Medimagazin logo

Daire Başkanı: Organ nakli koordinatörleri bugüne kadar yetim kaldı

Sağlık Bakanlığı Organ, Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Murat Öztürk, ulaştırma problemini 112 Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı aracılığıyla gidermeye çalıştıklarını ancak bunun da yeterli olmamaya başladığını ifade ederek, "O yüzden kendimize özgü bir organ nakil uçağı alma çalışmamız var" dedi.
Daire Başkanı: Organ nakli koordinatörleri bugüne kadar yetim kaldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Öztürk, Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği'nce düzenlenen 2. Ulusal Organ Nakli Mevzuat Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, çalıştay boyunca organ nakli hizmetlerine dair neler yapılabileceğini konuşacaklarını söyledi.

Organ nakliyle ilgili söylenenleri yazılı kural haline dönüştürmeleri gerektiğini dile getiren Öztürk, bakanlık olarak mevzuat çalıştayı yaparak, organ nakli hizmetleriyle ilgili eksikleri ve yapılması gerekenleri konuşmayı düşündüklerini anlattı.

Yeterli organ bağışı bulunmadığını ifade eden Öztürk, şu bilgileri verdi:

"Organ nakliyle ilgili tek sıkıntımız, organın olmaması ve bundan dolayı nakil sayılarımızdaki yetersizlik. Bununla ilgili düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Organ temini, aile görüşmesi, organın taşınması, ameliyathaneye ulaşması, nakil hastasının taburcu edilmesi ve yıllar sonraki takip sürecini içeren bir yapı. Bu yapı içinde bizim en büyük eksiğimiz; koordinasyon. Organ nakli koordinatörleri bugüne kadar yetim kaldı çünkü kimse onları sahiplenemedi. Organ nakli koordinatörlerinin bazıları, hastanelerde çalışıyor, bazıları Sağlık Müdürlüğü kadrosunda. Ekstra işler veriliyor ve asıl işini yapması engelleniyor. Bu yüzden arkadaşlarda bir güvensizlik duygusu oluşuyor."



"Organ nakliyle ilgili çalışan hastaneler ödüllendirilecek"



Öztürk, Sağlık Bakanlığı olarak organ nakil faaliyetleri için çalışan her merkeze puanlama sistemi getirileceğini belirterek, "Özel hastaneler, kamu hastaneleri ve üniversiteler de dahil olmak üzere bir puanlama sistemiyle olacak. Başarılı nakil sayıları olan hastanelerin puanı yükselirse, daha sonra belki hastane puanlarına göre geri ödeme sistemleri gelecek. Bunun alt yapı çalışması sürüyor. Organ nakliyle ilgili çalışan hastanelerin ödüllendirilmesiyle ilgili de bir çalışmamız var" ifadelerini kullandı.

Organ, Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı'na uçak hizmeti almak için çalıştıklarını kaydeden Öztürk, "Daha önce ulaştırma problemlerimiz vardı. Bu problemleri, 112 Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı aracılığıyla gidermeye çalışıyorduk ama maalesef yeterli olmamaya başladı. O yüzden kendimize özgü bir organ nakil uçağı alma çalışmamız var" dedi.

Organ nakliyle ilgili farkındalık oluşturma projelerinin hızla devam ettiğini söyleyen Öztürk, organ nakil faaliyetlerini sürekli gündemde tutabilmek, bağış sayısını artırabilmek için iki ay içinde stratejik plan çıkartıp, bir günü kapsayacak bir organizasyon yapmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası'nın da katıldığı iki gün sürecek çalıştay başladı

daire
başkanı:
organ
nakli
koordinatörleri
bugüne
kadar
yetim
kaldı
Yorum (1)
Frankie Bellevan
türkiyede organ bağışı zorunlu hale getirilmelidir. bu millet zorunlu hale getirilen her şeye göz yumar,sesini çıkarmaz da sıra organ bağışına gelince; bu imanlı,dini bütün,aziz millet ölü seviciliğine soyunur. yakında bu işlerle uğraşan emek veren koordinatör de bulunamayacak. çünkü hemen hepsi psikolojik açıdan tükendi. inanmıyorsanız konuyu koordinatör arkadaşlarla tartışmaya açın. bakanlıksa hala iğneyne kuyu kazma derdinde. lafa bak:koordinatörler yetim kalmışmış. verin gazı. taktik hala aynı. bu insanların posalarını iyice çıkarın ve sonra da ellerine birer plaket tutuşturup hizmetleri için usulen teşekkür edip olayı kapatın.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir