Medimagazin logo

O nöbete dava açıldı!

Antalya Tabip Odası Başkanı Ertan Yılmaz, toplum sağlığı merkezi hekimlerine hukuksuz olarak defin nöbeti tutturulduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtıklarını belirti.
Kaynak: http://www.antalyatabip.org.tr
O nöbete dava açıldı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ertan Yılmaz, Mart ayından itibaren Kepez ve Konyaaltı ilçelerinde belediye tabibi bulunmadığı gerekçesiyle toplum sağlığı merkezi hekimlerine defin nöbetleri tutturulduğunu anlattı. Hafta içi mesai saatlerinin dışında ve hafta sonu tüm zaman tutturulan nöbetlerde hekime işlem sırasında eşlik edecek sağlık çalışanı bulunmadığını dile getiren Yılmaz, hekimlere nöbet sonrası izin kullandırılmadığı gibi ve icap yönetmeliğine uygun olarak ücretlendirme yapılmadığını da kaydetti.


Aile hekimlerine yönelik defin nöbeti uygulamasını haksız ve hukuksuz olarak nitelendiren Yılmaz, Antalya Tabip Odası olarak yürütmeyi durdurma talepli idare mahkemesine dava açtıklarını söyledi. Antalya'nın diğer ilçelerinde de aile hekimleri ve toplum sağlığı merkezi hekimlerine aynı şekilde nöbet tutturulduğunu aktaran Yılmaz, Antalya Tabip Odası olarak tüm belediyelere hekim sayısını ve yürüttükleri hizmetleri öğrenme amacıyla yazı gönderdiklerini ifade etti.


Defin nöbetine karşı yürütmeyi durdurma talebiyle açılan davada kararın önümüzdeki ay içerisinde sonuçlanmasının beklendiğini belirten Yılmaz, nöbetlere karşı hukuki gerekçelerini şöyle anlattı:


"Kanuna göre 'belediye tabipleri olan yerlerde defin ruhsatları bu tabipler tarafından, bulunmadığı taktirde hükümet tabipleri tarafından mevtanın muayenesinden sonra verilir' ibaresi yer almaktadır. Aynı kanunun başka maddelerinde cenazenin nakil ve nakil şartları yer almakta olup, bunu izin ve ön hazırlıklara bağlamaktadır. Bu kanuna göre toplum sağlığı hekimlerine öncelikli olarak defin ruhsatı görevi verilmemiş olup, bu işlemin belediye tabipleri tarafından yerine getirileceği belirtilmiştir."


Defin nöbeti tutan hekimlerin yaşadığı sıkıntılar hakkında bilgi veren Yılmaz, "Toplum sağlığı merkezi hekimlerine görevi olmayan bir nöbet tutturuluyor, dolayısıyla ertesi gün nöbet izni olmuyor. Bu iş aile hekimlerinin görevi değil. Bu işten para almıyorlar, nöbet izni de yok. Bu şekilde dava açan birçok il var. Hemen hemen her ilde de açılan davalar kazanıldı. Çünkü mevzuata göre bu işi ya belediye tabiplerinin yapması ya da belediyenin hizmet satın alma yoluyla işi yaptırması gerekiyor" diye konuştu.

o
nöbete
dav
açıldı!
Yorum (2)
Cemalettin Tunçkaya
Malesef bakanlıkda sağlık politikalaırnı üretenler çok başlı ve biribirnden habersiz oldukları ve görevelerini layıkıyla yerien getirmediği için sorunlar hergeçen gün büyüyor.? Mesela defin ruhsatı vermek kimin işi,aile hekimlerinin çalışma sınırı nereye kadar? maaşlar özlük hakları, çalışma saatleri,il müdürlerinin çoğu kaç ambulansı olduğunu bilmiyor,doğuda mahrumiyet bölgesi neye göre belirleniyor, çalışma şartları aldığımız ücrete kadar yapılan düzenlemeler saçma sapan.Acil yeni başlamış hekim sözleşmeye geçiriliyor orada 10 yıllık hekime sözleşme yok.dolayısı ile yeni başlayan 10 yıllık hekimden fazla ücret alıyor.aynı bölgede 3 aylık aile hekimi meslektaşımız mesleğinde 15 yılını doldurmuş uzman hekimden fazla alıyor hemde %25 gibi bir fark icabı yok mal praktisi yok.Bu nasıl adalet .Vicdansızlık bu iş bilmemek.Emekli maaşı yerlerde sürünüyor.Senelerdir dr maaşları ciddi zam almamış.hakimler bizim iki kat maaş alıyor aynı derecede.Bu kepazelik bunun yanında birde şiddet ....
0
Cevapla
volkan
Sayın ertan bey 1932 yılından kalma umumi hıfzıssıha kanununda bld tabibi ve hükümet tabibinden bahseder...Günümüzde ise hükümet tabibi ortadan kalkmıştır... 19.01.2013 tarih ve 28533 sayılı resmi gazetede yayınlanan MEZARLIK YERLERİNİN İNŞASI İLE CENAZE NAKİL VE DEFİN İŞLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK değişikliğine göre Md 3 (h) bendi HÜKÜMET TABİBİ : Toplum sağlığı merkezi hekimi veya aile hekimi der.... Ayrıca aynı yönetmeliğin Md. 16 (4) bendinde mesai saatleri dışında verilecek olan ölüm belgelerinin düzenlenmesi işi ilçe bazında bld tabibi, toplum sağlığı merkezi hekimi ve aile hekimlerinin DAHİL olduğu NÖBET SİSTEMİ ile verilir.... demektedir. AYRICA bu nöbetin ADLİ HİZMET nöbetleri ile beraber verilebileceği yazılmıştır. NOT: Keşke bu işe kalkarken biraz daha araştırsaydınız.AYRICA 25.01.2013 tarih 28539 sayılı aile hekimliği uygulama yönetmeliğinin 10. md. (5). bendine YERİNDE ÖLÜM MUAYENESİ hizmetleri mesai saatleri içinde tsm hekimi mesai saatleri dışında tsm hekimi, aile hekimi ve diğer kurum hekimlerinin dahil olacağı icap nöbeti şeklinde sunulur der...SİZİN MANTIĞINIZ ile bir ilçede mesai saatleri dışında defin belgesi verme-yerinde ölüm muayenesi... işi için 2 ayrı nöbet havuzu olacak çünkü bld tabiplerinin yetki alanı bld sınırları olacağı için ilçenin köylerinde ölüm olaylarına bakması için 2. nöbet havuzu olacak yani bir iş için 2 ayrı nöbetçi olacak...Tabi birde sizin tabirinizle işin haksız yönü var.ilçede 1 bld tabibi varsa 7/24 365 gün icapçı olacağı için ilçe dışına çıkamayacak.Ama ilçede diyelim 30 aile hekimi olsun onlara ise ayda en fazla 1 icap nöbeti denk gelecek.Yani bld hekimi 365 gün nöbetçi olacak AMA aile hekimine yılda en fazla 12 defin icap nöbeti denk gelecek ACABA HANGİSİ HAKSIZLIK?????
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir