Medimagazin logo

Tıp öğrencileri bu branşa 'mesafeli' duruyor!

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) tarafından yapılan araştırmada, tıp eğitimi alan öğrencilerin acil tıp uzmanlığına mesafeli durdukları, 200 öğrenciden sadece birinin acil tıp uzmanı olmak istediği belirlendi.
Tıp öğrencileri bu branşa 'mesafeli' duruyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

KONYA-Araştırmada, acil servislerdeki şiddet, yoğunluk ve stresten dolayı acil tıp asistan kadrolarının boş kaldığı, bu durumun devam etmesi halinde ileride acil servislerde çalışacak doktor bulmada sıkıntı yaşanabileceği vurgulandı.

ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, AA muhabirine yaptığı açıklamada, acil servislerin insan hayatı açısından oldukça önemli olduğunu söyledi.

Ağır hastaların ilk başvurduğu yerlere herkes tarafından özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Cander, acil servislerdeki yoğunluğun gereksiz başvurularla iki katına çıktığını, bu durumun da iş yükünü artırdığını dile getirdi.

Acillerin stres ve problemlerin çözüldüğü yer gibi algılandığına dikkati çeken Cander, "Adam gerginlik yaşıyor, acil servise başvuruyor. Bu da burada yoğunluğa neden oluyor" diye konuştu.

Sağlık alanında önemli şeylerin yapıldığını, acil tıbbın acil eylem planı içerisinde olması gerektiğini belirten Cander, buralarda çalışmaya teşvik edici etkenlerin ön planda tutulmasını istedi.

- Acil tıp uzmanı olmak istemiyorlar

Bakanlık tarafından bazı tedbirlerin alındığını, iyileştirilmelerin yapıldığını anlatan Cander, şunları kaydetti:

"Yaptığımız araştırmada, 200 öğrenciden sadece 1'i acil tıp uzmanı olmak istiyor. 'Şartlar iyileştirildi' dememize rağmen kimse acil tıp uzmanı olmak istemiyor. Acil servislerdeki şiddet, yoğunluk ve stresten dolayı acil tıp asistan kadroları boş kalıyor. İlerleyen yıllarda acil servislerde çalışacak doktor bulmak zor olacak. Kimse stresin üst seviyede olduğu bu alanda çalışmak istemiyor. Acil servislerde çalışacak insanlar giderek azalıyor. Ölümle hayat arasında olan bu yerlere önem verilmelidir. Buradaki aksamalar sevdiklerimizin hayatı olarak bize dönecektir."

Cander, acil servislerin önem derecesinin hep en üst seviyede tutulması gerektiğini bildirdi.

branş seçimi
acil
atuder
prof. dr. basar cander
acil tip uzmani
Yorum (10)
dr_brc
Haksız sayılmazlar. 8 yıllık acil hekimi 4 yıllık acil tıp uzmanıyım. Bilindiği üzere acil tıp ülkemizde ayaklar altında. Merkezi bir devlet hastanesinde günde 800-1000 hastanın gelip geçtiği bir ortamda dayak yemeden, mahkemelik olmadan ,triajda bekleyen en çooook acil yeşil alan hastalarının şikayeti nedeniyle idarecilerden fırça yemeden (!),geçici görevlendirmeyle oraya buraya sürgün edilmeden geçen her nöbet bizim için kurtarılmış bir gün da demek ... Yıpranma payı yok, erken emeklilik hakkı yok...Madde-ilaç (aldolan,akineton,diazem..) bağımlıları başımızın belası.Hasta yakınları zaten apayrı baş belası. Bu şımartılmış insan güruhuyla baş edebilmek fazlasıyla özveri gerektirdiği için gençler acil tıbbı tercih etmemekte haklı ! Haaa asistanlıgı da apayrı bir çile. Eğitim kliniklerinin çoğunda eğitim adı altında kagıt üstünde yaptırılan rotasyonlardan da ayrıca bahsetmek lazım.
35
Cevapla
tugrul
Ben acilden istenen gerekli kardiyoloji kons.larını bile çok buluyorken, Allah acil hekimlerine yardım etsin. Tek avantajı yüksek döner sermaye ya dezavantajları; Çok özveri isteyen, stresli, fırtınalı havada dahi ardı arkası kesilmeyen hastalar, bilumum hakaret, sözlü ve fiziki şiddet potansiyeli , sabah pert halde nöbetten çıkma, tanı atlama riski yüksek tabi malpraktis olay potansiyeli de yüksek, bu aralar geçici görev de ihtimal dahilinde...liste uzun...yeni nesil de olayın farkında tabi.
15
Cevapla
cevat bakır
Yök üniversitelerin tıp fakültesi kontejanlarını kısıtlamazsa ülkede rekabet artar ve daha kaliteli doktorlar tüm branşlarda artacaktır.tüm doktorlar buna karşı çıkıyor ancak bu artık kaçınılmazdır.
3
Cevapla
YANDAL
SALDIRININ MERKEZİ ACİLLER OLMUŞ.SAĞLIK BAKANLIĞININ HİÇBİR ÖNLEM ALMAMASI DA AYRICA MORALLERİ BOZUYOR.HASTA ÇOK FAKAT ACİL HEKİMİ MAALESEF TERK EDİLMİŞ HALDE.
5
Cevapla
bakır cevat
cevat bakır sağlık bakanının yeni açıklamasını duydunmu çok hekim adayı aldığımızdan seneye kontenjanları kısıyoruz dedi.senin o düz hesabının mantığı biraz zekanla biraz da doktorlara olan mesafenle alakalı..fransada kaç tıp fakültesi var haberin yok.doçenti -profu olmayan fakültelerden çıkan doktor muayene etsin seni emi.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir