Medimagazin logo

Sağlık verileri satılacak

Anayasa Mahkemesi'nin daha önce iptal kararları verdiği sağlık verilerinin paylaşımı konusunda yeniden düzenlemeye giden SGK, vatandaşın sağlık verilerini sadece 'anonimleştirip' satacak ya da kamu kurumlarıyla paylaşacak
Kaynak: HABERTÜRK - Ahmet KIVANÇ
Sağlık verileri satılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık verilerini sadece anonimleştirip satabilecek ya da kamu kurumlarıyla paylaşabilecek. Kişisel sağlık verileri ise kamu kurum ve kuruluşları dahil olmak üzere hiçbir şekilde paylaşılamayacak. Herkes SGK'ya başvurarak, kişisel verilerinin işlenip işlenmediğini öğrenebilecek, verileri işlendiyse buna ilişkin bilgileri talep edebilecek.

AYM İPTAL ETMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi'nin daha önce iptal kararları verdiği sağlık verilerinin paylaşımı konusunda yeniden düzenlemeye gidildi. Nisan ayında Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'nda yapılan değişikliğe paralel olarak verilerin kullanımına, paylaşılmasına ve korunmasına ilişkin usul ve esaslar SGK Yönetim Kurulu kararıyla yeniden düzenlendi. Paylaşılabilecek sağlık verileri anonim hale getirilecek. Veriler, gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşların doğrudan veya dolaylı bir şekilde tanınabilmesine, kişisel verilerin ve ticari sırların açığa çıkarılmasına imkan vermeyecek şekilde toplulaştırılarak anonimleştirilecek. Bu veriler içerisinde kişilerin sağlık ve kimlik bilgileri yer almayacak.

KOMİSYON OLUŞTURULACAK

Veri paylaşımı taleplerini karşılamak üzere SGK bünyesinde bir komisyon oluşturulacak. Bu komisyon hangi verilerin paylaşılabileceğini, satış durumunda ücretin ne olacağını belirleyecek. Bir de veri kontrol komisyonu kurulacak. Bu komisyon da anonimleştirilmiş verilerin gereken gizliliği sağlayıp sağlamadığını kontrol edecek.

KİŞİSEL VERİLER PAYLAŞILAMAYACAK

Kişisel sağlık verileri, kamu kurum ve kuruluşları ile araştırmacılar dahil hiçbir şekilde paylaşılamayacak. İlaç firmaları başta olmak üzere tüzel kişilerin ürün ve hizmetlerine yönelik veriler, şirketin kendisi veya noter onaylı rızası halinde gerçek ya da tüzel kişilere ücret karşılığı verilebilecek. Ancak bu şekilde paylaşılacak veriler kişisel sağlık verisi içeremeyecek, hastanelerin doğrudan ya da dolaylı olarak tanınmasına imkan veremeyecek.

Örneğin bir ilaç firması belli bir ilacının hangi yerleşim merkezlerinde ne kadar satıldığını öğrenebilecek ama bu ilacı hangi hastanelerde çalışan doktorların yazdığını, hangi hastaların kullandığını göremeyecek. SGK ile 23 Nisan 2015'ten önce yapılan verilerin paylaşımına ilişkin sözleşmeler yeniden gözden geçirilecek. Yeni düzenlemeye aykırı olduğu tespit edilen eski sözleşmeler iptal edilecek.

VATANDAŞ SORACAK: KİŞİSEL VERİLERİM İŞLENDİ Mİ?

Vatandaşlar SGK'ya başvurarak, kişisel sağlık verisinin işlenip işlenmediğini öğrenecek. Verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep edecek. Verilerin eksik veya yanlış olduğunu gören vatandaş, bunların düzeltilmesini isteyebilecek. Kişisel sağlık verileri ancak, kişinin kendisi veya noter onaylı açık rızası olursa diğer gerçek veya tüzel kişiler ile ücretsiz paylaşılabilecek.

sağlık verileri
sgk
Yorum (6)
murat 124
once saklamislardi..sonra inkar ettiler..adli mercilere intikal edince sehven dediler..suc isnat edilince de cevirip cevirip hala ugrasiyorlar.. peki alenen satilan bu bilgileri alan ve bunlari satan memurlarin ve firmalarin cezasi? zaten giden gitti coktan.. iyi yine deli dumrul misali benim bilgilerimi bana zorla satmaya calismiyorlar.. neyse onu yerine zaten -sozde- saglik hizmeti saglamak icin kesilen paralarla benim vergimle yapilan saglik kurumlarindan randevu almak icin para oduyorum, ilaclarim icin para oduyorum, muayene olmak icin para oduyorum.. sirada ne var neden muayene olmadin parasi mi diyecektim ki yine aklima geldi zorunlu saglik sigortasi kesenegi de vardi degil mi? hey gidinin deli dumrulu hey..beceriksiz cocuk kaldin sende be..
0
Cevapla
derya a.
o zaman herkesinki satılsın. neden milletvekilleri ve cumhurbaşkanınki de dahil değil??????
0
Cevapla
ekin hürel günay
bu bilgiler oldukça değerli , yurt dışındaki sigorta firmaları Türkiye'nin potansiyelini böyle anlayabiliyorlar. SGK bir gün özelleşilecek olursa bu bilgiler ödenecek primin katsayısını belirliyecektir. sigara alkol kullanımı, ht veya dm hastaların saysı , diğer kronık hastalıkların oranı satacağınız hizmetin potansiyelini de belirleyecektir.
0
Cevapla
ŞEVKİ MELİKOĞLU
SGK KENDİ YAPTIĞI USULSÜZLÜĞÜ KURAL TANIMAZ ŞEKİLDE UYGULARKEN,HASTA ÖZEL BİLGİSİNİN PAYLAŞILMASI TAMEMEN TİCARİ BİR İŞ OLDUĞUNU BİLDİĞİ HALDE YAPIYOR VE SEHVEN DİYOR. AMA KENDİ MÜFETTİŞLERİ SEHVEN YAPTIĞINIZ HATA İÇİN SİZİ SUÇLU İLAN EDİYOR.SGK VE SGK ÜST DÜZEY ÇALIŞANLARINDA HİÇ MEMNUN DEĞİLİZ VE TARAFLI DÜŞÜNMELERİ DAHA ÜST DÜZEY KURUMLARCA İNCELENME GEREKTİRMEKTEDİR
0
Cevapla
m. murat
İlaç ödensin diye yakıştırılan sahte tanılarla bilim araştırması yapacak saf yabancı şirketler bu düzmece sağlık verilerinin bir işe yaramadığını er ya da geç anlayacak.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir