Medimagazin logo

Gazze'de çocukların tedavi edildiği hastaneye giden yabancı doktorlar 'dehşete kapıldı'

Son mesaisini tamamlayan Ürdünlü doktor Tanya Hac-Hasan, "Burada zamanımın çoğunu çocukları hayata döndürmekle geçiriyorum" diyor.
Kaynak: Euronews & AP
Gazze'de çocukların tedavi edildiği hastaneye giden yabancı doktorlar 'dehşete kapıldı'
Tanya Hac-Hasan (AP)
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Uluslararası doktorlardan oluşan bir ekip Gazze'de bir hastanede görev yaptı.  

Doktorlar, 'en kötü senaryolara' hazırlıklı olduklarını söyleseler de, İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğünü iddia ettiği savaşın Filistinli küçük çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisi karşısında dehşete kapıldılar. 

"Henüz yürümeye başlayan bir çocuk, İsrail saldırısının kafatasını parçalaması sonucu beyninde oluşan hasar nedeniyle hayatını kaybetmiş. 

Aynı saldırıda yüzünün bir kısmı parçalanan kuzeni ise yaşam mücadelesi veriyor.

Bir başka hadisede 10 yaşındaki bir çocuk, İsrail saldırısında öldüklerini bilmediği anne ve babasını görmek için acı içinde çığlık atıyordu. 

Yanında kız kardeşi vardı ama onu tanıyamıyordu zira yanıklar neredeyse tüm vücudunu kaplamıştı."

Bu ifadeler, Ürdünlü çocuk yoğun bakım doktoru Tanya Hac-Hasan'a ait.

Hac-Hasan, Gazze'nin Deyr el Belah semtinde bulunan Aksa Hastanesi'nde 10 saatlik bir gece nöbetinin ardından bu yürek burkan kayıpları aktardı.

Gazze'de önemli bir deneyime sahip olan ve sürekli olarak savaşın yıkıcı etkileriyle ilgili konuşan Hac-Hasan, kısa bir süre önce kentte iki haftalık bir görev süresini tamamlayan bir ekip içinde yer almış.

Altı aydır devam eden İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'nin sağlık sektörü çökmüş durumda.

Kentteki 36 hastaneden on iki tanesi, sadece kısmen hizmet verebiliyor. 

Diğer hastanelerse ya yakıt ve tıbbi malzemeleri tükendikten sonra kapanmış ya İsrail birlikleri tarafından kuşatılmış, baskına uğramış ya da İsrail bombardımanlarında ağır hasar aldıktan sonra işlevsiz hale gelmiş.

Hal böyle olunca Aksa Hastanesi gibi kısmen hizmet veren merkezler, sınırlı kaynaklarla ezici sayıda hasta ve yaralıyla başa çıkmaya çalışıyor. 

Hastanelerin yoğun bakım üniteleri vücutları bandaja sarılmış yaralı çocuklarla ve oksijen maskesi takmış bebekler dolu. 

Malzeme kıtlığına rağmen, hastane personeli, ellerindeki imkanlarla en iyi sağlık hizmetini sunmaya gayret ediyor. 

Halihazırda Gazze'deki çocuklar ve sivillerin birçoğunda komplike yaralanmaların olduğunu ve uzman doktorlar tarafından tedavi edilmelerinin gerektiğini söyleyen yabancı doktorlar, ancak yaralıların hiçbirinin kapsamlı sağlık hizmetlerinden faydalanamadığı uyarısında bulunuyor. 

Son mesaisini tamamlayan Ürdünlü doktor Tanya Hac-Hasan, "Burada zamanımın çoğunu çocukları hayata döndürmekle geçiriyorum" diyor.

Yine kentte görev yapan uluslararası ekipte bulunan Ürdünlü hemşire Mustafa ebu Kasım da aşırı kalabalık yaralılar karşısında şok olduğunu dile getiriyor. 

"(Pansuman için) hastaları aradığımızda hiçbir oda olmadığını görüyoruz. Koridorlarda bir yatakta, bir şiltede ya da yerde bir battaniyenin üzerinde yatıyorlar." diyen ebu Kasım, Gazze'deki acı gerçeği şu cümlelerle özetliyor:

"Bu çok üzücü bir durum."

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre savaştan önce bu hastanenin 160 yatak kapasitesi vardı. 

Şu anda 800 civarında hasta var, ama hasar gördüğü için kısmen hizmet verebiliyor ve hastanenin 120 personelinin çoğu artık göreve gelemiyor. 

Göreve gelemeyenlerin önemli bir kısmının İsrail bombardımanlarında hayatını kaybettiği sanılıyor. 

Gazze merkezli Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı ve saldırısı 2,3 milyon nüfuslu bölgede 32 binden fazla Filistinlinin ölümüne ve 75 binden fazla Filistinlinin yaralanmasına neden oldu.

BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) tahminlerine göre, Gazze'deki 2,3 milyon kişinin yaklaşık yarısı 17 yaşında ya da daha genç.

Gazzeli çocuklar, ailelerinin günlük işlerini devam ettirmelerine yardımcı olmak için yaşlarının ötesinde, fiziksel ve zihinsel yeteneklerinin üstünde bazı görevleri yerine getirmek zorunda kalıyor.

İsrail, Gazze'deki militanların sivil bölgelerde faaliyet göstermesi nedeniyle savaşçı olmayanların ölüm ve yaralanmalarından Hamas'ı sorumlu tutuyor. 

Ayrıca İsrail ölenlerin üçte birinden fazlasının Hamas militanı olduğunu iddia etse de bu iddiasını kanıtlarla destekleyemiyor.

tanya hachasan
doktor
gazze
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir