Medimagazin logo

Kamuda yabancı hekim çalışmasının önü bu yıl sonuna kadar açılacak / VİDEO

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hekim açığını kapatmak için Yunanistan veya eğitim düzeyleri yüksek olan ülkelerden yabancı hekimlerin Türkiye’ye gelerek hizmet vermesiyle ilgili çalışma yaptıklarını söyledi.
Kamuda yabancı hekim çalışmasının önü bu yıl sonuna kadar açılacak / VİDEO
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Bakan Müezzinoğlu, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bayram süresince görev yapan sağlık personeli ile bir araya geldi. Personelle bayramlaşan Müezzinoğlu, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’deki doktor açığını kapatmak için düşünülen ‘ithal doktor’ projesiyle ilgili soru üzerine konuşan Müezzinoğlu, Türkiye’de hekim açığı olduğunu belirterek, “Hekim açığımızı öncelikle kendi insan kaynaklarımızla kapatabilmek için 2007 yılından itibaren tıp fakültelerimize öğrenci kontenjanlarını artırdık ama buna rağmen o öğrencilerimiz ilk defa yeni mezunlar olarak geliyor. Bizim açığımız da uzman hekimde yaklaşık 20 bin, pratisyen hekimde de asgari 10 bin. Dolayısıyla biz mesleki anlamda bilgi birikimi yüksek, gerek komşu ülkelerden gerekse eğitim düzeyleri yüksek olan ülkelerden yabancı hekimlerin ülkemize gelerek 77 milyon ülke insanımıza hizmet etmelerini arzu ediyoruz. Bu anlamda da Yunanistan’da ciddi düzeyde hekim fazlalığı var. 10 bin kişiye düşen hekim sayısı Yunanistan’da 61, bizde ise 17. Dolayısıyla mezun olanlar, gerekse ihtisas için ortalama 7-8 yıl bekleyen hekimler var. Geçen yıl Almanya Yunanistan’dan 15 bin hekimi 9 yıl çalışma kaydıyla bir anlaşma imzaladı. Almanya başka ülkelerin bilgi birikimi, genç hekimlerini kendi ülkesinde hizmet için değerlendirirken biz de farklı ülkelerde bilgi birikimi iyi, iyi yetişmiş genç insanları, hekimleri ülkemizin hizmetine kazandırmaya çalışıyoruz” dedi.

YÖK’le görüşerek ihtisas süreçlerini planlayacaklarını kaydeden Müezzinoğlu, kamuda yabancı uyruklu hekim çalıştırılamadığını belirterek, “Onunla ilgili yasal düzenlemeleri yaptıktan sonra Yunanistan’a veya farklı ülkelerdeki bilgi birikimi YÖK tarafından denklikleri kabul edilen ve bizim de ülke insanına mesleki birikimleri anlamında yeterli olduğuna inandığımız ülkelerden yabancı uyruklu hekimlerin Türkiye’de hizmet vermesini düşünüyoruz. Çalışmalara başladık” diye konuştu.


 

Bakan Mehmet Müezzinoğlu, YÖK’ün ihtisasla ilgili süreçlerini bayramdan sonra görüşeceklerini belirterek, “Oradaki takvimi, yol haritasını nasıl belirleyeceğimiz YÖK’teki görüşmelerden sonra belli olacak. Diğeri de yabancı uyruklu hekimlerin kamuda çalışmasıyla ilgili. Özel sektörde çalışabiliyorlar. Kamuda çalışmalarıyla ilgili düzenlemeyi de inşallah yıl sonuna kadar yapmış olacağız” şeklinde konuştu.

kamuda
yabancı
hekim
çalışmasının
önü
bu
yıl
sonuna
kadar
açılacak
/
vi̇deo
Yorum (12)
umutsuzdoktor
gelmesine gelsinler de..türk hekimlerimizle aynı şartlarda mı çalışacaklar...yoksa onlar ayrıcalıklı muamelesi mi görecekler..mecburi hizmet,tonla icaplar,nöbetler. 24/7 çalışma esası, diplomya el koyma, emekli maaşları, yıpranma payı,meslekte siyasiler tarafından hedef gösterilme ... durumları ne olacak
0
Cevapla
hande kangul
Biz mecburi hizmet yapalim bitirince de istediğimiz yerde calisamayalim, es durumu atamasi da yapılmasın bu doktor arkadaslar nerde çalışacak acaba bizim mecburi hizmete gonderildigimiz bolgelerde mi yoksa bize ust bolge olduğu için gidemedigimiz puan biriktirmek için yillarimizin geçtiği yerlere mi
0
Cevapla
drsurg
"yıl sonuna kadar..." :-))))))
0
Cevapla
mehmet akdoğan
Sayın Bakanımızın teşhisine ve çözüm önerisine katılmıyorum, çünkü ülkemizde kendisinin de belirttiği gibi 2007den itibaren yeterli miktarda tıp fakültesi açıldı ve artık mezunlar göreve başlayacak ve sayı da oldukça arttı. öte yandan uzman hekim açığı olduğu iddia ediliyor fakat sanki ülkemizde defalarca TUS a girip istediği puanı alamayan hekimler yokmuş gibi Yunanistan'da 7-8 yıl bekleyen hekimleri örnek vermek anlamsız, siz kendi vatan evlatlarınıza sınavı en zor hale getiriyorsunuz sonra da ülkede uzman yok diye iddia içindesiniz. TUS daha objektif bir sınav haline getirilse ve genç meslektaşlarımız istedikleri ihtisası yapabilse daha iyi olmaz mı? Almanya'yı örnek veriyorsunuz fakat oradaki demografik özelliklerle ülkemizdeki durum tamamen birbirinden farklı, çok şükür bizim genç ve dinamik nüfüsumuz var, bunları göz ardı etmeyin lütfen. sorunları birlikte çözebiliriz. ayrıca bazı asistan arkadaşlarıma da sesleniyorum: lütfen eylem yapıp durmayın, hak aramayın! yoksa böyle projeler hep önümüze gelir!!!!!!!!
0
Cevapla
Opr.Dr.Rasim Levent Kılıçaslan
Sayın Bakanım ; Türkiye'ye denk bir tıp eğitimi veren Yunanistan'dan doktor getirme çabanız selefinizin az gelişmiş afrika- geri kalmış arap ve ortadoğu- orta asya cunmhuriyetlerinden hekim ithal etme çabalarına göre olumlu lakin sizinde bildiğiniz üzere Yunanistan'da hekim maaşları en az 6,000 euro yani 17 milyar dolayında olup Türk Hekimlere vermediğiniz bu miktarı nasıl vereceksiniz? Yunanistan'da çalışma saatleri 08-12 ve 15-17 dir siesta var bu hakkı Türk Hekimlerine de verecek misiniz ? Ellen Hekimler sadece deniz kenarı Marmara ve Ege ile Akdeniz yada Karadeniz bölgesin de mi çalışacak ; Doğu ve Güneydoğu için de Kuzey Iraktan mı hekim ithal edeceksiniz ?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir