Medimagazin logo

Geriatrik Hematoloji Derneği ilk kongresini yaptı

Özellikle Avrupa ve ABD’de yaşlı nüfusu artarken, geriatrik hastaların sağlık harcamaları da ülke ekonomilerinde büyük bir yük oluşturuyor. Türkiye’de de yaşlı nüfusu hızla artarken sağlık harcamalarındaki diğer ülkeler gibi bir tehdit sözkonusu. Geriatrik Hematoloji Derneği ise hem bu risklere dikkat çekmek, hem de çözüm üretmek amacıyla kurulurken ilk kongresini Ankara’da yaptı.
Geriatrik Hematoloji Derneği ilk kongresini yaptı
Geriatrik Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Özcan, Dernek Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan ve Genel Sekreteri Prof. Dr. Zafer Gülbaş
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

1. Ulusal Geriatrik Hematoloji kongresinde, hastanede tedavi süreci tamamlanan yaşlılar için ''kreş'' benzeri merkezler kurulması önerildi.


Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, kongrede düzenlenen basın toplantısında, yakın geçmişte genç nüfusa sahip Türkiye'de, bugün artık erkeklerde ortalama yaşam süresinin 73, kadınlarda 79 yaş olduğunu söyledi.

 

Toplam nüfusun yüzde 7'sini oluşturan 65 yaş üstü kişilerin sayısının 5 milyonu geçtiğine işaret eden İlhan, 2025'de bu sayının 15 milyon olmasının beklendiğini söyledi.
 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2025'de Türkiye'nin dünyada en hızlı yaşlanan ikinci ülke olacağının öngörüldüğünü ifade eden İlhan, şunlara işaret etti:
 

''Yaşlı nüfusun artışıyla yaşlılık hastalıklarında da artış bekleniyor. Yaşlı nüfusun artmasıyla lösemi, lenfoma, myeloma, myelodisplastik sendrom görülme sıklığı artmaktadır. 2012 yılında 65 yaş üstünde yeni tanı alan hematolojik kanserli hasta sayısının 10 bin civarında olması bekleniyor. 2025 yılı için ise bunun 30 bini geçmesi öngörülüyor.''
 

Kişiselleşmiş tedavi yönteminin doğru hastanın, doğru zamanda, doğru tedavi edilmesini mümkün kıldığını anlatan İlhan, 65 yaş üstü hastalarda hematolojik hastalıkların sıklığı, biyolojisi ve tedavisinin farklılıklar gösterdiğine işaret etti.
 

Yaşlı kreşleri

Yaşlı hastalarda bakımın ayrı bir uzmanlık gerektirdiğini bildiren Prof. Dr. İlhan, bunun multidisipliner bir yaklaşımla ele alınması önerisini dile getirdi.
 

Üniversiteler, Sağlık Bakanlığı ve sivil toplum örgütlerinin hastanelerde tedavi süreci tamamlanan yaşlı hastaların bakımı konusunda yeni yaklaşımlar ortaya koyması gerektiğini ifade eden İlhan, ''Türk aile yapısı eskiden yaşlı hastaların evde bakımına imkan veriyordu. Ama bugünün aile yapısı artık tıpkı çocukların gittiği kreşler gibi yaşlılar için de yaşlı kreşleri açılmasını gerekli kılıyor. Mesela kansızlığı olan, kalp krizi geçirmiş yaşlı hastaların durumu ne olacak- Düzenleyeceğimiz çalıştayda bu konularda yeni politikalar oluşturmayı planlıyoruz'' diye konuştu.
 

Yaşlı hastalara özel klinik
Geriatrik Hematoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Zafer Gülbaş da yaşlı hastaların çocuklar gibi farklı bir yaklaşım gerektirdiğini, hatta bu hastaların çocuklar gibi ayrı kliniklerde muayene ve tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.
 

Performans durumu, görülen diğer hastalıklar, normal yaşam beklentisi, günlük yaşam aktivitesi gibi kriterlerin yaşlı hastaları değerlendirmede göz önüne alınabileceğini ifade eden Gülbaş, ''Bunlar yaşlılarda hematolojik hastalıkların tanı ve tedavisiyle ilgili klinik çalışmaların artmasını ve tedavi yaklaşımlarının tartışılmasını zorunlu hale getiriyor. Tanı ilişkili tedavi gruplarının hazırlanmasında yaşa göre tedavi belirlenmesi de bu nedenle önemli. Sınırlı ekonomik kaynaklarla pahalı ilaç yerine hedefe yönelik kişiselleştirilmiş tedavi, sağlıkta kaynak kullanımı daha ekonomik hale getirecektir'' şeklinde konuştu.
 

Hematolojik kanserli hastalarda hedefe yönelik tedaviyi palyatif bakım, hospis denilen yaşam sonu bakım ve evde bakımla desteklemek ve organizasyonu sağlamanın hastaneye yatışı dolayısıyla da maliyeti azaltacağını ve yaşlıların kaliteli yaşam sürmesini sağlayacağını anlatan Gülbaş, bu yaklaşımla yaşlı hasta tedavi maliyetlerinin yapılan çalışmalara göre yüzde 30 azaldığını söyledi.
 

 Geriatrik Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Özcan ise hematolojik hastalar için evde bakım hizmeti alan sağlık çalışanı sayısının artırılması gerektiğini belirtti.

geriatrik hematoloji derneği
ulusal geriatrik hematoloji kongresi
osman i̇lhan
zafer gülbaş
mehmet ali özcan
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir