Medimagazin logo

Tüm eğitim hastaneleri Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane'yle afiliye olacak

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 55 eğitim ve araştırma hastanesinin ülkedeki uzmanların yaklaşık yüzde 40-45'ini yetiştirdiğini belirterek, "Bu uzmanların standardını yükseltebilmek, vizyonunu geliştirebilmek ve bunu YÖK çatısı altında üniversitelerimizin standardıyla standardize edebilmek adına Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne ciddi biçimde eğitim ve araştırma hastanelerimizin ihtiyacı var" dedi.
Tüm eğitim hastaneleri Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane'yle afiliye olacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasında, sağlık tesislerinin ortak kullanımı ve kurumlar arası iş birliği yapılmasını kapsayan Afiliasyon Protokolü imzalandı.

Müezzinoğlu, törenin, üniversitenin hem fiilen başlaması hem de eğitim ve araştırma hastanelerinin birlikte eğitim vereceği sistemin imza töreni dolayısıyla düzenlendiğini belirterek, hayırlı olması temennisinde bulundu.

Uzun süredir gündemlerinde olan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin çok zorlu mücadelelerden sonra yasallaştığını ifade eden Müezzinoğlu, temel hedeflerinin, tıp eğitimine ve sağlık eğitimi dinamiklerine katkı sağlamak olduğunu aktardı.

Mehmet Müezzinoğlu, 1903'te 800 bin metrekare alana kurulan "Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane"nin esasında müthiş bir vizyonu ve misyonu olduğunu dile getirerek, "Nereden geldik veya neydik, ne olacağımızı, çok güçlü bir şekilde ifade eden, şu anda da yalnız fiziki mekanıyla değil, o ruhuyla da kendisini hissettiren bir yapı. O yıllardaki misyonumuzu ve vizyonumuzu koruyabilseydik, geliştirebilseydik bugün yaklaşık 1920'li yıllarda ABD'nin kurduğu kanser enstitüsünü biz ancak bu yıl kurmuş olmazdık. Bir suçlu aramak yerine tespitleri yapmak, ne olmamız gerektiğe bakmak, bu ruhu yeniden güçlendirmek zorundayız" diye konuştu.

- Uzman ihtiyacını karşılayacak

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bakanlık olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne çok ciddi ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"100 yıla yaklaşan süreçlerde Sağlık Bakanlığı'nın eğitim ve araştırma hastaneleri var. Bunlar ülkenin yaklaşık yüzde 40-45 uzmanını yetiştiriyor. Bugün 55 eğitim araştırma hastanemiz uzmanlık veriyor. Bu uzmanların standardını yükseltebilmek, vizyonunu geliştirebilmek ve bunu YÖK çatısı altında üniversitelerimizin standardıyla standardize edebilmek adına Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne ciddi biçimde eğitim ve araştırma hastanelerimizin ihtiyacı var. Üniversitemizin, eğitim ve araştırma hastanelerimizdeki dinamiklerimizi, bugünkü konumumuzu korumak değil, gelecek hedeflerimize ulaşma anlamında çok önemli bir sorumluluğu ve misyonu var."

Üniversitenin dünya ile yarışta önemli bir rol üstleneceğini vurgulayan Müezzinoğlu, Türkiye'nin Somali, Sudan, Pakistan'daki eğitim ve araştırma hastanelerinde uzman, hemşire ihtiyacı olduğunu, üniversitenin oralardaki eğitim alt yapısına katkı sağlayacağını anlattı.

Yurtdışında 5 milyon Türk çalışanın bulunduğunu belirten Mehmet Müezzinoğlu, hem oradaki insanlara hizmet etmesi hem de Türk tıbbını oralara taşıması açısından bu iş birliğinin önemli olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Müezzioğlu ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık tesisleri ve üniversitelere ait ilgili birimlerin ortak kullanımı ve kurumlar arası iş birliği yapılmasını kapsayan "Afiliasyon Protokolü"nü imzaladı.

YÖK Başkanvekili Sefa Kapıcıoğlu'nun da katıldığı törende daha sonra Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu 2. Abdülhamit tarafından Türkiye'nin ilk tıp fakültesi olarak 1903'te kurulan Haydarpaşa'daki "Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane"nin maketini inceledi. Rektör Prof. Dr. Erdöl de Bakanı Müezzinoğlu'na maketle ilgili bilgi verdi. Müezzinoğlu, entegre şehir hastaneleri konseptinin makette hissedildiğini söyledi.

- Protokol hakkında

Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasında imzalanan protokolle 55 eğitim ve araştırma hastanesi, aynı zamanda üniversite hastanesi statüsü kazanıyor.

Tecrübe paylaşımına olanak sağlayan protokol, uygulamalarda kolaylık ve bir dizi yenilik getiriyor. Buna göre, üniversitenin öğretim üyeleri Sağlık Bakanlığı hastanelerinde hizmet sunabilecek. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde görevli profesör ve doçentler de Sağlık Bilimleri Üniversitesi kadrolarına atanabilecek. Eğitim ve araştırma hastaneleri, eğitim ve hizmet sunumu standartları açısından daha güçlü hale gelecek.

Sağlık Bakanlığı'nın sağlık tesisleri ve üniversitelere ait ilgili birimlerin ortak kullanımı ve kurumlar arası iş birliği yapılması anlamına gelen afiliasyon, halen 12 eğitim ve araştırma hastanesinde uygulanıyor.

Protokolle bu kapsama alınan Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'da halen Sağlık Bakanlığı'na bağlı 55 eğitim ve araştırma hastanesine aynı zamanda Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin Uygulama ve Araştırma Merkezi (Üniversite Hastanesi) statüsü de kazandırmak için süreç başlatıldı.

- Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Yurtdışında fakülte açıp, diploma verebilecek ilk üniversite olma özelliğini taşıyan Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin merkezi İstanbul. Üniversite, Sultan 2. Abdülhamit tarafından Türkiye'nin ilk tıp fakültesi olarak kurulan Haydarpaşa'daki "Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane" yerleşkesinde faaliyet gösterecek.

Üniversite bünyesinde tıp, hemşirelik, sağlık bilimleri ve yaşam bilimleri fakülteleri ile Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü yer alıyor. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi iş birliğiyle yurtdışında öğrenci yetiştirme dışında sağlık endüstrisi konusunda önemli bir adım atılmış olacak.

Üniversitenin gelişimine aktif katkı sağlamak amacıyla, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı'nın başkanlığında beş kişilik mütevelli heyeti oluşturuldu. Mütevelli heyeti, üniversitenin bilimsel özerkliğine müdahale etmeden, Sağlık Bakanlığı hastanesi imkanlarının üniversiteyle kullanımına destek olacak.

tüm
eğitim
hastaneleri
mekteb-i
tıbbiyye-i
şahane'yle
afiliye
olacak
Yorum (17)
DR USTA
TEBRİK EDERİMMM.. ÇOK ÖNEMLİ İŞ BAŞARDINIZZZ.
0
Cevapla
Özgür Yalçınkaya
Sanırım memlekette herkes kafayı yedi!
0
Cevapla
kral
Bakanım giderayak güzel şeyler yaptın.Daha önce giderken ne bıraktın demiştim.Şimdi biz aile hekimlerine hatalarınız oldu ama bu yaptığınız son iş uzun vadede çok güzel meyveler verecek.Ama biz aile hekimlerine hatalarınız oldu.En başta ki hata bizi dinlemeden nöbet için karar vermenizdi. ---Aile hekimleri ilçe entegre hastanelerde bütün nöbetleri tutan kişilerdi.Buradaki acil nöbetini tutan aile hekimi diğer gün izinli sayılırdı. ---İl ve bazı ilçe hastalerindeki nöbet sıkıntının nedeni aile hekimi olmak için başvuran acil hekimleri nedeni ile o anki sıkıntı idi. Buda yeni mezunlar ile 1 sene içinde zaten çözüldü.
0
Cevapla
tıp doktoru
université hastanesi diye devlet hastanelerini yutturacaksınız millete. devlet her alanda esnaf mantığı ile hareket ediyor, 2 yıllık fakülte mezunu hastane müdürü olacak, özerk olması gereken üniversite hastanesine hükmedecek, hadi ordan. bu olay inşallah iptal edilir, yoksa tıp fakülteleri hükümetin oyuncağı olacak
0
Cevapla
dr
Bu yasa EAH çalışanlar için son derece önemlidir. Yıllardır EAH de çalışanlar açısından haksızlıkların ve özlük haklarının düzeltilmesini sağlayacaktır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir