Medimagazin logo

Genel sekreterlik bir projeyle maliyetleri yüzde 70 azalttı

Mali Hizmetler Başkanı Recep Özev, Kamu Hastanelerinin kurulmasıyla birlikte hastanelerdeki cihazların sürekli hizmete hazır halde tutmak amacıyla toplu hizmet alımları gerçekleştirmek ve Biyomedikal Birimi çalışmalarını başlatmak suretiyle maliyetlerde yüzde 70’lere varan tasarruf sağladıklarını ifade etti.
Genel sekreterlik bir projeyle maliyetleri yüzde 70 azalttı
Kütahya Genel Sekreteri Op. Dr. Mithat EKİCİ
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

KÜTAHYA-Bilindiği gibi sağlık hizmetlerinin etkili bir şekilde sunulmasında tıbbi cihaz ve malzemelerin önemi büyük oluyor. Çoğu ithal olan ve yüksek meblağlar tutan cihazların bakım onarım maliyetleri de oldukça pahalıya mal oluyor. Ayrıca son derece uzmanlık gerektiren bir konu olduğu için de alanında uzman kişiler tarafından kontrolü gerekiyor. Bu tür cihazlarla yapılan tetkik ve tahlillerin güvenilirliği ise son derece önemli ve hatta hayati oluyor. Yanlış sonuçlar vermesi halinde hastalara, yanlış teşhis ve hatta yanlış tedavi uygulanabiliyor. Bu durumda geri dönüşü olmayan hayati riskler oluşarak, son derece önemli olan cihazların bakım onarımları düzenli olarak yaptırılmakla birlikte, düzenli olarak kalibrasyon testlerinden geçirilmesi gerekiyor.

 

Tıp ve tıbbi cihaz teknolojisindeki hızlı gelişim süreci ise “biyomedikal mühendislik”  konusuna verilen önemi artırdı. Artan bakım onarım maliyetlerini de göz önüne alan Kütahya Kamu Hastaneler Birliği bünyesinde “Biyomedikal Mühendislik Bakım Onarım Laboratuvarı” oluşturuldu. Mali Hizmetler Başkanlığı bünyesinde kurulan birim, ülke genelinde sadece birkaç Genel Sekreterlikte mevcut bulunuyor. 5 Biyomedikal Teknikeri ve 2 Elektronik Teknisyeninin görev yaptığı birim il genelindeki hastanelere de hizmet veriyor.

 

 Kamu Hastanelerinin kurulmasıyla birlikte hastanelerdeki cihazların sürekli hizmete hazır halde tutmak amacıyla toplu hizmet alımları gerçekleştirmek ve Biyomedikal Birimi çalışmalarını başlatmak suretiyle maliyetlerde yüzde 70’lere varan tasarruf sağladıklarını ifade eden Mali Hizmetler Başkanı Recep Özev şunları söyledi.

 

 “ Hastanelerimizdeki cihazları sürekli kullanıma hazır halde tutmak için önceki senelerde hizmet alımları yapılıyordu. Biz bu hizmet alımlarını toplu ihale etmek suretiyle daha düşük fiyatlarla almaya başladık. Yine çoğu bakım onarımları kurduğumuz birim bünyesinde yapmaya başladık. Bu rakamlara da yansımaktadır. Geçen sene ilk 3 ayda bakım onarımlar için harcanan miktar 355.000 TL iken bu yılın ilk 3 aylık döneminde sadece 220.000 TL dir. Sadece DPÜ Evliya Çelebi Eğitim Araştırma Hastanesinde önceki yılın ilk döneminde 177.000 TL olan maliyetleri yüzde 50 düşürerek 88.000 lira olarak gerçekleştirdik ”

 

Kurulan birimde ise yaklaşık 20 adet cihaz ve malzemenin bakım, onarımı gerçekleştiriliyor. Trafolar, Vantilatörler, Jeneratörler, Asansörler, Diyaliz Cihazları ve Kemik Dansimetre Cihazları başta olmak üzere daha birçok malzeme sayılabilir.

Biyomedikal mühendislik çalışmalarına son derece önem veren Genel Sekreter Op. Dr. Mithat EKİCİ çalışmaları yakinen takip ediyor.

 

 Gerek cihazlarla yapılan işlemlerin güvenilir sonuçlar vermesi, gerekse her an faal olarak bulunması gerektiğini ifade eden Mithat Ekici,  “Tıbbi cihaz ve teknolojisini yenileyen hastanelerimizde bu cihazların bakım ve onarımları, kalibrasyonları ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Almak yetmiyor. Cihazın güvenilirliği ve ömrü önemli.  Bu nedenle Mali Hizmetler Başkanlığı bünyesinde bu birimi kurduk. Arkadaşlarımız bu konuda örnek çalışmaları olan İstanbul Beyoğlu Genel Sekreterliği olmak üzere birkaç teknik birimlere ziyaret düzenlediler. Birimi kısa zamanda tam olarak işletmeye başladığımızda arızalara anlık müdahale timi gibi çalışacaklar.  Yine maliyetlerde önemli tasarruf sağlayacağız. Yakın zamanda kalibrasyonlarımızı da kendimiz yapmak istiyoruz. Bu konuda örnek bir çalışma gerçekleştirdikleri için arkadaşlarımı tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Biyomedikal mühendislik konusunda hizmet veren uzman kuruluşların yok denecek kadar az olan bir Anadolu kentinde oluşturulan birimin sağlık hizmetlerine önemli katkılar sağlayacağı düşünülüyor. Hizmetin dışardan alınması yerine kendi imkanları ile üretilmesi ve sağlanacak tasarruf da başka bir avantaj olarak görülüyor.

genel
sekreterlik
bir
projeyle
maliyetleri
yüzde
70
azalttı
Yorum (2)
Uğur
Peki genel sekreterliklerin oluşturulmasına harcanan dev bütçelerin ne kadarı kurtarılmış olmuş böylece ? O bütçeleri de bir açıklasalar ya...
0
Cevapla
Osman D
Bu haber bana bir Nasrettin Hoca fıkrasını hatırlattı: Hoca, eşeğinin yem maliyetini düşürmeye karar vermiş. Her gün yemini bir miktar kısmış. 10 gün sonra da tamamen kesmiş. Üç gün sonra ahıra girince ne görsün? Eşek ölmüş. "Şu işe bak yahu!" demiş. "Tam eşeği yemsiz yaşamaya alıştırmıştım. Bu sefer de ömrü yetmedi". Genel Sekreterliklerinki de o hesap. Uygulamalarını bir de SUT tebliği ile birleştirince hastanelerde birçok girişimsel işlemler ve ameliyatlar neredeyse yapılamaz hale geldi. Bu durumda masrafları azaltmaları mantıklı ve makul bir sonuç. Değil %70, yakında %100 azalttıklarını da görürsünüz. Ancak korkarım hastaların da akıbeti Nasrettin Hocanın eşeğinin durumuna dönecek gibi...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir