Medimagazin logo

Erkekler için evde akıllı telefonla kısırlılık testi

Erkeklerdeki sperm sayısını ve kısırlılık seviyesini yüzde 98 yerindelikle tahmin edebilen yeni bir akıllı telefon uygulaması geliştirildi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Erkekler için evde akıllı telefonla kısırlılık testi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Science Translational Medicine’de yayınlanan çalışmada, spermiogram testi için ürologa gitmeye çekinen erkeklerin artık aynı kadın doğum testleri gibi rahatlıkla evde bu tespiti yapabileceği söylendi.

Harvard Tıp Fakültesi ve Brigham Kadınlar Hastanesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan ve çalışmanın sorumlusu Yard. Doç. Dr.Shafie, testin erkek sperm numunesinin toplandığı tek kullanımlık bir kit ve gerekli donanım-yazılım teknolojisine sahip bir çip ile çalıştığını söyledi.

 Shafie, “Numuneler çipin içine yerleştirildiğinde aydınlatmak ve büyütmek için portatif mercekler kullanılıyor. Lensler telefonun kamerasıyla aynı hizada portatif kite yerleştirilirken, uygulama spermlerin kısa bir video kaydını alıyor, çipin içindeki sperm hareketlerinin algoritimlerini hesaplayarak toplam sperm sayısını ölçülüyor.” dedi.

 

 

 

Sperm yoğunluğu millilitrede yüzde 15’in altındaysa ya da hareketlilik yüzde 40’ın altındaysa kısırlık sinyalleri

Shafiee ve ekibi, geliştirilen uygulamanın 350 denemede, anormal sperm numunelerini, yoğunluk ve hareket kabiliyetlerini hesaplamada yüzde 98 başarı gösterdiğini söyledi. Uygulamada gözlemlenemeyen tek şeyin spermlerin morfolojileri olduğunu ifade eden Shafie, sperm şekillerinin ancak klinik testlerle anlaşabileceğini söyledi. Ayrıca, sperm yoğunluğu millilitrede yüzde 15’in altındaysa ya da hareketlilik yüzde 40’ın altındaysa sinyallerin kısırlılığı gösterdiği ve yine bir klinisyene başvurmak gerektiğini kaydetti.

5 doların altında maliyet

Araştırma ekibinin verdiği bilgilere göre donanım 5 doların altında maliyete sahip, ve ürünün son hali 50 dolardan daha az bir fiyata raflarda olacak. Shaflee’ye göre, kısırlık özellikle gelişmekte olan ülkelerde bir problem haline geldiği için fiyatın ucuz olması bu ülkelerin faydasına olabilir.

i̇nferti̇li̇te
tip teknoloji̇si̇
akilli telefon
kisirlik
uygulama
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir