Medimagazin logo

Asistanların gözü Bakanlık’ta

Danıştayın, bazı uzmanlık eğitimi süreleri için verdiği yürütmeyi durdurma kararıyla birlikte kafa karışıklığı yaşayan asistanların gözü Sağlık Bakanlığına çevrildi
Kaynak: MEDİMAGAZİN - Helin AYGÜN
Asistanların gözü Bakanlık’ta
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu Sekretarya Yürütücüsü Uzm. Dr. Engin Uçar, Danıştayın eğitim süreleriyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdiği branşlar için bir boşluk oluşacağını belirterek, Danıştay kararı kendilerine ulaştıktan sonra Bakan Recep Akdağ’ın vereceği makam onayıyla bir metin hazırlayarak asistanların mağduriyetini önleyeceklerini söyledi.

 

Uçar, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları ve Nöroloji uzmanlık dalının eğitim sürelerini 5 yıldan 4 yıla indiren düzenlemelerin yürütmesini durduran Danıştayın kararını değerlendirdi.

 

Danıştayın yürütmeyi durdurma kararının hukuki anlamının, “Yargı, konuyla ilgili karar verene kadar geçen süre içinde asistanların mağdur olmasını önlemek için, 2009 tarihli Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’ni mevcut haliyle uygulamayın” demek olduğunu belirten Uçar, bu branşlarda uzmanlık eğitimi süresi konusunda bir boşluk ortaya çıktığını kaydetti.

 


 

3 branşın eğitim süresinin azaltılmasına durdurma



Dr. Engin Uçar, “Danıştay kararı elimize ulaştıktan sonra bu alanlar için uzmanlık eğitiminin süresi yok hükmünde olacak. Sağlık Bakanlığı, asistanların mağdur olmasını önlemek için Bakan Akdağ’dan bir onay alarak, bu boşluk giderilene kadar nasıl işlem yapılacağıyla ilgili bir metin oluşturacak. Ancak bu metin yönetmelik olmayacak. Yargı kesin kararını verene kadar yönetmelikte değişiklik yapılmayabilir” dedi.

 

Danıştayın verdiği yürütmeyi durdurma kararının henüz Sağlık Bakanlığına ulaşmadığını, bu nedenle de bu süre içinde bir asistanın kısalmış süreyle mezun olabileceğine dikkat çeken Uçar, şöyle devam etti:

 

“Öncelikle Danıştay tarafından verilen kararların resmi evrakının Sağlık Bakanlığına ulaşması gerekiyor. Ulaştıktan sonra, makam onayıyla bir metin hazırlanana kadar bu alandaki hiçbir asistan uzmanlık eğitimini ne yeni ne de eski sürelerle bitiremez. İdare, boşluğu doldurmak için bir onay alır. Bu süreç birkaç gün içinde tamamlanır. O makam onayıyla Bakanlık büyük ihtimalle bir önceki mevzuattaki sürelere geri dönülmesini sağlar.

 

Danıştay, daha önce de Kadın Hastalıkları ve Doğum; Kulak Burun Boğaz, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ile Kalp ve Damar Cerrahisi branşlarının eğitim süreleri ile ilgili de yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu branşlarda eğitim süreleri yukarıda tarif edilen yöntem ile alınmış onaya dayanılarak önceki mevzuattaki şekliye yapılmaktadır.”  

asistanların
gözü
bakanlık’ta
Yorum (18)
asistan dere
kafam karıştı kbb asistanıyım 3 yılım şimdi ben nezaman bitireceğim
0
Cevapla
infelix medici
Ben 5,5 yıl asistanlık yaptım. Şefim olacak mümtaz şahsiyet tezime 1 satırlık katkı sağlamadığı gibi, sırf süremi uzatabilmek için, sırf birkaç ay daha angarya yaptırabilmek için, tezimi satır satır okuyarak eksik bulmaya çalıştı.. Camia kokuşmuş hocalarla dolu. Artık şu aşamada kimse kusura bakmasın? Bu mesleğin etik değeriymiş, hocalara saygıymış, kutsallıkmış vs vs vs... hepsi fasarya. Hocanın tek istediği elinde işi öğrenmiş ve angaryasını sorgusuz sualsiz yapacak elemanı olsun.. Hoca denen kişilerin yeterliliği ne durumda acaba?
0
Cevapla
çömez
Gerçekten el atsalar iyi olacak. Danıştaya itiraz eden dernek yöneticisi meslektaşlarımın hangisi bizden istedikleri sürede bitirmişler acaba.İnsaffff be.
0
Cevapla
çetin öcal
kadın doğum asistanıyım 15 mayıs 2010 da 4 yılım bitmişti,danıştay kararı 27 mayıs 2010 da medimagazinde yayınlanmıştı.fakat bitirme sınavına henüz girmemiş olduğum için 1 yıl uzattım.sağlık bakanlığından yetkililerle görüştüğümde sınava alınma hakkımın olduğunu sınavda başarılı olmam halinde bakan onayı ile diplomamın tescil edileceği söylenmişti.fakat üniversitemizin dekanı hukuk müşavirinden görüş alarak 5 yıla tabi olduğumu söylediler.benim ile birlikte başlayan bir arkadaşım daha var oda benimle birlikte 5 yıla tabi oldu.şimdi göğüs hastalıklarında bir arkadaşımız var duyduğum kadarıyla hocası (aynı zamanda dekan yardımcısı)arkadaşı bi oldu bittiyle sınava alacaklarmış.bu konuda pek çok asistan mağdur oldu ve olmayada devam edecek.asistanları tatmin edici bir açıklama yaparsanız sevinirim.
0
Cevapla
mehtap
çok mağduruz ,,5 senede nerden çıktı. 6 ay sonra 4 senem doluyor benim durumum ne olacak?ben ne yapayım?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir