Medimagazin logo

Tıbbi bilirkişilikte 100 yıl gerideyiz!

Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi(SAHUM) tarafından düzenlenen IV. Ulusal Tıp Hukuku Ve Tıbbi Bilirkişilik Kongresi, 13-15 Ekim 2017 tarihlerinde Kuşadası Pine Bay Hotelde İstanbul'dan Gaziantep'e Trabzon'dan Mersin'e ülkenin dört yanından ve yurtdışından yüksek düzeyde katılımla gerçekleşti.
Tıbbi bilirkişilikte 100 yıl gerideyiz!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İZMİR-Türkiye’de sağlık sistemindeki hızlı değişiklikleri ve bunun yansımalarını ele alan kongrede ayrıca bilirkişilikteki güncel gelişmeler tartışıldı.

Özellikle sağlıkta ve günlük yaşamda şiddet oturumunda sağlıkta hizmet koşullarının değişmesi ve hasta başına 4 dakika düşmesine yol açan aşırı hızlanmanın sakıncaları vurgulandı. Hekim ve hemşirelerin sağlıkta şiddetten korunmak için hastalarıyla yakın temasa girilmeyen branşları tercih ettiği ve bu şekilde giderse hastaların özellikle kadın-doğum ve acil gibi bazı branşlarda hekim ve hemşire bulamayacağına vurgu yapıldı.

Tıbbi bilirkişilik ve genel bilirkişilikle ilgili yakın zamanda yapılan yasal değişikliklerin getirdikleri ve sakıncalarına da değinilen kongrede adaletin ayrılmaz ve zorunlu parçası olan bilirkişiliğin gelişmiş ülkelerdeki gibi bilimsel metodolojiyle ve gerekçeli olarak yapılmasının önemi vurgulandı.

Kongre başkanı Prof.Dr. Erdem Özkara gelişmiş ülkelerin neredeyse yüz yıl önce konuştuğu bilirkişilikte bilimsel metodolojinin  bugün halen ülkemizde tartışılıyor olmasının üzüntü verici olduğuna vurgu yaparak ‘Günümüzde yapılan standarttan ve eğitimden uzak bilirkişiliğin adalete ve kişilere yol açabileceği sakıncalar kongrede konuşuldu. Son olarak yazar Emrah Serbes olayında da görüldüğü gibi bilirkişilik bir olayın aydınlatılmasında ve adaletin tecellisinde vazgeçilmez bir role sahiptir ve gerçeğe ulaşmada aklı ve bilimi temsil eden bir yapılanmadır. Bu nedenle ülkemizde bilirkişilik eğitimi, bilirkişi etiği ve standardizasyonu konularında çalışmalar yapılması gerekir’ dedi.

Alanındaki en seçkin konuşmacıları katılımcılarla buluşturan ve bu alandaki en uzun soluklu etkinlik olan kongrede ayrıca artık gelenekselleşen Tıbbi Bilirkişilik Kursu da başarılı şekilde gerçekleşti.  

sağlık hukuku
kongre baskani
tibbi bilirkisilik
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir