Medimagazin logo

‘Sigarayı bırakmazsan seni ameliyat etmem’ ne kadar etik?

Doktorların sigara içen hastayı ‘eğer bırakmazsa ameliyat etmeme’ kararı, ABD başta olmak üzere dünyada gittikçe yaygınlaşan, trend haline gelen bir durum. Nedeni ise sigaranın ameliyat sırasında ve sonrasında önemli sorunlara yol açması, iyileşmeyi geciktirmesi. Peki bu ne kadar etik?
‘Sigarayı bırakmazsan seni ameliyat etmem’ ne kadar etik?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ABD'de yaşayan bir adam emniyete gider, şikayetçi olduğu konunun öznesi doktordur. Kronik kalça ve bacak ağrısı çeken bu kişiyi doktor ameliyat etmeyi reddetmiştir. Nedeni ise sigara içmesi! Sigaranın kötü bir alışkanlık olduğunu kabul eden bu adam, 35 yıllık tiryakiliğinden sonra sigarayı bırakabileceğini düşünmüyor. Ama doktorları onunla hemfikir değil. Yapılan bir araştırmaya göre; yapılan ameliyatlarda sigara içenlerin enfeksiyon nedeniyle tekrar ameliyat olma şansı içmeyenlere göre yüzde 80 daha fazla. Ayrıca ameliyat sırasında çeşitli komplikasyonlar oluşabiliyor. Bunun için doktorlar hastalara herhangi bir ameliyattan önce sigarayı tamamen bırakmalarını, eğer yapamıyorlarsa da operasyon öncesinde ve sonrasında en az 6 ay süresince sigara içmemelerini öneriyor.

Ortopedik cerrah Dr. Bryan Edwards "En iyi sonucu almak istiyoruz. Bu istek, komplikasyonların oluşmasını engellemek adına talep ediliyor. Mesela ameliyatta kemikleri birleştirmeye çalışıyorsunuz, hastanın kan dolaşımı iyi değilse netice de iyi olmaz. Hastaları, 'Ameliyattan kaynaklanan komplikasyonlar şu anki durumunuza göre çok daha kötü' diye uyarıyoruz" dedi. Omurga ameliyatı uzmanı Dr. Leo Spector, doktorların ameliyat öncesi bir kontrol listesi hazırlamalarının önemine değinerek, bunun için hastalardan tiryakiliğe son vermesini istediklerini, en azından yarı yarıya azaltmalarını rica ettiklerini kaydetti. Spector, bir yıl sonra ise ameliyat edeceği hastalardan kesinlikle ve kesinlikle sigarayı bırakmalarını istediğini sözlerine ekledi. Hastalardan sadece sigarayı bırakması istenmiyor. Bazı uzmanlar diyabet ve obezitenin de ameliyatın başarısını azalttığını düşünüyor.

IŞIL ÇALIŞKAN/KARAR

etik
etik karar
sigara
ameliyat
doktor-hasta
Yorum (5)
bozeren
sadece işinize odaklanın. işiniz olmayan şeyle uğraşmayın. hatta daha ilerisi, insanlara bu konuda baskı yapmaya da hakkınız yoktur. ama, durumu komplike edeceğini bildirin. muhtemel başarısızlık sebebi olarak kişinin kendi kötü alışkanlıkları, kilosu, vb. özelliklerini bilin, kaydedin ve ona da bildirin. imza atarken bunları bilerek imza attığının farkında olsun. gerisi sizi ilgilendirmez. çünkü siz judge-man veya tıbbi mehdi değilsiniz.
20
Cevapla
bg
Sn. bozerenin görüşüne tam katılmıyorum. Bizde belki yok ama; oralarda isttistikler önemli: ne kadar hasta ex olmuş, ikinci operasyon yapılmış, komplikasyon çıkmış. İsttistiklerine göre değerendiriliyorlar. Bunu bozacak bir işlem yapmayı istemeyebilirler. Bize gelince; 6 saat ameliyatını yaptığın gırtlak kanserli bir hastayla hele fistül de olmuşsa aylarca takip ediyorsun, emek harcıyorsun. Bu adamı trakeostomisinden sigara içerken görmek insanı rahatlatmıyor. Aksine, aldığın o kadar riski için değermiydi diyorsun.
14
Cevapla
Osman D
Sigarayı bırakmayan hasta ameliyat edilebilir. Ancak: 1. Sosyal Güvenlik Kurumu, hastalık özellikle sigara ile ilintili ise ödeme yapmayabilir. Hasta masraflarını kendisi karşılayabilir. 2. Cerrah ve Anesteziyolog hastanın sigara içimi dolayısı ile taşıdığı riskleri (Ventilatör bağımlılığı, solunum komplikasyonları, ani kardiak ölüm, aritmiler, vb. gibi) ile ilgili olarak kendisini bilgilendirir, onamlarını alır. Hasta tüm bu riskleri göze alıyor ve onaylıyorsa yine ameliyat edilebilir. Kimse kusura bakmasın. Ancak hekimin bunun ötesinde bir polemiğe girmesi bence tümüyle gereksizdir, işgüzarlıktır.
17
Cevapla
Enis Kanat
o zaman işin boyutu değişir, devlet sattığı hem de bandrollü vs sigaradan, alkolden çatır çatır vergisini alıyorken bunlardan doğan tıbbi problemlerde SGK ödemiyor olabilir mi?
0
Cevapla
Tugay
Bozeren'e katılmıyorum. Hayati bir durum mevcutsa zaten ivedilikle ameliyata alınır. Ama elektif bir vakaysa, tüm şartlar optimum düzeyde vakaya başlanmak istenebilir. Benzer bir durum Alkol bağımlılarında son dönem KC yetmezliği olsa dahi nakil olmuyor. Alkol ü bırakmış olması gerekiyor nakil ameliyatı için. Emek veriyorsunuz, risk alıyorsunuz, en küçük sıkıntıda dava ediliyorsunuz... O halde elektif vakaya başlamak için şartlar belirleyebilirsiniz
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir