Medimagazin logo

Parkinson ve melanoma arasındaki şaşırtıcı bağlantı

Bilim insanları, yaptıkları bir analiz çalışmasında, geçmişinde melanoma öyküsü bulunan bireylerin ileriki yıllarda dört kat daha fazla Parkinson hastalığı riski olduğunu gösterdi.
Parkinson ve melanoma arasındaki şaşırtıcı bağlantı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Mayo Klinik Göz Hastalıkları Birimi’nden Lauren A. Dalvin ve ekibi, Rochester Epidemiyoloji Projesi’ndeki veritabanından elde ettiği Ocak 1976 ile Aralık 2013 yılları arasındaki verilerle,  Parkinson hastalığı ile melanom vakaları arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. “Parkinson Disease and Melanoma” başlığıyla Temmuz ayında yayımlanan çalışmada, geçmişinde melanoması olan bireylerin dört kat daha fazla Parkinson hastalığı riski olduğu gösterildi.

 

Ekip, melanomu olan hastalardaki 35 yıllık kümülatif Parkinson riskinde yaklaşık 4 kat artış gördü. Metastatik melanomalı hastalarda ölüm riski değerlendirildiğinde ise, Parkinson hastalığı varlığında melanoma hastalığı geçirmiş bireylerin Parkinson yokluğundaki metastatik melanomlu hastalara göre 10 buçuk kat daha fazla ölüm riskinin olduğu görüldü.

 

Araştırmacılar, Melanom ve Parkinson ilişkisi ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulsa da, şu anki verilerle melanoması olan hastaların Parkinson riskinin de dikkate alınmasını önerdi.

parkinson
melanoma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir