Medimagazin logo

'Amalgam dolgu, kompozit kadar masum'

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Gül, "Amalgam dolgudan alınan cıva, yenen besinlerden de alınabiliyor" dedi.
'Amalgam dolgu, kompozit kadar masum'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde, diş dolgusunda kullanılan cıva içeren amalgam ve diş rengindeki kompozit dolgular, dayanıklılık ve estetik gereksinimler göz önüne alınarak tercih ediliyor.

Yrd. Doç. Dr. Gül, AA muhabirini yaptığı açıklamada, diş tedavilerinde kullanılan dolguların, yapı olarak sızdırmazlık, estetik ve dayanıklılık gibi farklı alanlarda birbirine göre avantaj ve dezavantajlarının olduğunu söyledi.

Metal dolguların yaklaşık 150 yıldır diş hekimliklerinde kullanıldığını ifade eden Gül, "Bu alanla ilgili çok fazla çalışma olan dayanıklılığı ispatlanmış dolgulardır. Biz hastamıza restoratif tedavi uygularken ağızdaki basınç alma durumuna ve estetik gereksinimlerine göre amalgam ya da kompozit dolgular yapıyoruz. Amalgam dolgular dayanıklık ve sızdırmazlık açısından tartışılmaz ama kompozit dolgulara baktığımız zaman amalgama göre yeni dolgular olmalarına rağmen son 20 yıl içerisinde çok ciddi gelişmeler kaydedildi. Dayanıklılık açısından içerikleri değiştirilerek, hem ön hem de arka bölgede farklı kullanım alanlarına göre kompozit tedaviler üretildi" diye konuştu.

- "Kompozit materyaller, amalgama göre estetik yönden tartışılmaz"

Bu tür tedavilerde ağız hijyeninin önemli olduğunu belirten Gül, şunları kaydetti:

"Biz tabii hastanın ağzına baktığımız zaman hastanın ağız hijyenini tahmin ederek restorasyon uyguluyoruz. Genelde amalgam daha uzun ömürlü olduğu için onu tercih ettiğimiz vakalar da oluyor ama restorasyonun başarısı diyorsak burada hasta ve hekime çok iş düşüyor. Kabul ettiğimiz bir gerçek de var. Son 10 yılda özellikle genç hastalar amalgam dolgu yaptırmıyor. Çünkü estetik beklentiler oldukça fazla. Amalgam dolguda cıva unsurunu bir kenara bıraksak dahi amalgam kullanımında son yıllarda ciddi bir azalma var."

Gül, amalgamdan alınan civanın korkutucu bir düzeyde olmadığı savundu.

Amalgam dolguların birkaç ülkede yasaklandığına değinen Gül, "Dünyanın önde gelen kuruluşları, ADA, Dünya Sağlık Örgütü, FDI olsun amalgamı güvenli olarak görüyorlar. Dünya çapında amalgam dolgu, hala güvenilir bir şekilde kullanılıyor" ifadesini kullandı.

Gül, diş tedavilerinin zamanında yaptırılması gerektiğini vurgulayarak, tedavi yapılan hastaların da 6 ayda bir kontrole gelmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

'amalgam
dolgu
kompozit
kadar
masum'
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir