Medimagazin logo

Yıpranma hakkı: Ayda 48 saat mesaiye yılda 3 ay erken emeklilik hakkı

Ayda 48 saat nöbet tutan bir doktor ve hemşire maksimum düzeyde yıpranma hakkı kazanmış olacak. Bir yıl boyunca bu düzenin devam etmesi ve her ay 6 gün nöbet tutulması durumunda yılın sonuna gelindiğinde toplam 90 gün (3 ay) erken emeklilik hakkı kazanılacak.
Kaynak: HÜRRİYET - Hacer BOYACIOĞLU
Yıpranma hakkı: Ayda 48 saat mesaiye yılda 3 ay erken emeklilik hakkı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Doktor ve hemşirelere “erken emeklilik” düzenlemesinin detayları netleşmeye başladı. Kısa süre içinde meclise sevk edilmesi planlanan yeni torba yasa taslağının önemli maddelerinden biri de erken emekliliğe olanak veren “yıpranma hakkı” olacak. Burada da formül, ayda 6 gün mesasi yapılması üzerine kurulacak. Mesaileri hastane yönetimleri bildirecek, bunun üzerinden de prim gününe eklenecek.

Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda devam eden torba yasa taslağı çalışmalarına göre, sağlık çalışanlarına yıpranma hakkı verilmesi için bakanlığın kullandığı nöbet sistemi dikkate alınacak. Buna göre, mesai saatleri dışındaki çalışmalar, “nöbet kavramına girecek”, ayda 6 gün (48 saat) nöbet tutan bir doktor, maksimum düzeyde yıpranma hakkı kazanmış olacak. Bir yıl boyunca bu düzenin devam etmesi ve her ay 6 gün nöbet tutulması durumunda yılın sonuna gelindiğinde toplam 90 gün (3 ay) erken emeklilik hakkı kazanılacak. 48 saatten fazla nöbet tutulması durumunda da bir değişiklik olmayacak ve 90 gün hesabı geçerli olacak. Nöbet saatinin 48 saatin altına düşmesi durumunda ise kademeli bir sistemle yıpranma hakkı verilecek. Burada yıpranma payının belirlenmesi için kurulacak bir katsayı sisteminden destek alınacak. Böyle bir durumda yıllık yıpranma hakkı 15 güne kadar düşebilecek. 

HASTANELER BİLDİRECEK
Tutulan nöbetleri hastaneler bildirecek. Aylık bazda yapılacak bu bildirimleri toplayan Sosyal Güvenlik Kurumu da nöbetler üzerinden prim hesaplamalarını yapacak. Sağlık çalışanlarına yıpranma hakkı verilmesinde, 5510 sayılı sosyal güvenlik kanunundaki genel hükümler de geçerli olacak. Buna göre, hesaplanan yıpranma payları 5 yılı geçmemek üzere, çalışanların prim gün sayılarına eklenecek. Bu süre de 3 yıla kadar uygulanacak. Yıpranma payında kamu, özel ayrımı ise söz konusu olmayacak. Tüm sağlık çalışanları bu kapsama girecek. Sağlık çalışanlarının yıpranmadan faydalanabilmesi için 1800 gün veya 3600 gün belirtilen işyeri ve işlerde çalışmış olması şartı da aranacak.

emeklilik
yipranma hakki
yıpranma payı
emeklilik
doktor
hemşire
Yorum (9)
ihsan çevik
Yerin dibine batsın yıpranmanız, 5 yıl asistanlıkta en az ayda 10 nöbet tuttum. uzmanlığımda da her ay en az 48 saat nöbetim vardır. geçmişe dönük nerden bulup hesaplanacak! Allah'ınızdan bulun...
74
Cevapla
port
Dag fare dogurdu.hayirli olsun.ne zannediyodunuz.
16
Cevapla
Ali Ekşi
"Dün dündür. Bugün bugündür" deniyor galiba...
4
Cevapla
mahmut
Bir kanun taslağını hazırlayıp meclise göndermek ne kadar zor işmiş yahu!Her kafadan bir ses çıkıyor.Önünde bir mikrofon bulan çalışma yapıyoruz diye beyanat veriyor.Çalışma yapmıyorsanız zaten devletten hak etmeden maaş alıyorsunuz demektir.Çalıştınız da ne yaptınız siz onu söyleyin!Detaylar belli olmuş. Nasıl belli olmuş?Sanki eski usul fotoğraf banyo ediliyor.Banyo suyuna sokmuş çıkarmış filmde detaylar yavaş yavaş belli olmuş.Sağlık bakanının bu yavaşlığına sinir olmayan bir hekim var mı acaba Türkiyede? Biraz milli eğitimden biraz adalet bakanlığından örnek alın da hızlı iş yapmayı öğrenin.Nedir bu atalet yahu? Çalışma yapıyoruz.İyi yapın hayırlı işler bol güneşler!
16
Cevapla
uz.dr.
Yil 2014 Memur-Sen/Sağlık-Sen Metin Memiş; Sağlık çalışanlarının sorunlarını masaya yatırdıklarını hatırlatan Başkan Memiş, bu anlamda önemli kazanımlar elde ettiklerini kaydetti. Üzerinde durdukları sağlık çalışanlarına yıpranma payı taleplerinin karşılık bularak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi hususunda bürokratlarına talimat verdiğini belirten Memiş, “Bu sendikacılığın nasıl yapılacağına bir örnektir. Yıpranma payı konusunu 2-3 yıldır her platforma taşıdık. Bunu bir örnekle tanımladık. Başbakanımızın makul görmesi ile beraber sağlık çalışanlarının da yıpranma payı verilmesi için kanuni düzenleme yapılması için müjdeyi aldık” şeklinde konuştu. Başbakan 2012 de talimat veriyor emekli hekim maaşlari artacak yil 2016 emekli hekim maaşlarinin artırılması yönünde çalışmalar olacak ne zor ismiş arkadaş başka meslek grubunda örn.polisler için hemen yasa düzenleme çıkar ama konu biz olunca 4 yıldır sürüyor çalışma. .. 2014 yılında talimtı verilen yıpranma payı 2 yılda çıkmadığı gibi kuşa dönmüş. ..
23
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir