Medimagazin logo

Doğumda beklenti az olunca ağrı da azalıyor!

Kadınların doğum sırasındaki ağrı deneyimleri beklentiyi de içeren psikolojik faktörlerden oldukça etkileniyor. Hastaların olumlu yöndeki beklentileri karar vermedeki zorlukları azaltabilir.
Doğumda beklenti az olunca ağrı da azalıyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Literatürde, ağrı beklentisi ve doğum ağrısı arasındaki korelasyonu değerlendiren çalışmalar oldukça yetersiz.  Yapılan bir çalışmada, doğum öncesi ağrı beklentisi, doğum ağrısı ve doğum sonrası ağrı algısı arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak amaçlandı.


Çalışmaya spontan vajinal doğum yapan toplam 512  gebe kadın dahil edildi. Hastalara değişik zaman aralıklarında (doğum öncesi ağrı beklentisi, doğum sırasındaki ağrı algısı ve postpartum 12. saatte doğum sırasındaki ağrı algısı ) 100 mm’lik görsel ağrı skalası kullanılarak ağrı beklentileri ve ağrı algıları soruldu ve ağrı beklentileri ve algıları hesaplandı.

Çalışma sonucunda ağrı skorları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Ağrı beklentisi ile doğum sırasında veya doğum sonrasında hissedilen ağrı arasında pozitif ilişki bulundu.

Yapılan çalışma, gebe kadınlardaki doğum öncesi azalan ağrı beklentisinin doğum sırasındaki ağrı algılarını azaltabileceğini göstermesi açısından önem taşıyor. Bu nedenle, eğitim programları, gevşeme egzersizleri ve meditasyon gibi doğum öncesi gebenin ağrı beklentisini azaltmayı amaçlayan değişik araçlar doğum ağrısı yönetiminde faydalı ve vazgeçilmez olarak düşünülebilir.

Kayseri Asker Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Hüseyin Aksoy ve arkadaşları tarafından yapılan araştırma 13. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresinde sunuldu.

doğumda ağrı
ağrı beklentisi
doğum ağrılarını azaltma
Yorum (1)
drterube
25 yıllık hekimim,doğum korkusu serviksin(rahim kanalını)yumuşamasını engelliyor.Son dönemde gebelere bunu anlatıyorum,sakin olmalarını,korkmamalarını,kendilerini gereksiz korkutmamalarını salık veriyorum.Aşırı korkan bir gebede doğum çok geç,çok daha zor ve travmatik oluyor.Psikolojik olarak doğuma hazırlanmış,ağrıların doğal olduğunu kabullenmiş hastalarda doğum çok daha hızlı ve kolay olmaktadır.Bu nedenle normal doğumda en önemli konulardan biri hastanın bu olaya psikolojik olarak hazırlanmasıdır.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir