Medimagazin logo

SGK sadece başarılı tedaviyi ödeyecek!

SGK, kapısından giren hastaları gereksiz uygulamalarla canından bezdiren devlete milyarlarca liralık fatura kesen özel hastanelere 'dur' diyecek. Onlarca test yapmasına rağmen tedavide başarılı olmayanlara ödeme yapılmayacak
Kaynak: SABAH - Betül ALAKENT
SGK sadece başarılı tedaviyi ödeyecek!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hükümet, hastaları gereksiz uygulamalarla canından bezdiren, devlete milyarlarca liralık fatura çıkaran özel hastanelere çekidüzen vermek için düğmeye bastı. Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) geri ödeme sisteminden daha fazla para almak için hastaya gereksiz prosedürlerle git-gel yaptıran hastanelere 'fayda modeli' ile dur diyecek. Amerika merkezli Medtronic şirketinin hazırladığı modelin pilot uygulamasına iki ay içinde başlanması planlanıyor. Mevcut sistemde birçok hasta yanlış ve tekrarlayan testler yüzünden basit bir hastalık için bile defalarca hastaneye gitmek zorunda kalıyor. Doktorların büyük çoğunluğu, basit bir şikâyet için bile binlerce lirayı bulan ve büyük bölümünü devletin ödediği çok özel testler istiyor. Karnı ağrıyan her hasta endoskopiye, böbreği ağrıyan röntgen, ultrason, MR ve renkli filmleri kapsayan 2 bin TL'lik taramalara gönderiliyor. Sağlık faturasını yükselten sistemle Türkiye'de MR, endoskopi, radyolojik hatta nükleer tıp incelemelerinin oranı Avrupa ülkelerinin toplamıyla yarışıyor.

SONUÇ ODAKLI PROJE
SGK yeni modelle her prosedür için ayrı ödeme yapmayarak sonuç odaklı çalışacak. Tedavi süresinin yakından izleneceği modelle sadece başarılı olanlara ödeme yapılacak. Özel hastanelerden, zincirin içinde yer alan tüm kurumlardaki süreç denetim altına alınacak. Böylece tekrar eden tüm aşamalar ekarte edilecek. İşleyişe katma değer getirecek model, sağlık giderleri düşerecek.

YÜZDE 20 VERİMLİLİK ARTIYOR
Medtronıc Ortadoğu, Türkiye ve Afrika Başkan Yardımcısı ve Direktörü Majid Kaddoumi, Türkiye'de geri ödeme modelinin çok kapsamlı olduğunu söyledi. Kaddoumi, "Türk hükümetinin sağladığı geri ödemeler birçok Avrupa ülkesinde bile yapılmıyor" dedi. Geri ödemenin uzun prosedürlerle suistimal edildiğini vurgulayan Kaddoumi, bu nedenle fayda modelini geliştirdiklerini ifade ederek şunları söyledi: "Bu sayede birçok ülkede yüzde 20 ile 25 arasında değişen verimlilik artışı, yüzde 12-20 civarında maliyet tasarrufu sağladık."

TÜRKİYE'DE ŞİRKET ALDI
Medtronıc, geçtiğimiz günlerde Medicall Biomedikal tarafından dağıtılan ürünlerinin dağıtımını üstlenen Biostar hisselerinin çoğunluğunu satın aldı. Majid Kaddoumi, "Küreselleşmeye büyük önem veriyoruz. Türkiye bu hedefimiz için kilit bir rol oynuyor" dedi. Medical teknolojiler alanında hizmet veren şirket, geçen yıl 17 milyar dolar ciroya ulaştı.

5 MİLYON EURO TASARRUF
Dünyada 50'den fazla hastaneye özel operasyon modelleri, strateji ve organizasyonlara ilişkin iyileştirme programları uygulayan Medtronic, verilen bakımın kalitesini artırma ve maliyeti düşürme odaklı projeler geliştiriyor. Şirketin Hollanda'daki Maastricht Üniversitesi Medikal Merkezi'nin kardiovasküler departmanı için geliştirdiği modelle, hastane ilk yılda 5 milyon euro tasarruf etti. Her ülke için ayrı bir proje geliştiren şirket, SGK'ya özel bu fayda modeli üzerinde yaklaşık iki yıldır çalışıyor.

10 MİLYARLIK FATURA ÇIKARIYOR
Sabah'ın sık sık gündeme getirdiği sağlıkta teşhis ve tedavi yolsuzluğu haberleri yargı ve denetim organlarını harekete geçirmiş, SGK konuyla ilgili inceleme başlatmıştı. Geçen yıl üniversite ve özel hastanelerde parmak izi taramasını devreye alan SGK'nın araştırmasına göre hastaların yüzde 78'ine fiyatı 750 TL'yi bulan gereksiz testler yapılıyor. Yüzde 91'i temiz çıkan bu testler, devlete yıllık ekstra 10 milyar lira maliyet çıkarıyor.

sgk
sadece
başarılı
tedaviyi
ödeyecek!
Yorum (15)
cerrah tolga
devlet hastanelerinin faturalarını kontrol etmeyen sgk hangi zarardan bahis ediyor.sadece özeli kontrol ederek bunlar azalmaz
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
"Sağlık faturasını yükselten sistemle Türkiye'de MR, endoskopi, radyolojik hatta nükleer tıp incelemelerinin oranı Avrupa ülkelerinin toplamıyla yarışıyor." Bu mu övündüğünüz sağlık sistemi ?Bu tablodan sorumlu kim ? Kim sorumlu ? Hekimlerin ahlakımı , siyasilerin ahlakımı ? Hastaların ahlakımı sorunlu ? Şimdi yabancı şirketlere sigortacılık hizmeti bakımından da ödeme yapın ,borçlanın ve bağlanın.Sonrada harcamaları düşürdük diye övünün. "Amerika merkezli Medtronic şirketinin hazırladığı modelin pilot uygulamasına iki ay içinde başlanması planlanıyor" Ne güzel. Sağlık ticarileşirse , fetişleşirşe , bütünsel ve sevk sistemi özelliğini , eşgüdüm ve ekılcılığını kaybederse , bilgi ve uzmanlığın paylaşımı "kılcı" , "nitelikli" olmazsa siz daha çok hizmet satın alırsınız.Sağlık harcmalarını katlarsınız.Sağlıkta olmaz.Maliyette artar.Olan biten budur. Bazıları itiraz edecek.Onlar şunu diyorum.Farkındayım insanı belki formatlayamayız.Ahlak ve düşkünlük konusunda yapmamız gereken sistemi formatlamaktır.Sistemi sağlık adınıa fetişleştirmeden , hegomonik hale sokmadan , siyasallaştırmadan , "çoklu" denetlenebilir ,hesap verebilir , şeffaf , bilimsel kriterlere , bilginin paylaşım esasına göre yapılandırmak.Mevzu budur. Sağlıkta önce bütünsel yaklaşımı ön plana çıkarıp ,uzmanlık dallarıyla bütünsel yaklaşan branşları eşgüdüme sokmak gerekiyor. Bu bilimsel yaklaşımı , "yerindeliği" "akılcılığı" teşvik ederek ,sağlığı siyasi amaçla rant haline , fetiş haline getirmeyerek , ansanların sağlıklı yeterli ortam ve süreyi sağlayarak , personelin maaş ve gelirini 3-5 kat artırsan bile "SAĞLIKTA" şu anki harcama , israf ve maliyet olmaz. Devam ediyorum... Peki bu hizmetin satın alındığı ABD geçen yıllarda sağlık şemsiyesini biraz genişletelim diyinde , sağlıkta yüksek maliyet nedeniyle kriz çıkmadı mı ? ABD sağlık ssitemi Dünyanın en pahalı sağlık sistemi değil mi ?Niye ve neyi , niçin taklit ediyoruz? Sağlıkta pazar haline gelmek için mi? Hala nedir bu akılsızlık , aymazlık. Özerk denetime açık , şeffaf , ticarileşmemiş , bilgiyi ,uzmanlığı , bütünsel yaklaşmı ihmal etmeyen bir sağlık sistemi ihtiyaçtır. Bunu siyaseti , seni beni , adamcılığı , rantı , ahkamı keyfiyeti olmaz.Bunu öğrenmek bize çok pahalıya malolacaktır.
0
Cevapla
dr
Sağlık bakanımız özel avcılar hastanesinin kurucu ortağı, sağlık sistemimizin nereye gideceği belli değil.
0
Cevapla
selim ileri
İnsanlar fena alıştı bu tetkik işine.luzumu yok desen,şikayet edilirsin.özelde olsan az tetkik isteyen verimsiz hekim olursun.sistem baştan aşağı sağdan sola bozuldu.Populist politikalar,ben yaptım oldu dayatmaları bilimsellikten uzak yapılanmalar ve çok şey isteyen ama ne istediğini bilmeyen şiddet göstermeye hazır bir hasta kitlesi.Bunun karşısında kurumsal mobbing patron baskısı öte taraftan saçma sapan bir malpraktis baskısı.Neden bu tetkiki istemedin diyen bir savcı hakim zümresi ve mesleki ilkeler para zaman ve alet israfı durumunda sıkışmış kalmış doktor kitlesi.Doktora güvenmeyen müsteri memnuniyeti endeksli sağlığa bakış bu israfı doğurmuştur.Çok harcama çok alet çok hastane çok doktor ama karşılığında az sağlık az kalite mutsuz ve çaresiz insanlar meslekten nefret eder hale getirlmiş doktorlar....Batıda doktor herşeydir bizde hiç bir şeydir.Artık hekimlerin sağlık sistemi zarar ediyormuş israf çokmuş umurunda bile değildir.İngilterede bir analjezik bile yazdıramazsın doktora,burda dava bile açarsın anasından emdiğini burnundan getirirsin.
0
Cevapla
murat 124
haberi okudum ..elemana ve sirkete bakiyorum simdi kimmis diye.. bildigin medikalci bunlar..medtronic.gayet arap sermayeli.ceosu omar ishrak..gecenlerde turkiye de yeni bir firma satin almislar buyumek icin. de..dunya uzerinde bu sirketin gelistirdigi herhangi bir plan program tibbi algoritma kontrolu yada tetkik tedavi fayda iliskisini sorgulayan en ufak bir kayit kuyut yok.. zaten tani ve tedavide neyi odeyip neyi odemeyeceginin kararini sgk veriyor.amerikada da tani teshis algoritmasi belli ..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir