Medimagazin logo

Türkiye'de kaç hekim var? İşte son durum!

“Türkiye’de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsangücü Durum Raporu”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak editörlüğünde, Yükseköğretim Kurulu, Sağlık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının katkılarıyla tekrar hazırlandı. Rapor, son güncellemeleri de içermesi açısından ayrı bir önem taşıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN - DR.İBRAHİM ERSOY
Türkiye'de kaç hekim var? İşte son durum!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak editörlüğünde Yükseköğretim Kurulu, Sağlık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının katkılarıyla hazırlanan “Türkiye’de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsangücü Durum Raporu”na gore, 2013 yılı içinde yeni kurulanlarla birlikte tıp fakültesi sayısı 86’ya ulaştı. Bunlardan 73’ünde tıp doktorluğu, 60’ında da tıpta uzmanlık eğitimi veriliyor. Ayrıca, Sağlık Bakanlığına bağlı 59 eğitim ve araştırma hastanesinde de tıpta uzmanlık eğitimi veriliyor.
Türkiye’de aktif eğitim veren tıp fakültesi sayısı 2003-2004 öğretim yılında 56 iken 2012-2013 öğretim yılında 73’e yükseldi. Bu fakültelerdeki öğrenci sayısı ise aynı dönemler için sırasıyla 32 bin 118 ve 51 bin 445 oldu.


Öğretim üyesi sayısı ise 2003 yılında 7 bin 794 iken 2013 yılında 11 bin 551’e yükseldi. Buna göre bir öğretim üyesine düşen öğrenci sayısı 2003 yılında 4,1 iken 2013 yılında 4,5 oldu. Bir öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı dikkate alındığında birçok Avrupa ülkesine göre iyi durumda olduğu görülüyor.


Türkiye’de halen 36 bin 96’sı pratisyen, 72 bin 405’i uzman ve 20 bin 882’si de tıpta uzmanlık eğitimine devam eden olmak üzere toplam 129 bin 383 hekim bulunuyor. Bu hekimlerin 74 bin 562’si Sağlık Bakanlığında, 28 bin 283’ü üniversitelerde, 26 bin 538’i ise özel sektörde çalışıyor.


Tıpta Uzmanlık Eğitimi verilen tıp fakültelerinde 2003 yılında uzmanlık eğitimi için 2 bin 162, Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde ise bin 122 kontenjan ayrılmıştı. 2013 yılında ise bu sayı üniversitelerde 3 bin 96’ya, eğitim ve araştırma hastanelerinde ise 2 bin 411’e ulaştı. 2013 yılında, uzmanlık eğitimi veren Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Adli Tıp Kurumu ile birlikte bu sayı 5 bin 677’ye ulaştı.


Türkiye’de ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde 100 bin kişiye düşen hekim sayısı karşılaştırıldığında ise bu sayının AB üyesi ülke ortalamasında 346, Türkiye’de ise 171 olduğu görülüyor. Yani, Türkiye’deki 100 bin kişiye düşen hekim sayısı AB üyesi ülkeler ortalamasının yarısından daha az.

türkiye'de
kaç
hekim
var?
i̇şte
son
durum!
Yorum (13)
mehmet kaya
açık varsa belli branşlarda ve pratisyen hekimlerde azalık vardır.
0
Cevapla
Mehmet Akbay
DOKTOR SAYISININ ARTMASI İYİ TABİ HEPİMİZİN BİLDİĞİ GİBİ CİDDİ BİR KALİTE SORUNU VAR VE BUNDAN SONRA ÇOK DAHA FAZLA OLACAK. BEN ÖZEL BİR ÜNİVERSİTEDE YRD. DOÇ OLARAK ÇALIŞIYORUM. 2 YILDA TIP FAKÜLTESİNE 140 ÖĞRENCİ ALINDI. TÜM TEMEL BİLİMLERDE HER BRANŞ İÇİN SADECE BİR ÖĞRETİM ELEMANI VAR, DENETİM YOK, O KİŞİNİN YAPTIĞININ,ANLATIĞININ DOĞRU OLDUĞUNU BİLECEK KİMSE YOK, DERS ANLATAN KİŞİYE ÖNCÜLÜK EDECEK KİMSE YOK. TÜM TEMEL BİLİM HOCALARI YRD. DOC. ÜNİVERSİTEDE BİR KAÇ PROF VAR AMA ONLARIN DERSLERLE HİÇ İLGİLERİ YOK.PARA İÇİN DEVLETEN KAÇAN KİŞİLER.HALİMİZ İÇLER ACISI. DİĞER TÜM ÖZEL TIPLARIN HALİ AYNI. KONTENJAN ARTIŞI MALESEF ÖYLE SAĞLANDI.BUNU YAPANLAR UMARIM BU TIPLARDAN MEZUN OLANLARIN ELİNE DÜŞER
0
Cevapla
dr.alper
İşin açıkcası istatistiksel olarak elde edilen verilerin "işinize" geldiği gibi yorumlandığını düşünüyorum Gazeteci değilim ama burdan aratırmacı gazetecilere sesleniyor ve rica ediyorum. Lütfen avrupada kaç tane üroloji prof. var? (almanya - ingiltere vb) ve kaç tane doç. var? bizde kaç tane... Prof sayısı ve doç sayısı neye göre belirleniyor? almanyada ve ingilterede üroloji uzmanı başına kaç hasta düşüyor ? TR de kaç tane düşüyor vb. bunları aratırın. ABD deki pratisyen dahil toplam hekim sayısını alıp bizdeki ile kıyaslayıp hekim açığı var gibi elma ile armut kıyaslaması yapmayın. Kaç dahiliye uzmanı var? kaç kadın doğumcu var? bizde kaç tane? bunları yazın... Hep kıyasladığınız ABD de kaç prof var? bizde kaç prof var? bunları kıyaslayın... Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı avrupadan daha iyiymiş.. BU İYİ BİRŞEY DEĞİL Kİ !!! önünüze geleni öğretim görevlisi yaptınız demek bu. Tabi bunlar işin en kötü yanı değil. İşin en kötü yanı bu yanlış bilgilendirmeyi bir hekim, bir öğretim görevlisi ve üstüne üslük bir prof. yapmış olması.... Özetle sağlık durumunu günümüzdeki diğer ticari eşyalarla kıyaslayabiliriz. Eskiden elbise almak zordu ama alınan elbiseyi kardeş giyer hatta komşunun çocuğu giyerdi... Şimdi her yer elbise ama çin malı, ya boyası kanserojen yada kumaşı uyduruk... bir kişi giyiyor yada giyemiyor... Nerde eskinin elbiseleri diyorsanız helal olsun derim. Kanserojen ama çocuğa yeni elbise alıyoruz, kimsenin elbisesini ikinci olarak almıyoruz diyorsanız işte size ülkemin gerçeği derim :). Bununla övünen Prof.lara saygılarımı sunarım...
0
Cevapla
murtaza demir
Kemiyetin, keyfiyete nisbeten ehemmiyeti yok. Hekim sayısı bir milyon olsa ve kaliteli hizmet verilmezse bu çok mu iyi olur? Öncelikle insani değerlerimize saygılı, hekimlik etik kurallarına uyan doktorlara ihtiyacımız var.
0
Cevapla
dr.km
UMUDUMUZ BU DEJENERASYONU DURDURUP MESLEĞE VERİLEN HASARI GİDERECEK , ÇÖZÜMLER ÜRETEBİLECEK BİR HÜKÜMETİN İŞ BAŞINA GELMESİ
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir