Medimagazin logo

Hekimlerin maaşındaki dengesizlik hastaları vurdu

Hekimler arasındaki gelir adaletsizliği hasta memnuniyetsizliğini artırdı. Emeğinin karşılığını alamayan doktorların, hastaları çalıştıkları muayenehaneye yönlendirmesi ile tedavi maliyeti 3 katına çıktı
Kaynak: BUGÜN - NESRULLAH SONAY
Hekimlerin maaşındaki dengesizlik hastaları vurdu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'de doktorlar arasındaki gelir eşitsizliği şaşırtıcı boyutlara yükseldi. Mevcut durumda üniversite hastanesinde çalışan profesör, yeni mezun pratisyen aile hekiminden ortalama 3 bin liraya az kazanıyor.

Orantısız gelir dağılımı hastalara yansıyor. Kimi hocalar ya gereksiz tetkikler istiyor ya da hastasını mesai bitiminde verilen özel poliklinik hizmetine yönlendiriyor. Hal böyle olunca mesai saatleri içinde randevu almak neredeyse imkansız hale geliyor. Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, "16.00'dan sonra profesör dahi muayene etse fazla 55 lira alması gerekirken kimileri 200-300 lira bile isteyebiliyor" diyor.

AYIPLI HİZMET ÜRETİLİYOR

Emeğinin karşılığını alamayan sağlık çalışanının ayıplı hizmet ürettiğini ileri süren Demir, "Ayıplı hizmet hastaların teşhis ve tedavisinin gecikmesine yol açarak geri dönüşü olmayan olumsuzluklara neden oluyor. Öteden beri var olan ve giderilmeyen bir sorun. Profesörün ve hekimlerinin vermiş olduğu hizmet çok farklı.

HASTA MESAİ SONRASINA YÖNLENDİRİLİYOR

Aile hekimleri reçete yazmaktan başka bir şey yapmıyor. Öte yandan hastanede çalışan ve az ücret alan bir profesör mecburen farklı yollar deniyor. Ya gereksiz tetkikler istiyor ya da hastayı 16.00'dan sonra özel polikliniğe yönlendiriyor. Bu başlı başına bir garabet" diye konuştu.

Muayene en fazla 55 lira ama...

Demir, hastaların mesai sonrasına yönlendirilmesinin tedavi maliyetini ciddi anlamda yükselttiğine dikkat çekerek, "Doktorlar, önceden mesai saatlerinde bakması gereken örneğin 40 hastanın sadece 10-15'ine bakıyor. Geri kalanını mesai sonrasına bırakıyor ki fazla ücret alsın. Burada muayene başına 55 lira ücret alıyor.

Lakin muayene eden profesör dahi olsa normalde en fazla 55 lira alması gerekirken kimileri 200-300 lira bile isteyebiliyor. Üstelik bunun için de hastaya fatura verilmiyor. Yatarak hizmet alan hastadan da ayrıca hizmet bedeli adı altında asgari ücretin 2 katı kadar ücret alınıyor. Tetkikler dahil mesai sonrası verilen her hizmetten ilave ücret alınıyor. Her halükarda devlet ve hekim arasındaki uyuşmazlığın faturası hastaya çıkarılıyor. Bu konuda hastalardan çok sayıda şikayetler geliyor" dedi.

BAŞBAKAN SÖZ VERMİŞTİ

Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMOD) Genel Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur da ücretin yüksek olması aile hekimliğine rağbeti artırdığını belirtti. Prof. Akdur şöyle devam etti:

"Ben 20 yıllık profesörüm. Benim bu yıl mezun ettiğim öğrenci şu an benden fazla kazanıyor. Ortadaki eşitsizliğin herkes farkında. Elbette ki aile hekimlerine neden fazla veriliyor demiyoruz. Ancak biz neden bu kadar düşük ücrete tabi tutuluyoruz? Yaklaşık 12 yıldır öğretim üyelerinin maaşlarında hiçbir düzeltme yapılmadı. Başbakan'ın söz vermesine rağmen hiçbir değişiklik yok. Üniversitede ve kamu hastanelerinde çalışan hekimlerin maaşları yeniden düzenlenmeli."

Kim ne kadar alıyor?

*Pratisyen aile hekimi (Poliklinik hizmeti, tarama, aşılama hizmetleri veren, TUS'u kazanamamış veya girmek istememiş hekim): 6000-10000

*Pratisyen acil hekimi: 4500-7000

*Pratisyen 112 hekimi: 4500-6000

*Asistan hekim: (tıp fakültesinden sonra TUS'u kazanmış, ayda 5-10 nöbet tutan hekim grubu): 3000-4000

*Devlet hastanesinde Uzman Doktor: 6000-8000

*Üniversite hastanesinde yardımcı Doç.Dr.: 4000-6000

*Üniversite hastanesinde Doç. Dr: 5500-7000

*Üniversite hastanesinde Prof. Dr: 6500-8000

hekim maaşları
döner sermaye
Yorum (22)
Aydınk
Hastaların özel polikliniğe yönlendirilmesini etik kabul edip buna itiraz etmeyen bir dernek başkanının öğretim elemanlarının maaşı düşük diye sitem etmesi gözlerimi yaşattı. Afedersiniz ama bu paraları hiç bir akademik çalışma yapmamış ama bir şekilde üniversitede kalmayı başarmış öğretim elemanlarına sorsunlar. Saygılarımla !!
0
Cevapla
mahmut tekin
Bu rakamları nerden aldınız bilmiyorum ancak hepsi yanlış.1/4 24 yıllık hekimin 2343 tl maaş+1345 tl peşin döner aldım nerden çıkardını 6000_8000 tl maaşı komik.yoksulluk sınırı haram olsun
0
Cevapla
kh
Hasta hakları aktivisti Orhan bey kararı vermiş herseyi düzenlemiş problemin hekim maaşlarından kaynaklandığını bize ve aleme ilan etmiş. Bizim emeğinin karşılığını alamayıp ayıplı garabet hizmet üreten para odaklı çıkarcı bir grup olduğumuza karar vermiş. Bir de hakkımızın 55 lira olduğunu (tabi hastanenin donersermayenin kesintileri çıktıktan sonraki kalan miktarı bu satirlara yansitilmiyor) 200 300 lira istendiğinde bunun fazla olduğundan bahsediyor.hasta haklari aktivisti olarak prof larin gereksiz tetkik istemeleri vs gibi tıbbi tespitleri de var onlar ayrı. Bence orhan bey sağlık Bakanı olsun bu zeka ve iyi niyetle herseye layık. Siz değersiz Prof lar uzmanlar aile hekimleri pratisyen hekimler işyeri Hekimleri Orhan beyin daha çok şey hakkında daha çok fikrini bekleyin.teyakkuzda olun. Bu arada birbirinizi yayın. Orhan bey hepinizi duzeltecek Saygilar
0
Cevapla
Celal domdomogullari
Recep Hocam; Agzina saglik cok guzel noktalara deginmis. Dikkat cekmek istedigi noltalar cok hassas ve gerekli. Yalniz intorn doktorlarmaas alabolsin diye 2 yiliniveren hekim olarak dikkat cekmek isterim ki; oyle magdur doktor arkadaslar biliyorum ki daha dusuk maas alan memur yok! Desem mubalaga etmem ama biz hekimler birbirimize zarar vermekten prim yaptigimiz surece, asagilik muamelesi gormekten hayiflanmamak gerek.
0
Cevapla
ayrıntı
sayın aydınlık, haberi hızlı okudunuz sanırım: habere göre hastayı özel muayeneye sevk edilmesini eleştiren hasta hakları derneği başkanı.doktor ücretlerinin düşüklüğünü dile tüm öğretim üyeleri derneği başkanı prof. yani 2 ayrı konu 2 ayrı kişi.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir