Medimagazin logo

'JAMA'daki proton pompa inhibitörleriyle ilgili yayın gerçeği yansıtmıyor'

Türk Gastroenteroloji Derneğince, midede asit salgılanmasını engelleyen (Proton Pompası İnhibitörü) ilaçların, yüzde 96 böbrek yetmezliği yaptığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirildi.
'JAMA'daki proton pompa inhibitörleriyle ilgili yayın gerçeği yansıtmıyor'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, "midede asit salgılanmasını engelleyen ilaçların yüzde 96 böbrek yetmezliğine neden olduğu" şeklindeki haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bor, Türkiye'de geçen yıl 60 milyon kutu mide asit salgılanmasını engelleyen proton pompası inhibitörü (PPİ) kullanıldığını ifade etti.

Serhat Bor, JAMA Intern Med. Dergisi'nde, söz konusu ilaçları 5 yıl boyunca kullananlarda kronik böbrek hastalığına yakalanma riskinin yüzde 28, böbrek rahatsızlığı yaşama olasılığının yüzde 96 arttığına ilişkin çalışmanın yayımlandığını hatırlattı.

Çok sayıda yan etkiye neden olmakla suçlanan PPİ ilaçlarının yıllar içinde bu iddiaların çoğundan "beraat ettiğini" belirten Prof. Dr. Bor, şunları ifade etti:

"Bu çalışmada çok sayıda sorgulanacak husus vardır ve yazarlar da bunu açıkça belirtmişlerdir. 'Yüzde 96' rakamı istatistiksel bir türetmedir, doğru değildir ve konu ileri derecede abartılmıştır. Çoğunluğu yaşlı olan çalışma grubunda PPİ ilaçları zaten böbrek yetmezliği yönünden riskli hastalar kullanmaktadır. Bu hastalar çok sayıda yandaş ilaç da almaktadır. Bir grup hasta çalışma öncesinde de bu ilaçları almaktadır, fakat bu konu değerlendirmeye dahil edilmemiştir. Bu örnekler çoğaltılabilir. Çok sayıda yöntemsel sorunu barındıran tek bir çalışmadan yola çıkılarak abartılı sonuçlara ulaşılmamalıdır."

Bu ilaçların düşük de olsa risk yarattığı belirlenen kemik erimesi hastalığı döneminde dahi kesilmemesi gerektiğini kaydeden Serhat Bor, "Çünkü risk çok düşüktür. Aynı durum böbrek yetmezliği çalışması için de geçerlidir." ifadelerini kullandı.

PPİ mide asit salgısının rol oynadığı hastalıkların tedavisinde "altın standartlarda" ilaçlar olduğunu belirten Bor, "Hastalarımızın bu haberler nedeniyle ilaçlarını kesmeleri, geri dönüşü olanaksız zararlara yol açabilir. Önerilerimiz, tüm ilaçların kullanımında önerilenler ile aynıdır. Doktorunuza danışmadan PPİ kullanmayınız, gereksiz nedenlerle ve uzun süreli PPİ kullanımından kaçınınız. Tek bir çalışmanın sonuçlarından yola çıkarak, doktorunuza danışmadan ilacı kesmeyiniz." değerlenmesinde bulundu.

ppi
proton pompa inhibitörü
serhat bor
böbrek
Yorum (2)
aydin sinal
JAMA daki makale PPI ilaclarinin kisa süreli kullaniminda degil,uzun süreli 5 sene gibi kullaniliminda yan hastaliklarin ortaya cikacagini yazmis ki bu zaten bilinen bir mevzu,Femur boynu kiriklarinda PPI ilaclari kullananlarda yüzde 35 oraninda fazlalik oldugunu ta seneler önce okumustum.Ulserde,Reflue hst da tedavi amacla zaten uzun süreli kullanilmaz,hasta yasam tarzinida degistirerek tedavi olur yada cerraha gönderilir,Uzun süre kullanimi benim bilgim sadece Zollinger-Ellison syndromundadir.Birde romatizma hst,kullandiklari agri kesici,anti enflamatuar ilaclarin mideye olan etkisini azaltmak icin kullanmaktadirlar,Sayin Prof.Dr.Bor un aciklamasinda hangi hastalarin(mide salgisi fazla lafi cok yüzeyel) uzun süreli bu ilaclari kullanmasi gerektigini belirtmemisler.Daha etraflica bir aciklama gerekirdi.
4
Cevapla
M A
"Serhat Bor" öğrencilik yıllarımdan tanıdığım bir isim. Şimdi JAMA daha bir değerli gözüktü gözüme.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir