Medimagazin logo

Bilgisayarlı tomografi acil servisteki kararları nasıl değiştiriyor?

Yapılan bir çalışmada baş ağrısı, göğüs ağrısı ve/veya nefes darlığı ve karın ağrısı şikayeti ile acil servise gelen hastalara BT öncesi ve BT sonrası yapılan değerlendirmeler incelendi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Bilgisayarlı tomografi acil servisteki kararları nasıl değiştiriyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Massachusetts Hastanesi,  Johns Hopkins Üniversitesi Hastanesi,  Duke Üniversitesi Tıp Merkezi ve Washington Üniversitesi acil servislerinde yapılan bir çalışma Bilgisayarlı Tomografi (BT) sonuçlarının acil servis doktorlarının tanı koyma ve klinik değerlendirmedeki kararlarını etkilediğini belirledi.


Temmuz 2012 başlanan, bin 248 hasta üzerinde 245 klinisyen tarafından sürdürülen çalışma 18 ay sürdü.  Çalışmada baş ağrısı, göğüs ağrısı ve/veya nefes darlığı ve karın ağrısı şikayeti ile acil servise gelen hastalara BT öncesi ve BT sonrası yapılan değerlendirmeler incelendi.


Yapılan incelemeler baş ağrısı, göğüs ağrısı ve/veya nefes darlığı ve karın ağrısı ile acil servise gelen hastalara BT öncesi ve BT sonrası konulan tanıların sırasıyla %24, %42 ve %51 oranlarında değiştiğini gösterdi.


BT hastaneye yatırılma kararlarını da değiştiriyor
Çalışmaya göre,  bu şikayetler ile acil servise başvuran hastaların BT öncesi ve sonrası tanıları karşılaştırıldığında,  hastaneye yatırılma oranlarının değiştiği belirlendi.


Buna göre acil servislere, baş ağrısı, göğüs ağrısı ve /veya nefes darlığı ve karın ağrısı ile gelen hastaların BT öncesi ve sonrası hastaneye yatırılma kararlarının, sırasıyla %19, %19 ve %25 oranlarında değişiklik gösterdiği tespit edildi.


Medscape'e konuşan uzmanlar BT ile acil serviste tanı ve teşhis koymanın daha etkili olduğunu belirtirken, bu yöntem ile ilgili risklerin gözden kaçırılmaması gerektiğinin altını çiziyor.  BT cihazlarının verimi, hastanın maruz kaldığı radyasyon ve maliyet mutlaka dikkat edilmesi gereken hususlar arasında.
 

teşhis
bilgisayarlı tomoğrafi
acil servis
Yorum (1)
aydin sinal
bu üc hastahane ABD lerinin(belkide dünyada) ilk siradaki ilk üc hastahanesi,BT aletleri dünyanin her yerinde ayni ama bu üc hastahanelerin hekimleri cok,cok özel secme hekimler,BT aletleri kendileri teshis koyamacagina göre is yine hekimlerin,bilgi ve becerisine bagimli.BT okuyan bu özel yetismis hekimlerler ile bilmem ne sehir hst.hekimleri mukayese edilemez,aletler ayni olsada. bu arastirmanin dikkati ceken en önemli aciklamasi son paragraf;maliyet ve hastanin rasyosyana maaruz kalmasi,ne yazikki türkiyede bu en son düsünülen masraf ve risiko oluyor
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir