Medimagazin logo

TL’ye ilk sağlık sektörü geçti

Hükümetin dövizdeki artışı durdurmak için kamu harcamalarını lira ile yapma kararına ilk destek sağlık sektöründen geldi. Sağlık Bakanlığı, ithal tıbbi cihaz ve ilaç alımlarını liraya çevirmek için firmaları görüşmeye çağırdı.
Kaynak: SABAH - SAFURE CANTÜRK
TL’ye ilk sağlık sektörü geçti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hükümetin dövizdeki artışı durdurmak için kamu harcamalarını lira ile yapma kararına ilk destek sağlık sektöründen geldi. Sağlık Bakanlığı, ithal tıbbi cihaz ve ilaç alımlarını liraya çevirmek için firmaları görüşmeye çağırdı. Milyon dolarlık alım sözleşmeleri liraya çevrilecek.

MALİYE İNCELEDİ
Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın talimatıyla en çok dövizle alım yapan kamu kurum ve kuruluşları listelendi. Listenin başında başta şehir hastaneleri olmak üzere ilaç sektörü ve tıbbi cihaz alımıyla sağlık sektörü ilk sırada yer aldı. Maliye yöneticileri, Sağlık Bakanlığı yetkililerinden yaptıkları ve yapmakta oldukları yeni alım sözleşmelerinin dövizden liraya çevrilmesini istedi. Sağlık Bakanlığı, yeni alımların lira üzerinden yapılması talimatı verirken, sözleşmesi döviz olarak imzalanmış alımlar için yabancı firmalara çağrı yaptı. Bakanlık, firmalara özellikle şehir hastaneleri için toplu alım yapacağı ve yerli ortak şartı koyduğu MR, röntgen, ultrason, dijital monitör gibi 5 milyon dolarlık alım sözleşmelerinin liraya dönüştürülmesini teklif etti. Firma yetkilileri ise söz konusu alımın, döviz artışına göre lira farkının ödenmesi önerisini getirdi. Bakanlık söz konusu alımlar için döviz kurunun kaç liradan sabitleneceği ve olası artışlar durumunda farkın ne oranda ödeneceği ile ilgili yeni bir çalışma başlattı.

SIRA SAVUNMA'DA
Maliye Bakanlığı'nın, dövizle alımı en çok yapan kurumlar arasında yer alan Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na da liraya dönüş talimatı verdiği öğrenildi.

BDDK'DAN BÜYÜMEYE DESTEK
Ekonomide büyümeyi desteklemek için harekete geçen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ticari ve KOBİ kredilerinde genel karşılıkları aşağı çekme planlarını içeren taslağı yayınladı. Ticari kredilerde yüzde 1 olan genel karşılık oranı 0.5'e, KOBİ kredilerinde yüzde 0.5 uygulanan kredi karşılıkları 0'a çekildi.

  •  
sağlık
türk parası
tıbbi cihaz
Yorum (3)
bozeren
sağlıkçılar zaten elinde tuzluk, hemen koşturmaya hazırlar.
7
Cevapla
Murat celikten
İstediğin kadar TL ye geç. Tıbbi cihazda ilaçda para yurtdışına gidiyormu? Gidiyor. Cari açık büyüyormu? Büyüyor. Sen kendin üretemezsen isterse akçeye geç. Emperyal devlet olamazsan boş
12
Cevapla
postenflamatuar
Yurt dışı alımda TL ile de ihale yapsan dolar olarak yurt dışına çıkmak zorunda. Elinde altın varsa yurt dışından dolar alıp dolara çevirip o şekilde ödeme yaparsın. Başka ülkelerle dolar üzerinden değil de altın üzerinden ticaret yapılırsa belki elinde altın birikir de oradan kurtarırsın. En önemlisi elektronik ve teknolojide yapılan devlet yatırımlarına daha fazla önem vermektir.Aselsan havelsan milgem vb projelerde gaza basılmıştır ama daha da basılması lazım. Ayrıca orijinal ilaç molekülü geliştirilmesi çalışmaları için öncelik özel şirketlere teşvik değil tıpkı Aselsan gibi bir devlet İlaç ve Tıbbi Malzeme üretim kurumu oluşturmaktır. Adıda İLTASAN olabilir mesela :)
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir