Medimagazin logo

'Amalgam dolgunuz varsa söktürmeyin'

Amalgam dolgunuz varsa söktürmeyin. Amalgam dolgu yaptırmak isteyenler de gönül rahatlığı ile yaptırabilirler
'Amalgam dolgunuz varsa söktürmeyin'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hospitadent Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Recep Eşkar, halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen amalgam dolguların bakır, kalay, gümüş ve civanın karışımıyla elde edilen güçlü restoratif dolgular olduğunu belirterek, "Amalgam dolgunuz varsa söktürmeyin." uyarısında bulundu.

Eşkar, yaptığı yazılı açıklamada balık tüketiminden vücuda alınan civanın, amalgam dolgudan alınan civadan çok daha fazla olduğunu bildirdi.

Neredeyse tüm hastalıkların nedeninin amalgam dolgulara bağlayıp, günah keçisi seçmeden önce bilimsel kaynaklara, Dünya Diş Hekimleri Federasyonu (FDI) ve Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA) açıklamalarına göz atılması gerektiğini vurgulayan Eşkar, FDI ve ADA gibi büyük sağlık otoritelerinin yayınladıkları raporlarda amalgam dolguların zararları ile ilgili bilimsel bir kanıt olmadığını, aksine güvenilir ve etkili bir dolgu olduğunu açıkladıklarını kaydetti.

Eşkar, bu nedenle amalgam dolguya sahip kişilerin kulaktan dolma söylentilerle dolgularını söktürmesine gerek olmadığının altını çizerek, "Halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen amalgam dolgular bakır, kalay, gümüş ve civanın karışımıyla elde edilen güçlü restoratif dolgulardır. Amalgam dolgunuz varsa söktürmeyin. Amalgam dolgu yaptırmak isteyenler de gönül rahatlığı ile yaptırabilirler. Aynı zamanda son zamanlarda kompozit dolgu ve bonding sistemindeki gelişmelerle birlikte estetik kompozit dolguların dişe daha yakın görüntü verdiği için amalgam dolguların yerine tercih edilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Ancak rahatsız olmadığınız amalgam dolgularınızı sırf içinde civa var diye değiştirmenize gerek yok." bilgisini verdi.

Amalgam dolguların uzun yıllar kullanılabilen, aşınma ve kırılmaya karşı oldukça dayanıklı, ekonomik açıdan ise uygun dolgular olduğuna dikkati çeken Eşkar, "Amalgam dolgular daha ziyade derin çürüklerde dişi kurtararak komşu dişlerin de çürümesine engel olur. En belirgin dezavantajı renginin kararmasıyla oluşan çürük hissiyatıdır. Bu nedenle arka taraflarda kalan derin çürüklerde tavsiye edilir. Kompozit dolgular, henüz sağlamlık ve uzun ömürlülük konusunda amalgam dolguları yakalayamasa da güvenli olan her iki dolgu çeşidi de hastanın tercihine göre yapılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

amalgam
Yorum (3)
Ramazan
Kanıtlanmış bir zararı yok, balıktaki civadan daha az civa.. bunlar bize dişhekimliği fakültelerinde öğretilen basmakalıp cümleler.. Bir gün biri çıkıp amalgamın nörolojik zararlarını ispatlarsa bunun hesabını kim verecek..
31
Cevapla
mehmet baydir
Ramazan bey bos konusma seninki cikip da kanitlarsa ne demek,cikip kanitlayabilen yok zararini.Ama zararli olmadigini kanitlayan sayisiz tez var cene cerrahi olmussunuz ama hekimligin ana kurallarini bilmiyorsunuz.Tip 6. hislere dayali bi bilim degildir.
15
Cevapla
mahmut yılmaz
gerçektende sağlamlık olarak kompozit dolgular amalgama göre çok geride.bir amalgam dolgu yaptırınca onyıllarca o diş sapasağlam kalabilirken,kompozit dolgu ile hele hele devlet hastanelerinde yapılan düşük kaliteli kompozit dolgu ile yapılan dişler,kısa sürede daha kötü şekilde çürüyor.kalitesiz kompozit -kullanım bilgilerime dayanarak söylüyorum-dişi korumuyor,mikrop,pislik tutuyor,büzülüyor,çatlıyor ve kanal tedavisi yapılacak duruma getiriyor.Kompozit ile doldurduğum dişlerimin hepsini kaybettim, yerlerine implant yaptırdım.Oysaki amalgamlı dişlerim 20 küsur yıldır sapasağlam orada öylece duruyorlar.Kompozit teknolojisi sağlamlık olarak henüz amalgam seviyesinde değil.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir