Medimagazin logo

Estetisyenlerin Güzellik Salonlarında lazer ve IPL cihazlarını Kullanması Bir An Evvel Durdurulmalıdır !

Estetisyenlerin Güzellik Salonlarında lazer ve IPL cihazlarını Kullanması Bir An Evvel Durdurulmalıdır !
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Medimagazin Dergisi Yazı İşleri Müdürlüğü'ne,                                                     
Estetisyenlerin IPL eylemi ile ilgili gazete yazısına karşı hazırladığım cevap yazısı ektedir.
Yayınlanması dileği ile gönderiyorum.
Saygılarımla,
Doç.Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu

 

Estetisyenlerin Güzellik Salonlarında lazer ve IPL cihazlarını Kullanması Bir An Evvel Durdurulmalıdır !


Biz dermatologlar, son zamanlarda güzellik salonlarında estetisyenler ve doktor olmayan kişiler tarafından yapılmış kılların yok edilmesi amaçlı IPL ve lazer tedavileri sonrası gelişen yanık vakaları ile karşılaşıyoruz. Bu nedenle büyük bir üzüntü içindeyiz. Bu durum halkımızın sağlığı açısından endişe vericidir. Kaygımızı artıran bir diğer olay ise son zamanlarda bu cihazların sadece istenmeyen kılların yok edilmesinde değil damar genişlemeleri ve lekeler gibi başka tıbbi problemlerde de kullanılmaya başlamasıdır.


Ayaktan Teşhis ve Tedavi yönetmeliğine göre güzellik salonları sağlık kuruluşu olma statüsünden çıkarılmıştır ve yasada hiç bir tıbbi işlemin yapılmadığı yerler olarak tanımlanmıştır (Bkz: Ekte sunulan Beşinci Madde). Oysa IPL ve lazer tedavileri doktorluk diploması olan kişilerin yapabileceği tıbbi tedavilerdir. Bu cihazlar ehil olmayan kişiler tarafından kullanıldığında ancak uzman hekimler tarafından tedavi edilebilecek yanık oluşumuna, kalıcı izlere ve hatta tedavi benler korunarak yapılmaz ise deri kanseri oluşumuna yol açabilir.


Son zamanlarda giderek artan sayıda estetisyenlerin yaptığı IPL ve lazer tedavileri sonrası gelişen yanık vakasının bildirilmesi üzerine, Türk Dermatoloji Derneği, Sağlık Bakanlığı’nın estetisyenlerin IPL cihazı kullanmasına izin veren genelgesine karşı dava açmış ve bu konuda Kasım 2009’da yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır. Bu nedenle son olarak Sağlık Bakanlığı mevcut güzellik merkezlerini uyarmış ve estetisyenlerin IPL kullanmaması için resmi yazılar göndermiştir. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen bazı güzellik salonlarında estetisyenler hiç bir denetime uğramadan IPL ve lazer cihazlarını kullanmaya devam etmektedirler. Yasaya göre güzellik salonlarının ruhsatlandırılması ve denetimi belediyelere verilmiştir. Ancak son zamanlarda denetimlere dermatolog meslekdaşlarımızın katılmasına rağmen belediye ekiplerinin bu iş yerlerini tıbbi cihazlar ve halk sağlığı açısından yeterince denetleyebilmesi mümkün değildir.


BağlantıSonuçta, dermatoloji ve plastik cerrahi uzmanlarının muayenehanelerinde yapılması yasaklanan lazer ve IPL tedavisi, tıbbi işletme statütüsünden çıkarıldıkları için denetimleri belediyelere bırakılan ve içlerinde tıbbi işlem yapılması yasak olan güzellik salonlarında yapılmaya devam etmektedir.


Bu hukuksuz uygulamayı halkımıza şikayet ediyoruz ve halkımızı uyarıyoruz;

“Deriniz kıymetlidir, lütfen derinizi uzmanına emanet ediniz !”


Doç.Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu

Ankara Özel TOBB-Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Bölümü Başkanı

 


 

Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık Kuruluşları Hakkında yönetmelik

Güzellik salonları

GEÇİCİ MADDE 5 – (1) 39 uncu maddenin birinci fıkrasının (b) bendi ile yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğe göre açılmış güzellik salonları, sağlık kuruluşu statüsünden çıkarılmıştır. Güzellik salonu adı altında açılan işyerleri, 10/8/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında belediyelerce ruhsatlandırılır.

(2) Güzellik salonunda tıp fakültesi diploması olan biri çalışsa bile, tabip yetkisinde olan tıbbi işlemler güzellik salonunda yapılamaz. Bu hususa uymadığı tespit edilen kişiler hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

estetisyenlerin
güzellik
salonlarında
lazer
ve
ipl
cihazlarını
kullanması
bir
an
evvel
durdurulmalıdır
!
Yorum (28)
mustafa durbin
iyi çalışmalar bu belgeler hala veriliyor peki bu insanları neden kandırıyorlar bakın işte doktorlar her zaman başkasını istemez bu çiyazlarımızı ne yapacağız peki kendinizce sorunları haletiyorsunuz buyrun buda bir sorun bence eyer bu insanlar bunun karşılığında TÜRKEDEN bu işi yapmasada her bu işi yapan meslektaşım evrupa insan haklar mahkemesine başvurur biliyorsunuzda haklıda cıkarız yasalar her gün deyişiyor ) bide bunu bilinki doktorlardanda cok şikayet var buna neden engel olunmuyor hergün gaztelerden haberlerden görüyoruz lütfen insanları kandırmayın artık cok insanı evsiz arabasız bıraktınız bu işletmeler kapatma yüzünden ama allah her zaman yanımızdadır siz kendinizden şüpelenin SAYGILAR
0
Cevapla
sena bilirer
Güzellik merkezlerinde IPL ve Lazer sadece kılları yok etmek için değil tedavi amaçlıda kullanıyorlar.Botoks ve dolgu yapanlar bile var. üstelik oluşabilecek komplikasyonlardan habersiz oldukları için gözükaralar. Her türlü zararı verebilirler
0
Cevapla
ali erdemir
estetisyen arkadaşın yazısının tıbbi içeriğine baktığınızda bu işin bu meslek grubu tarafından yapılmaması gerektiğini anlamanız mümkün,berberlerin saç ekimi yapmak istemesi ne kadar saçmaysa bu istekde o kadar saçmadır.
0
Cevapla
ey
Kimse kimseyi kandırmasın.Neden dermatoloji dernekleri sürekli IPL-lazer'in hekimler tarafından kullanılmasını istiyor.Çünkü bu işteki parayı kmse paylaşmak istemiyor.Alt tarafı kıl temizliği.Yok yanıkmış,yok deri kanseriymiş...Bunu kullanlara eğitimin verilmesi taraftarı da olabilirlerdi.Kaldı ki bu aletleri kullanmak çok kolay.Ama ortada dönen para çok olunca eetetisyenlerin eğitimine değil, halkın sağlığına dem vuruluyor.Kimse kimseyi aptal yerine koymasın.
0
Cevapla
ali erdemir
herhangi birisine öğrettiğinizde bir müddet sonra kolaylıkla yapılabilecek yüzlerce tıbbi işlem var,bu ülke yıllarca babasından öğrendiği diş hekimliğini diplomasız şekilde sürdüren insanlardan hizmet aldı(halen bazı bölgelerde devam ediyor) bir işlemin kolay olması ve para kazanmaya müsait olması bu işlemleri yapma yetkisini başka bir meslek grubuna devretmeyi gerektirmez. Avukatların,mimarların,noterlerin,müşavirlerin yaptığı kolay ve çok kazanç getiren işlemlerede hekimler olarak biz talip olalım isterseniz,.......
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir