Medimagazin logo

En çok hangi branştaki doktorlar çalışıyor?

Yapılan bir araştırmaya göre uzmanlık alanlarına göre doktorların çalışma saatleri farklılık gösteriyor. İşte uzmanlık alanına göre çalışma saatleri…
En çok hangi branştaki doktorlar çalışıyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Toplum Araştırma Merkezi tarafından 6 bin 381 uzmanın katılımı ile gerçekleştirilen ve hekimlerin bir yıllık çalışma sürelerinin araştırıldığı çalışma JAMA'da yayımlanmıştı.  

Doğrudan hasta bakımı, idari görevler ve diğer mesleki görevler de dahil tüm tıbbi aktivitelere ayrılan çalışma saatlerinin incelendiği araştırmada bir yıllık çalışma saati (haftalık çalışma saati) ile yılda çalışan hafta sayısı dikkate alındı.

En az 20 katılımcıdan oluşan 41 uzmanlık dalının analiz edildiği çalışmaya göre bir yıllık ortalama çalışma saati 2 bin 524 olarak hesaplandı. 

Aile hekimlerinin çalışma saatleri ile diğer dalların çalışma saatlerinin karşılaştırıldığı çalışmada en fazla çalışma süresine sahip 3 bölüm damar cerrahisi, dahili yoğun bakım ve yenidoğan tıbbı olurken, çalışma saatleri en az olan 3 bölüm ise, pediyatrik acil tıp, iş yeri hekimliği ve dermatoloji alanları olarak belirlendi.

Çalışmaya göre düşük çalışma saatlerine sahip pediyatri ve dermatoloji alanlardaki uzmanlar işlerinden memnun iken, çalışma saatleri fazla olan uzmanlar ise iş tatmini konusunda sıkıntı yaşıyor. Neonataloji ve perinatoloji uzmanları ise çalışma saatleri ortalamanın üzerinde olmasına rağmen işlerinden memnun.

Çalışmanın radyoloji, anestezi gibi bazı bölümleri içermemesi ve çalışma saatlerinin gece nöbeti ya da hafta sonu çalışma saatleri gibi değişkenleri içermemesi nedeni ile sınırlılıklar içerdiğini belirten araştırmacılar, çalışma düzeninin farklı olması nedeni ile acil tıp uzmanlığı ve pratisyen hekimliği çalışma kapsamı dışında tuttuklarını, her iki alanda da çalışma saatleri ve bakılan hasta sayısının daha fazla olabileceği bilgisini veriyor.

 


 

iş hayatı
doktor
branşlar
en çok çalışan branşlar
Yorum (7)
Port
Turkiyede bu araştırmayı yaptırmazlar.cunku sonuçları skandala neden olur.9 yıldır aynı paraya çalıştırılan doktorlar hastanelerde yattığı yerden tavandan döner alan nöbet tutmayan ıl ve ilçe sagliktaki doktorlardan her hastanedeki yönetici Bashekim ve 3 er yardımcılarından bıktı.meslegimiz korku filmi gibi oldu.su an kaymak tabaka hariç doktorlara mesleği bırakmak isteyip istemediklerini sorun cevap yüzde 90 ve üzeri evet olacaktır.
47
Cevapla
hasan
Göğüs kalp damar cerrahı olarak uzun süre kamu hastanelerinde hizmet verdim. Gerçekten damar cerrahisinin yoğun bir çalışma temposu var. Malesef hizmetten kaçmak için idareci olan hekimler oldu. Onlarla da büyük sıkıntılarımız oldu. İstediğimiz ekipmanları sağlamakta zorlandığımız gibi bir de onlar tarafından yasadışı işlere (istediklerine rapor, ilaç, sevk vs işlerinde yardımcı olmak gibi) zorlandık, yasadışı işledrini yapmayınca da müfettiş vs sorgusu geçirdik. İdarecilerimiz ise keyif yaptılar, politikacı oldular, ama en sonunda parti liderlerine bile madik attıklarından aforoz edildiler (çünkü fedakarca çalışma yerine ığrıpçılığı seçtiklerinden parti liderlerine bile numara yapmaya kalktılar, ama usta politikacı olan liderler bunların kısa sürede ne mal olduklarını çaktılar, keşke onlar idareciyken desteklemeselerdi, belki de pişman olmuşlardır), Şimdi sessiz sedasız kıyak emekli aylıklarıyla hayat sürüyorlar. Tüm bunlara rağmen ben şahsen işimden memnunum. Kopan damarını diktiğim bir sigortasız sanayi çalışanı, boğulmak üzereyken endoskopiyle aspire yabancı cismini çıkardığım büyümüş bir çocuk veya kaza sonucu torasik yaralanması veya periferik damar yaralanması olan bir insanın yaşaması ve bana yolda selam vermeleri ve onları yaşar görmek bana büyük mutluluk veriyor. Bu nedenle idareci olmadığım için Allaha şükrediyorum. İdareciliği hekimlerin değilde idari eğitim almış deneyimli kişilerin yapması gerektiğine inanıyorum.
11
Cevapla
Can Kutan
Bakınız nirengi noktası Aile Hekimliği!
5
Cevapla
aydin sinal
bir aciklamada benden gelsin,Kambersiz dügün olmaz misali...asistanlik dönemim degil 50 li yaslarimin sonu basasistanlik döneminimdeki Anestesi ve yogun bakimdaki calisma düzenini anlatayim: Hastahanede anestesinin calisma saatleri 8-16 olarak gecer ve haftalik calisma 40 saat !? saat 8 de cerrahin bicagi vuracagi ameliyata hastayi hazirlamaya saat 7 de geleceksin,amaliyati olmayan diger anestesistler tam 7.30 cerrahlarla birlikte yogun bakimda sabah vizitesine baslamislar. ameliyathane calisma düzeninde biten ameliyatin ardindan narkozu yapan anestesist hastayi hemen yan extubasyon odasina alir,daha önce intubasyon hazirlama odasinda coktan ikinci hastanin narkozu baslanmis olur bu arada ameliyathane temizlenir,ameliyat hemsiresi hazirlanir hasta ameliyat salonuna alinir ,gecen süre 20 dakka! ilk ameliyata narkoz veren anestesist hastasini ayilmaya veya yogun bakima teslim ettikten sonra firsat bulursa bir kahve icer,tekrar ameliyathanesine gider ikinci hastayi devralir,narkosa baslayan anestesiste ayni isleri yapmak icin baska ameliyathaneye gider, öyle yemegimi? oda ne? ameliyathanedeki kahve ve sandevic ne güne durur? bu calisma düzeninde -misal ortepedi-bir ameliyat hanede saat 16 ya kadar en az bir kalca protezi,bir diz protezi ve en az 4-5 artroskopi amelitati cikmasi lazim. eger ameliyat odandaki ameliyatlar saat 16 ya kadar biterse(bitmese bitirmeye mecbursun) o gün anestesi verdigin hastalari visite yapmaya gidersin,ertesi gün yapacagin anestesiye göz atarsin eger premedikasyon viziti yapilmamisa gider tamamlarsin saat 18 gibi hastahaneden ayrilirsin .ettimi günlük calisma 11 saat, gelelim nöbete ;eger nöbetci isen ameliyathanede devam eden ameliyat varsa(olmamasi imkansiz) ameliyathanedesin. nöbetler hastahanede yatili tutulur.gece asistanlarla birlikte ameleyathanede bilhassa yogum bakimda calisirsin,nöbet odan cek-yat in zaten orda.yogun gecen gecenin ardindan ertesi gün ögleden sonra biraz erken eve gidebilirsin. bir basasistan-oberarzt- Almanyada bir egitim hastahanesinde haftalik calisma süresi 80 saati bulur.diger hastahanelerdeki anestesistlerde ayni calisma süresini kabul etmek zorundadir. yilda 6 hafta tatilin var buna iki hafta kongre tatili ekleyebilirsin,bayram seyranla birlestirerek neredeyse yilda iki aya yaklasan tatil yaparsin.aylik bürüt 8-10 bin euro kesintilerden sonra 5-6 bin euro net.eline para gecer.Frankfurta otobus,metro yillik kart (yani Akbil karti) 1200 euro,74 m2 daire(yan komsu yeni tasindi) 1600 euro.bunlarida yaziyorumki para cok önemli oldugunu bilesiniz diye.frankfurtan selamlar.
7
Cevapla
Port
Dünyadaki bilinen tüm devrimleri doktorlar gerçekleştirmiş.eninde sonunda yine bu devrimi şu an parçalanmış doktor yığınları gerçekleştirecek.goreceksiniz insaallah.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir