Medimagazin logo

Yılan zehri polikistik böbrek hastalıklığına çare olabilir

Bilim insanları, yılan zehrinden elde ettikleri bir proteinle, farelerin böbreklerindeki kistleri tedavi etmeyi başardı.
Yılan zehri polikistik böbrek hastalıklığına çare olabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ- Live Science’dan aktarılan habere göre, fareler üzerinde yapılan yeni bir çalışmada yılan zehrinde bulunan bir protein bileşiği ile genetik bir hastalık olan polikistik böbrek hastalığı üçte bir oranında tedavi edilebildi. Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayımlanan çalışmada, Afrika’da en tehlikeli yılanlar arasında sayılan yeşil mamba yılanının zehri kullanıldı.

Paris-Saclay Üniversitesi’nde araştırma yapan Nicolas Gilles ve ekibi, polikistik böbrek hastalığının yüksek kan basıncı gibi bazı belirtilerini yatıştıracak tedaviler bulunsa da bu hastalık için doğrudan bir tedavi şekli bulunmadığını, ancak yeşil mamba yılanının zehrinden elde edilen ve mambaquaretin-1 adını verdikleri bileşikle insanlar üzerinde de tedavinin sağlanabileceğini söyledi.

Zehirler, insan sağlığına olumlu etki edecek bazı molekülleri bünyesinde barındırıyor

Kistleri bulunan farelere 99 gün boyunca yılan zehri uygulayan araştırmacılar, farelerin üçte bir oranında tedavi edildiğini gördü. Gilles: “Kistli bölgenin normal böbrek dokusuna oranı yüzde 28 oranında azaldı. Tedavi sonrasında da toplamda kistler yüzde 47 oranında tedavi edildi. Yılan zehrinin başka hangi durumları iyileştirdiğine bakmadık ama görünen o ki, zehirler zengin bir toksin olmalarının yanı sıra, vücuttaki bazı reseptörlerle etkileşerek insan sağlığına etki edebilecek bazı moleküllerin de kaynağı durumunda.” ifadelerine yer verdi.

nefroloji
yılan zehiri
polikistik böbrek hastalıklığı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir