir hadise sonucu ebediyete uğurlamanın acısını yaşayalı 6 ay bile olmadığını anlatan Özkan, "Maalesef, yine ilimizde bir sağlık çalışanı doktor Aynur Hanım, menfur bir hadise sonucu katledildi. Telafisi olmayan acı içerisindeyiz. Hemşire olsun, doktor olsun sağlık çalışanlarına, hizmetinin doğasında olan yakın ilişkisinin ağır bedeli ödetiliyor" dedi.

Sorunları konunun paydaşlarına pek çok kez ilettiklerini, önceki doktor cinayetinin ardından yürüyüş düzenlediklerini dile getiren Özkan, ama bugün bulundukları noktadan ileri gitmediklerini gördüklerini söyledi.

Sorunların çözümü için acil şekilde adım atılmasını isteyen Özkan, şunları kaydetti:

"Şiddete ciddi yaptırımların uygulanmasını istiyoruz. Oysa bugün çözümün paydaşı olmasını istediğimiz grupların maalesef sorunun paydaşı olduğunu görüyoruz. Mesela televizyonda doktora hakaret, sağlık haberleri üzerinde reyting ve tiraj kaygısı, bizi hedef haline getiriyor. Bunlar olmadığı sürece maalesef acı içerisindeki söylemlerimiz devam edecek. Bir yere varamadan, başka bir arkadaşımızın ne zaman saldırıya uğrayacağını düşünerek yaşamaya devam edeceğiz. Buna rağmen aynı şevkle fedakar ve cefakar sağlıkçılar, çalışmalarına devam edecek. Bir kez daha Aynur Dağdemir'i kaybetmenin acısıyla kendisine Allah'tan rahmet, çok değerli eşine, çocuklarına, akrabalarına, yakınlarına ve tüm sağlık camiasına başsağlığı ve sabırlar diliyorum."

 


 

OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlık binası önünde düzenlenen basın açıklamasına Opr. Dr. Aynur Dağdemir'in, tıp fakültesi öğrencisi olan kızı Başak ve hukuk fakültesi öğrencisi olan kızı Tuğçe Dağdemir de katıldı. Ayrıca eylemde OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, OMÜ Tıp Fakültesi Erişkin Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, OMÜ Tıp Fakültesi Sekreteri Mehmet Özçelik, öğretim üyeleri ve öğrenciler hazır bulundu.

"İNSANLIK DIŞI DAVRANIŞI LANETLİYORUZ"
Eylemde basın açıklamasını okuyan OMÜ Tıp Fakültesi Sekreteri Mehmet Özçelik, "Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet ve hakaret artık neredeyse rutin bir hal almıştır. Bunun son örneği ilimizde meydana gelen biricik meslektaşımız, kardeşimiz Opr. Dr. Aynur Dağdemir'e yapılan saldırı olmuştur. Vatandaşlarımızdan kadına ve sağlıkçıya yönelik bu tür insanlık dışı saldırılara karşı daha duyarlı, yetkilileri de sağlık çalışanlarının can güvenliğinin sağlanması için kalıcı ve caydırıcı tedbirler almaya çağırıyoruz. Kadına ve sağlıkçıya yapılan şiddeti protesto ediyoruz. Sevgili meslektaşımız Opr. Dr. Aynur Dağdemir'in kederli ailesine başsağlığı dileklerimizle bu çirkin ve insanlık dışı davranışı bir kez daha lanetliyoruz" dedi.
Basın açıklaması, saygı duruşunda bulunulmasının ardından sona erdi.

 


 

ANTALYA (İHA) - Antalya'da sağlık çalışanları, sağlık personeline karşı artan şiddet olaylarını protesto ettiler.


Akdeniz Üniversitesi Hastenesi A Blok önünde bir araya gelen sağlık çalışanları geçtiğimiz günlerde Samsun'da Dr. Aynur Dağdemir’in sekreterini korumak isterken bıçaklanarak öldürülmesini protesto etti. Sağlıkta şiddetin son bulmasını isteyen çalışanlar, yasal düzenlemenin bir an evvel çıkarılmasını istediler.

11 AYDA 250 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
Antalya’da sabah saatlerinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi A blok önünde toplanan yaklaşık 25 sağlık çalışanı, ‘Sağlıkta şiddeti’ protesto etti. Sağlık çalışanları ve kadınlara şiddetin her geçen gün daha da artığını ifade eden Türk Tabipler Birliği Kadın Hekimlik Kolu ve Kadın Sağlığı Kolu Üyesi Dr. Hafize Türkmen, 2014 yılında 281 kadının eş, sevgili, erkek, kardeş olmak üzere en yakınları tarafından öldürüldüğünü ifade etti. Rakamın 2015 yılında hızla arttığını belirten Dr. Türkmen, “Yılın ilk 11 ayında ise 250 kadın yaşamını yitirdi. Kadına yönelik şiddeti ayrımcılığı, olağan akışına uygun gören, cinayete tahriki ve faillerine haksız ceza indirimini gelenekselleştiren, kadını sosyal yaşamdan koparıp eve kapatmayı politika sanan bu egemen patriarkal anlayışı protesto ediyoruz ” dedi.
Dr. Türkmen, Saygınlık indirimi, tutku derecesine aşk indirimi adı altında arsızca uygulanan haksız tahrik indirimlerine hayır dediklerini de ifade etti.

 


 

 

KIRKLARELİ (AA) - Kırklareli'nde sağlık çalışanları Samsun'da görev yapan Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aynur Dağdemir'in bıçaklı saldırı sonucu öldürülmesini protesto etti.

Kırklareli Devlet Hastanesi bahçesinde toplanan sağlık çalışanları, "Katil Kim Biz Biliyoruz" yazılı pankart açarak, görevi başında öldürülen Dağdemir anısına saygı duruşunda bulundu.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Kırklareli Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bircan Aydınçoban, bu tür saldırıları nefret ve şiddetle kınadıklarını söyledi.

Türkiye'de kadına şiddettin her geçen gün arttığını ifade eden Aydınçoban, doktor Dağdemir'in başka bir kadına yapılan şiddeti önlemeye çalışırken bıçaklandığını ve hayatını kaybettiğini anımsattı.

Aydınçoban, bu tür saldırıların önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

 


 

EDİRNE

Samsun'da özel bir hastanede görevli kadın hastalıkları uzmanı operatör doktor Aynur Dağdemir'in bıçaklı saldırı sonucu öldürülmesi, Edirne'de sağlık çalışanları tarafından protesto edildi.

Edirne 1. Murat Devlet Hastanesi önünde toplanan yaklaşık 50 kişi, meslektaşlarının öldürülmesine tepki göstermek amacıyla ''Yastayız'' yazılı pankart açtı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Edirne Şubesi Başkanı Nezire Çıbıkçı, burada yaptığı konuşmada, Dağdemir'in öldürülmesi nedeniyle çok üzgün olduklarını söyledi.

Çıbıkçı, 2015'in 10 ayında kaybedilen kadın sayısının 216 olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Özellikle kadın sağlık emekçileri olarak, sağlık ortamında yaşanan şiddeti toplumsal şiddetten ayrı düşünemeyiz. Çözümü de bu bağlamda ele almalıyız. Şiddet karşısında, bulunduğumuz her yerde, mücadele ve direnişimizi kendi gücümüzle büyüterek ve kadını kurban değil, toplumsal özne olarak açığa çıkartan daha güçlü bir kadın örgütlenmesi yaratarak büyütebiliriz."

 


 

Samsun'da özel bir hastanede görevli kadın hastalıkları uzmanı Op. Dr. Aynur Dağdemir'in bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetmesine İzmir Tabip Odası üyeleri tepki gösterdi.

Alsancak Devlet Hastanesi bahçesinde bir araya gelen hekimler adına basın açıklamasını okuyan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nezaket Kaya, kadına ve sağlıkçıya yönelik şiddetin sona ermesi gerektiğini belirtti.

Olayın öncelikle  "kadın cinayetleri" kapsamına ele alınmasını isteyen Kaya, "Durumun sadece bir kadın cinayeti olarak değerlendirilmesi yeterli olmayacaktır. Cinayetin hastanede işlenmiş olması, hekim-hasta ilişkisine ve hekimlik uygulamasına bağlı olmasa bile olayın bir hekime yönelik şiddet-hekim cinayeti olduğu gerçeğini de ortadan kaldırmamaktadır" dedi.

Kaya, olaylarda saldırganların erkek olmasının "rastlantı" şeklinde değerlendirilemeyeceğini kaydederek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada sağlık hizmetinin verildiği hastanelerin güvenliğinin neden bu kadar zayıf olduğu sorgulanmalıdır. Son birkaç yıl içinde kaybettiğimiz meslektaşlarımız Ersin Arslan, Kamil Furtun da katiller önceden bilindiği ve tehditlerden haberdar olunduğu halde önlem alınmadığı için hastanede ortamında öldürülmüştür. Sağlık Bakanlığı çalışanlarını neden koruyamamıştır?"

Kadın hekimin görevi başında öldürülmesinin "bir değil, iki cinayet" anlamına geldiğini savunan Kaya, "Kadınlar ve hekimler insanı doğurmak, besleyip büyütmek, hastalığını iyileştirerek yaşamını sürdürmesini sağlamak ve ölümü geciktirmek gibi işlevleri nedeniyle temel olarak ölümden değil, yaşamdan yana tutum alırlar" diye konuştu.

sağlıkta şiddet
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir