Medimagazin logo

'Doktorluktan çok katiplik yapıyoruz'

5 doktor ve 5 hemşirenin görev yaptığı İstanbul Gaziosmanpaşa’daki Recep Sağlam Aile Sağlığı Merkezine bir günde 96 “sarı zarf” ulaştı. Merkezde görevli Dr. Serkan Özbakış, ‘sarı zarfın’, Sağlık Bakanlığı tarafından cumartesi nöbetlerine gitmeyen aile hekimlerinden savunma almak amacıyla gönderildiğini söyledi.
Kaynak: NTV
'Doktorluktan çok katiplik yapıyoruz'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aile Hekimlerinin cumartesi nöbetleriyle ilgili sorunları bir süredir devam ediyor. İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Serkan Özbakış’a göre de cumartesi nöbetleri; doktor başına 0.3 hastanın düştüğü aile hekimliği sistemine uygun değil. 

Bu nedenle birçok aile hekiminin nöbet tutmadığını aktaran Özbakış, Sağlık Bakanlığının, nöbete gitmeyen aile hekimlerinden savunma almak için “sarı zarf” gönderdiğini söyledi. Recep Sağlam Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarından olan Dr. Serkan Özbakış, merkezlerine bir günde 96 sarı zarfın ulaştığını belirtti. 

“SORUŞTURMALAR USULÜNE UYGUN YAPILMIYOR

Her bir zarfın, 4 imza karşılığında teslim edildiğini belirten Dr. Özbakış, gelen tüm zarfları teslim almak için 10 dakika imza atttığını dile getirerek ”Hasta bakmak için geldiğim ASM’de bu tür bürokratik işlerle uğraşmak hem hastalarımın zamanını almama hem de motivasyonumun düşmesine neden oluyor. Doktorluktan çok katiplik yapıyoruz” dedi.

Cumartesi nöbetlerine yönelik soruşturmaların usulüne uygun yapılmadığı görüşünde olan Özbakış, Danıştay’ın da bu yönde kararı bulunduğunu söyleyerek, “Herhangi bir soruşturma açıldığında ‘muhakik’ (ön incelemeci) atanır ve ifadelerimizi alır; ancak nöbet soruşturmalarında böyle bir görevlendirme yapılmıyor” diye konuştu. 

Özbakış, haksız yere ceza puanı almamak için, Sağlık Bakanlığına usülüne uygun soruşturma yapılmadığı gerekçesiyle dava açmak zorunda kaldıklarını belirtti.
 

 

AHEF BAŞKANI: AİLE HEKİMLERİNE MOBBİNG UYGULANIYOR

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gürsel Özer de siyasi nedenlerle aile hekimliğinin baltalandığını savunarak, "Aile hekimlerinin yaptıkları ASM’leri kendi eserleri gibi gösterenler, ürettikleri angaryalarla, aile hekimliği uygulamasının temellerine dinamit koymuşlardır. Cumartesi nöbetleri ile, keyfi para ve ihtar puanı cezalarıyla 23 bin aile hekimine mobbing uygulanmaktadır" dedi.

“ASM’LERDE AŞILARI SAKLAYACAK BUZDOLABI YOK”

ASM’lerdeki aşıların saklanmasıyla ilgili bir de iddiada bulunan Özer, "Türkiye’de aşı saklanmasına uygun buzdolapları yoktur. Bakanlık mevzuatı, yiyecek dolaplarında aşı saklamayı uygun görmüştür. Ancak yiyecek dolabı ısı sabitleyemediğinden, dolap ısısının 2-8 derece olmadığı durumlarda aile hekimlerine hem idari ceza hem de maddi ceza uygulanmaktadır. Türkiye’de aşı dolabını ürettirip ASM’lere dağıtamayan Bakanlık, ihmalini örtbas etmek istercesine aile hekimlerine ceza yağdırmaktadır" diye konuştu.

aile hekimleri
istahed
dr. serkan ozbakis
Yorum (17)
mehmet tds
Aile sağlığı merkezinde tıbbi sekreterler olarak doktorlar savunmasaını üst yazısını aylık çalışmaları bütün yazışmaları yapıyoruz.Aile sağlığı merkezinde tıbbi sekreterlerolarak hak ettiğimiz hakkı istiyoruz kadro
2
Cevapla
uzman dr
Sayın meslektaşlarım, benim anlamadığım şey şu gerek pratisyenler(acilde) gerek asistanlar gerek uzmanlar nöbet tutuyor. Hemde ayda 7-8 tane gibi tutunalar var. Aile hekimi olarak çalışanlar ayda 1 gündüz 8 saat nöbet tutmaktan niye böyle imtina ediyorlar. Onların ne ayrıcalığı var anlamadım. Ama böyle her şeye itiraz ede ede artık haklı olduğunuz konularda da kimse size destek olmayacak. Gün olur devran döner eski sağlık ocağı sistemi gibi ayda 3-4 bin tl ye çalışmak zorunda kalabilirsiniz.
8
Cevapla
doktor
iyi alıştınız yata yata para kazanmaya..hastane acillerindeki uzman pratisyen ve hastanelerdeki uzmanlar gece gündüz bayram hafta sonu çalışırken siz yatarak onlar kadar ve hatta çoğundan fazla kazanıyorsunuz..hükümet mobbing yapıyorsa gerçekten iyi yapıyor...buyrun hafta sonları acilde nöbet tutun eğer o kadar meraklıysanız....
12
Cevapla
Ali daşdemir
Aile hekimliği yapmak tüm hekimler için zorunlu olmalı...hatta 50 yaşından itibaren uzmanlık dalı ne olursa olsun tüm hekimler emekli olana kadar aile hekimliğinde istihdam edilmeliki hekimler son zamanlarını aile hekimliği gibi ıvır zıvır işlerle uğraşmak olmalı
8
Cevapla
Mücahit Altuntaş
AHEF BAŞKANI: AİLE HEKİMLERİNE MOBBİNG UYGULANIYOR demiş. Sağlık sisteminde Cumartesi çalışmaları niye konuyor ? Çünkü sağlık sisteminde iş yükü var.şişirilmiş iş yükü ! Sağlık sisteminde neden acillere taşan iş yükü var ? Sağlık sisteminde neden son 10-15 yılda iş yükü üç dört kat arttı ! Bu sorulara cevap vermezsek, ergonomisi, kayıt sistemi, bilgi akışını, bilgi paylaşma süreçlerini konuşmazsak, mobinge maruz kalan bir meslek grubuna dönüşürüz. Birinci basamaktan itibaren bilgi akışını neden kullanmıyoruz. Neden sağlık sisteminde eğitimi, mezuniyet sonrası eğitimi gerçekten kontrol edilebilir, nitelikli, özerk hale dönüştüremiyoruz ? Bunların hepsi kamusal sorunlardır, kamusal sorunlar çözüm bekliyor. Sağlık sistemi, hekimler, üniversiteler, maalesef bakanlık bu sorunlara sahip çıkmadığını gösteriyor.Maalesef bununla yüzleşmemiz gerekiyor ! Neden ? Birinci basamağı, mezuniyet sonrası hekimliği, etkin, prestijli, diğer basamaklarla etkin iletişim halinde olan sisteme çeviremezseniz çok büyük eğitimli insanın kıyımı yapmış olursunuz. Türkiye'nin en eğitimli kesimlerini, insanlarını daha etkin ve yakışır biçimde sisteme dahil etmeniz gerekiyor. Kamusal bir sorumluluktur. Sağlık kamusal alandır.Sağlıkta bilgi akışını, temel çalışma koşullarını, hekimin ihtiyaçlarını, çalışma ortamını nitelikli hale dönüştürmek gerekiyor.Özelleştirmeyi aklınızdan geçirmeyin. Bakın ABD bile temel sağlık hizmetlerini biraz daha sosyalleştirmek zorunda kaldı.Siyasal yöntemlerle değil ! Kamusal yararı ve hakları gören yüksek mahkeme kararları ile ! Bunu unutmayalım. Maliyetli, iş yükü olan, çok parçalı, acillere taşan iş yükü istemiyorsak sağlıkta birinci basamağı çok iyi, özerk, yeniden eğiterek, sağlık sistemiyle bütün olarak ele almak gerekiyor ! Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı 05.04.2016
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir