Medimagazin logo

Nöbet azsa, iş doyumu daha fazla

Asistan hekimlerin büyük bölümünün, ihtisas yaptıkları branşlara isteyerek başladıkları, çalıştığı dalı isteyerek seçenlerde iş doyumunun daha yüksek olduğu belirlendi
Kaynak: HELİN AYGÜN - MEDİMAGAZİN
Nöbet azsa, iş doyumu daha fazla
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Asistanların uzmanlık tercihleriyle ilgili memnuniyetlerini belirlemek amacıyla yapılmış bir araştırmaya göre, eğitim gördükleri bölüme isteyerek gelenlerde ve nöbet sayısı az olanlarda iş doyumunun yüksek olduğu görüldü.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi (DEÜTF) Aile Hekimliği Ana Bilim Dalından Dr. Makbule Neslişah Tan ve arkadaşları tarafından yapılan “Asistan Hekimlerin Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kapsamında Mesleki Memnuniyetleri ve Yaşam Koşulları ile İlişkisi” isimli araştırma, “Marmara Medical Journal”da yayımlandı.

 

Çalışmada, DEÜTF Hastanesinde ihtisas yapan asistan hekimlerin uzmanlık tercihleriyle ilgili memnuniyetlerinin, yaşam ve eğitim koşullarının değerlendirilmesi amaçlandı.

 

Şubat-Mayıs 2010 tarihleri arasında yürütülen araştırmada, 51 soruluk anket, yüz yüze görüşme yöntemiyle, DEÜTF’de görev yapan 566 asistan hekimden çalışmaya katılmayı kabul eden 252 (yüzde 44,5)’sine uygulandı.

 

Araştırmaya katılan ve dâhili bilimlerde çalışan asistan hekimlerin yüzde 53’ünün kadın, cerrahi bilimlerde çalışan asistan hekimlerin yüzde 58’inin erkek, temel bilimlerde çalışan asistan hekimlerin ise yüzde 62’sinin erkek olduğu görüldü.

 

Araştırmaya göre, iş doyumu ölçeğinden alınan puanlara göre hekimlerin yüzde 28’inde iş doyumu yüksek, yüzde 72’sinde orta düzeyde çıktı.

 

Asistan hekimlerin yüzde 92’sinin çalışmakta olduğu bölüme isteyerek başladığı belirlendi. Uzmanlık eğitimi tercihinde sırasıyla uzmanlaşma isteğinin (yüzde 52), mesleki ideali olmasının (yüzde 51), uzmanlık dalının geleceğinin parlak olmasının (yüzde 50) dikkate alındığı görüldü. Akademik kariyer yapma olanaklarının yüksek olmasının (yüzde 15) ve bölümün saygınlığının (yüzde 28) çoğu asistan hekim için tercih nedeni olmadığı tespit edildi.

 

Maddi getirinin etkisi az

Nöbet sayısının, mesleki eğitim ve hizmetin gerektirdiği sayının üstünde olmadığını (yüzde 46), bölümdeki eğitim hedefinin öncelikli olduğunu (yüzde 48), hekimlik dışı işlerde kullanılmadığını (yüzde 43), bölümündeki yardımcı sağlık personelinde sayı ve nitelik açısından eksiklik olmadığını (yüzde 40) düşünenlerde ve çalışma ortamının fiziki şartlarını yeterli (yüzde 46) bulanlarda anlamlı olarak iş doyumu puanları yüksek bulundu.

 

Maddi getiri, çalışmaya katılan asistan hekimlerin yüzde 26’sının uzmanlık dalı tercihini etkilemekle birlikte, yüzde 72’sinin elde edilen geliri yetersiz bulduğu belirlendi. Yaptıkları iş karşılığında aldıkları maaşı yeterli bulanlarda iş doyumu puanları da yüksek çıktı.

Asistan hekimler çalışmaları sırasında karşılaştıkları kişilerle olan ilişkilerini değerlendirirken, yüzde 79’u bölümündeki asistan hekimler arası ilişkiden, yüzde 69’u ise eğiticileri ile ilişkilerinden memnun olduğunu belirtti.

 

Dâhili ve temel tıp bilim dallarında, çalışanlar arası ilişkilerden memnuniyet, cerrahi bilim dallarında çalışanlara oranla anlamlı olarak daha yüksek çıktı.

 

Çalışmaya katılan asistan hekimlerin yüzde 26’sı sigara içtiğini ifade etti. Sigara içme sıklığı bakımından bölümler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı.

 

Sağlıklı beslenme ve dinlenme olanaklarının olmadığını belirten asistan hekimlerin (yüzde 66), sosyal hayat ve ilişkilerinin de anlamlı düzeyde olumsuz etkilendiği görüldü.

 

Şiddete maruz kaldığını ifade edenlerin oranı yüzde 30 olarak bulundu ve cerrahi birimlerde bu oran daha yüksek çıktı.

 

İş güvencesi kaygısı var

Asistan hekimlerin mesleki geleceğe ait kaygı durumları değerlendirildiğinde, hekimlerin yüzde 60’ı gelecekte iş güvencesi, gelir gibi kaygıları olduğunu belirtti.

 

Çalışmaya katılanların yüzde 73’ünün, genel olarak değerlendirdiğinde bilim dalındaki uzmanlık eğitimini ve eğitmenleri yeterli bulduğu görüldü. Çalışmaya katılan araştırma görevlilerinden, alınan uzmanlık eğitiminin niteliğine yönelik değerlendirmelere olumlu yanıt verenlerde genel iş doyumu puan ortalamalarının anlamlı olarak yüksek olduğu, bakılan hasta/örnek sayısının yeterli olmasının ise iş doyumunu etkilemediği gözlendi.

 

Çalışmada, farklı bilim dallarında çalışan hekimlerin içsel iş doyum puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Temel bilimlerde çalışan hekimlerin genel ve dışsal iş doyum puan ortalamaları, dâhili ve cerrahi bilim dallarında çalışan hekimlere göre daha yüksek çıktı.

 

İsteyerek girenlerde iş doyumu daha yüksek

Asistan hekimlerin büyük bölümünün ihtisas yaptıkları branşlara isteyerek başladıkları, çalıştığı dalı isteyerek seçenlerde iş doyumunun daha yüksek bulunduğu görüldü.

 

Çalışmaya katılanlar genel olarak değerlendirildiğinde, DEÜTF bünyesinde verilen uzmanlık eğitiminin kalitesinin yeterli bulunduğu belirlendi.

 

Asistan hekimlerin uzmanlık eğitimi ile ilgili görüşleri incelendiğinde, temel tıp bilimlerindeki asistan hekimlerin tamamı, bölümünde standart bir asistan eğitim müfredatı uygulandığını, tamamına yakını ise sürekli tıp eğitimi için ayrılan sürenin yeterli olduğunu belirti. Öte yandan cerrahi bilimlerde ihtisas yapanların, dâhili ve temel bilimlerde ihtisas yapanlara göre rotasyonlar açısından daha kaygılı oldukları, rotasyonlarda gereken bilgi, beceri ve tutumu elde edemediklerini düşündükleri ortaya çıktı.

 

Çalışmada, asistan hekimlerin bilimsel kongre ve sempozyumlara katılma durumları incelendiğinde, asistan hekimlerin yarısından az bir kısmının toplantılara katılımı yeterli gördüğü ve dâhili bilim dallarında toplantılara katılım olanağının daha fazla olduğu saptandı.

nöbet
azsa
doyumu
daha
fazla
Yorum (2)
uz.dr.e.
Asistan arkadaşaları ileride mecburi hizmette neler bekliyor bilgilendirelim. Özellikle tabip istihdamında güçlük çekilen yerlerde esas itibariyle Devlet hizmeti yükümlüsü tabipler çalıştırılabilmektedir…(Mecburi hizmetin gerekçesi) Allah aşkına mecburi hizmet için açılan yerlere bir bakın Şırnak,Hakkari,Muş gibi iller yukarıdaki tanıma uyuyor ama bunların yanında Antalya,Mersin,İzmir,Balıkesir vb illerde yer alıyor.Kurum içi atamada açılmayan yerler mecburi hizmete açılıyor.15-20 bin hizmet puanıyla(en azından 8-10 yıl çalışmayı gerektrir)gidilebilecek yerlere torpilli kişiler mecburi hizmet yapmaya gidiyor.Benim 22 bin hizmet puanım var Şırnak’ta mecburi hizmet yapıyorum birgün bile pratisten hekimlik yapmamış hekimlik gecmişi asistanlık gecmişiyle sınırlı adam(hizmet puanı 3-4bin enfazla)kurum içi atamada tercih edeceğim batı illerinde mecburi hizmet yapıyor.Haksızlığın başka bir boyutuda kurum içi atamada tercih edilebilecek yerlerin mecburi hizmet ile torpillilerle doldurulması.Yani adam geliyor Şırnakta hakkaride …vb yerlerde mecburi hizmetini yapıyor kurum içi atamaya girecek önünde iki engel brincisi yeterli hizmet puanın varmı 2.engel mecburi hizmetle torpillilerle doldurulmamış boş kadro kaldımı bumu adalet?Herkes 6.bölgede mecburi hizmetini yapsın adalet sağlansın böylece hem herkes 6.bölgede çalışmış olur hemde kurum içi atamayla gidilebilcek yerler mecburi hizmetle doldurulmamış olur.Doğal olarak mecburi hizmet süreside azalır.
0
Cevapla
dr.s.b.
izmir il sağlık müdürlüğü,doktorları acil servis eğitimi amamış olmasına rağmen,25 yılını doldurmuş olmasına bakmadan gelişigüzel ve gereksiz yere aylarca geçici görevlere yolluyor.acil eğitimi almamış hekimleri acil nöbetlerine yollamak aslında büyük bir risktir.bu geçici göreve zorla yollanan doktorlar aslında bu riskin sağlık müdürlüğüne ait olduğunu belirtseler zannediyorum gitmezler.acil nöbetlerinin ücretini artırmak suretiyle eğitim alanlar gönüllü olarak gider ve sorun biter.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir