Medimagazin logo

Kolay iyileşmeyi sağlayan 'yapay kemik' ürettiler

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü İmalat ve Konstrüksiyon Ana Bilim Dalı'nda yürütülen gözenekli "yapay kemik üretimi" projesinde başarı sağlandığı bildirildi.
Kolay iyileşmeyi sağlayan 'yapay kemik' ürettiler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

OMÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü İmalat ve Konstrüksiyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, OMÜ'nün öncülüğünde, Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi Mühendisliği Bölümü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü iş birliğiyle "Gözenekli Yapay Kemik Üretimi Projesi"ni hayata geçirdiklerini söyledi.

Proje ile mayın patlamalarında, trafik kazası yaralanmalarında kırılan ve tedavi sürecinde deforme olan kemiklerin kolay iyileşmesini amaçladıklarını bildiren Gürbüz, çalışmalarının 10 yıldır devam ettiğini anlattı.

Bugüne kadar deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmalardan çok olumlu sonuçlar aldıklarına işaret eden Gürbüz, "Mayın patlamaları veya başka şekillerde askerlerimizin çeşitli uzuvlarının zarar görmesi, trafik kazalarında insanlarımızın kemiklerinin kırılması ve uzun süre iyileşmemesi sorunlarına çare bulmak, tedavi sürecini kısaltmak istedik. Geliştirdiğimiz yapay kemik ile çok daha kısa sürede ve risksiz tedavi imkanını sağlamış oluyoruz" dedi.

- "Çalışma, gelecekte insanlık için büyük başarı olacak"

Gürbüz, yapay kemik üretimini kemik yapısında bulunan kalsiyum fosfat kullanarak gerçekleştirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kemik hasarlarının tedavisinde kalsiyum fosfat kullanıyoruz. Kalsiyum fosfat, kemik yapısı ile benzer gözenekli bir madde. Hamur benzeri elastik bir yapısı var. Bu maddeyi kırılan kemiğe koyduğumuzda zamanla sertleşip kemikleşiyor. Biyo (hayat) uyumlu ve toksik (hücrelere ve yaşayan dokulara kimyasal, biyokimyasal ya da radyoaktif nitelikte zararlar veren her türlü madde) olmaması, kemikle etkileşimin hızlı olması, kemik hasarının iyileşme süresini hızlandırması nedeniyle yaptığımız çalışma, gelecekte insanlık için büyük başarı olacak. Uygulamamız enfeksiyon riskini ortadan kaldırırken tedavinin de kısa sürede başarıya ulaşmasını sağlıyor."

Çalışmalarında 10 yılın sonunda geldikleri konumun kendilerini çok mutlu ettiğini vurgulayan Gürbüz, "Yapılan çalışmalar ve hayvan testlerinde kemiklerin kısa sürede iyileştiğini, enfeksiyona maruz kalmadığını ve uzuvların eskisi gibi işlevini yerine getirdiğini gördük" ifadesini kullandı.

Gürbüz, kısa süre içinde çalışmanın insanlar üzerinde denenmesine başlanacağını bildirerek, özellikle savaşlarda, trafik kazalarında ve spor müsabakalarında yaralananların kısa sürede iyileşmesi için projenin önem taşıdığını sözlerine ekledi.

tıp mühendisliği
doc. dr. mevlut gurbuz
ortopedi
yapay kemi
trafik kazalari
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir