Medimagazin logo

FDA'dan eldivenler yasaklansın önerisi

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Başkanlığı (FDA) hem klinisyenlerin hem de hastaların sağlığı için tehdit unsuru oluşturan pudralı eldivenler için yasaklama önerisinde bulundu. Öneri pudra içeren ameliyat eldivenlerinin yanı sıra hasta muayene eldivenlerini de kapsıyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - MEDSCAPE
FDA'dan eldivenler yasaklansın önerisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Öneri son haline geldiğinde, ürünlerin kullanımı aşamalı olarak yasaklanmaya başlanacak.  Cleveland Klinikleri ve John Hawkins Medicine gibi önemli sağlık kuruluşları pudralı eldivenlerin kullanımında kısıtlamaları ve yasaklamaları uygulamaya başladı.  Bu kuruluşların  yanı sıra pek çok sağlık kuruluşu da uygulamanın başlatılmasına destek verecek ve pudra içermeyen eldivenlerin kullanılması yaygınlaşmaya başlayacak.  Klinisyenlerin yüzde 93'ü pudrasız eldiven kullanımına sıcak bakıyor.

 

FDA'in Medikal Cihaz ve Radyoloji Sağlık Dairesi Başkanı Dr. Jeffrey Shuren ''Bu yasaklama hastaları ve sağlık profesyonellerini, bu zamana kadar farkına varmadıkları tehlikelerden koruyacak.  Biz bu yasaklamayı çok ciddiye alıyoruz ve bu halk sağlığının korunması için çok önemli bir önlemdir.'' açıklamalarında bulundu.  Shuren açıklamalarında bu tarz eldivenlerin alerjik reaksiyon , solunum yolları rahatsızlıkları ve deride kaşıntılar gibi problemler yaratması nedeni ile önlem alınması için harekete geçtiklerini belirtti.

Yasaklama FDA için tek seçenek olarak görülüyor çünkü oluşulabilecek riskin önüne etiketleme uyarıları ile de geçilemiyor.

Cerrahi eldivenler ameliyathanelere ilk olarak 1889 yılında girmişti.  Sonrasında bu eldivenlerin kolay giyilebilmesi için pek çok kayganlaştırıcı kullanılmaya başlanmıştı. Kullanılan ilk kaynak ise kibrit otu bitkisi.  Günümüze kadar kullanılan kayganlaştırıcı tozların pek çoğu sağlık açısından zararlı bulundu ve alternatif olarak pudra içermeyen eldivenler üretilmeye başlandı.

FDA, pudrasız eldiven kullanımlarının ekonomik ve ticari açıdan sıkıntı yaratmayacağını, piyasada pek çok alternatif pudrasız eldivenin bulunduğunu söylüyor.  Aynı zamanda bu alternatif pudrasız eldivenlerin cerrahi kullanım ya da hasta muayenesinde de sıkıntı yaratmayacağını belirtiyor.

 

Yasağın başlatılması ile ilgili duyuru 21 Mart 2016 tarihi itibari ile FDA'in web sitesinde yayınlandı ve bu önerilen kurallara önerilerde  ve yorumlarda bulunmak isteyenler için 90 gün boyunca www.regulations.gov adresinde kamu oyunun bilgisine açık olacak.

 


Bu yazının tüm hakları medimagazin.com.tr ye aittir. ‘medimagazin.com.tr’ biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

gündem
eldiven
fda
pudralı eldiven
yasak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir