Medimagazin logo

Basit bir ameliyat öncesi protokol, cerrahi alan enfeksiyonlarını önemli ölçüde azaltabilir

American Journal of Infection Control dergisinde yayımlanan bir çalışma, ameliyat sonrası tehlikeli enfeksiyon riskini büyük ölçüde azaltabilecek basit ama etkili bir ameliyat öncesi protokolü ortaya koydu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Basit bir ameliyat öncesi protokol, cerrahi alan enfeksiyonlarını önemli ölçüde azaltabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Cerrahi alan enfeksiyonları (SSI) ameliyat geçiren hastalar için önemli bir tehdit oluşturuyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden alınan en son veriler, yalnızca 2015 yılında ABD'de yatan hasta ameliyatlarıyla bağlantılı 110.000'den fazla SSI'nın artmış morbidite, mortalite ve mali yüke yol açtığını ortaya koyuyor. Önerilen protokollere rağmen, hasta uyumu, maliyetler ve bakteriyel direnç gibi zorluklar etkinliği büyük ölçüde engelliyor.

Ancak Soroka Üniversitesi Tıp Merkezi'nde yapılan yeni bir çalışma, enfeksiyonlara karşı mücadelede yeni bir umut sundu.

 Araştırmacılar, SSI'ların yaygın bir nedeni olan Staphylococcus aureus patojenini hedef alan ameliyat öncesi bir protokolün etkisini değerlendirdi. Protokol, klorheksidin glukonat (CHG) kullanılarak standart cilt antisepsisi ile birlikte povidon-iyotun basit bir ameliyat öncesi burun içi uygulamasını içeriyordu.

Umut verici sonuçlar

Şubat 2018 ile Ekim 2021 arasında kalça veya diz artroplastisi ya da omurga ameliyatı geçiren 688 yetişkin hastanın dahil edildiği çalışmada umut verici sonuçlar elde edildi. Yeni protokolle tedavi edilen hastalar, povidon-iyot bileşeninin uygulanmasından önce tedavi edilen retrospektif bir kohorttakilere kıyasla önemli ölçüde daha az ciddi SSI yaşadı.

"Hastaları daha güvende tutabilir"

Makalenin başyazarı ve Soroka Üniversitesi Tıp Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Dr. Lisa Saidel-Odes, bulguların önemini vurguladı. "Çalışmamız, cerrahi öncesi basit bir povidon-iyot burun uygulamasının standart CHG banyosuyla birlikte kullanılmasıyla cerrahi alan enfeksiyonlarını önleyebileceğimizi ve hastaları daha güvende tutabileceğimizi açıkça gösteriyor" dedi.

Çalışmayla, protokolün en az S. aureus kolonizasyonu olan vakalarda etkili olduğu kanıtlandı ve daha fazla nazal kolonizasyona sahip hastalar için özel yaklaşımlara duyulan ihtiyacı ortaya çıkardı. Ayrıca, diyabetli hastaların SSI gelişimi açısından özellikle yüksek risk altında olduğu da tespit edildi.

american journal of infection control
cerrahi alan enfeksiyonlari
ssi
ameliyat
enfeksiyon riski
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir