Medimagazin logo

OECD ülkelerinde hekim sayısı: Türkiye'de kişi başına kaç doktor ve hemşire düşüyor?

Türkiye'den yurtdışına giden doktor sayısı artmaya devam ediyor. Türkiye, hem OECD üyeleri arasında hem de Avrupa’da kişi başına doktor sayısının en düşük olduğu ülke konumunda.
Kaynak: tr.euronews.com
OECD ülkelerinde hekim sayısı: Türkiye'de kişi başına kaç doktor ve hemşire düşüyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

“Göğsümde bir kitle fark ettim. Bugün muayene oldum ve haliyle ultrason istendi. Taksim İlk Yardım’a yönlendirdiler. Verdikleri en erken tarih tam 2 ay sonrası. Meme kanserinde erken teşhis deyip verebilecek en uzak tarihe randevu verdiler! Kötü bir şeyse ve ilerlerse bunun hesabını kim verecek?" diyerek sosyal medyada isyanını dile getirdi Rabia Çetin. Çetin, diğer bazı hastanelerde ise bu randevunun bir yıl sonrasına verildiğini belirtiyor.

Bu paylaşıma yanıt verenler sağlık hizmetlerinde randevu sorunun ne kadar yaygın olduğunu ortaya koyuyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) verilerine göre bu durum sürpriz değil. OECD'nin 38 üyesi ile Avrupa ülkeleri arasında kişi başına doktor sayısının en düşük olduğu ülke Türkiye.

Türkiye’de kişi başına kaç doktor düşüyor?

Türkiye’de bin kişiye 2,2 doktor düşerken OECD ortalaması 3,7. Kişi başına düşen hemşire sayısında da Türkiye sondan ikinci durumda.

OECD’nin 2021 verilerine göre Türkiye’de bin kişiye 2,2 doktor düşüyor. OECD ortalaması ise 3,7 doktor. Kişi başına düşen doktor sayısında Türkiye OECD üyeleri arasında son sırada bulunuyor.

Yunanistan bin kişiye düşen 6,3 doktor ile OECD üyeleri arasında en iyi durumda. Ardından Portekiz (5,6), Avusturya (5,4) ve Norveç (5,2) geliyor.

Türkiye bu değer ile Avrupa’da kişi başına doktor sayısında en kötü ülke. Türkiye’den sonra en düşük oran 3 doktor ile Lüksemburg’da.

Almanya’da kişi başına düşen doktor sayısı

Almanya ve İspanya’da bin kişiye 4,5 doktor düşüyor.

Buna göre Almanya’da kişi başına düşen doktor Türkiye’nin iki katından fazla oluyor. Birleşik Krallık ve Fransa’da ise bin kişiye 3,2 doktor düşüyor.

Kişi başına düşen hemşire sayısı

Kişi başına düşen hemşire sayısında da Türkiye oldukça gerilerde. 38 üye içinde Türkiye Kolombiya’nın ardından sondan ikinci sırada.

Türkiye bin kişiye 2,8 hemşire düşerken OECD ortalaması 9,2. OECD ortalaması Türkiye’nin üç katından bile fazla.

Kişi başına hemşire sayısında en iyi durumda olan ülke Finlandiya (18,9), İsviçre (18,4) ve Norveç (18,3).

Almanya’da bin kişi başına 12 hemşire düşerken bu oran Fransa’da 9,7; Birleşik Krallık’ta ise 8,7.

Hemşire sayısının doktor sayısına oranı da sağlık hizmetlerinde kullanılan göstergelerden birisi. Türkiye’de hemşirelerin doktorlara oranı 1,3. OECD ortalaması ise 2,5.

oecd
turkiye
avrupa
doktor
hekim
hemsire
Yorum (6)
bitmişmeslek
akıllı olan aileler bundan sonra bu adaletsiz ve şiddet ortamında asla çocuğunu tıbba yönlendirmez yönlendirmemeli de, 20 yıllık doktorum vallahi şimdiki şartlarda üniversite sınavına girsem asla hekimliği seçmezdim...
11
Cevapla
kosekli
1000 kişiye düşen hekim sayısı bağlamında japonya 2,6 kore 2,6, abd 2,7, türkiye 2,2. sağlık sistemindeki organizasyon , hekim başına düşen hasta sayısı olarak bakıldığında, virgül fark olan ülkelerle aramızda uçurumun olması sorunun sadece hekim sayısıyla sınırlı olmadığını göstermiyor mu?
4
Cevapla
Ekrem BİR
ortalama hekim sayısı bizim 2 katımız olan almanya bizden hekim alıyor biz giderlerse gitsinler diyoruz
6
Cevapla
sayı
sorun hekim sayısında değil, organizasyon ve yönetimde. elli defa yazdık,şu 1. basamak etkili ve samimi çalışsın.tümen tümen kalabalıklar hastanelere yığılmasın,böylece hem kalite artar hem de maddi kaynaklardan ve paradan büyük oranda tasarruf edilir. hastane ve acil servise sevkle gidilecek.
1
Cevapla
Kemal Sayar
sorun 1. basamak veya 2. basamak değil. "birinci basamak çalışmıyor yatıyor" algısını kırması lazım artık hastane çalışanlarının. günde 100-150 poliklinik yapıyorum. kaç olursa etkin bulacaksınız birinci basamağı? sorun elini kolunu sallayanın doktora gitmesi. hastane, acil, asm farketmez.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir