Medimagazin logo

Yersiz kazancın faturası hekime değil, hastaneye kesilecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yersiz kazanç sağlayan hastanelerde doktorlara da ceza kesmeyi öngören uygulamayı kaldırdı. Yeni düzenlemeye özel hastanelerde yersiz kazanç sağlandığı takdirde sadece hastaneye ceza kesilebilecek.
Kaynak: RADİKAL - İDRİS EMEN
Yersiz kazancın faturası hekime değil, hastaneye kesilecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu, 24 Aralık 2015 tarihinde 'Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti Alım Satın Sözleşmesi’nde yeni bir değişiklik yaptı. Bu düzenlemeyle, özel hastanelerin yersiz kazanç sağlaması durumunda kurumun yanı sıra hastaya tedavi veren hekim de haksız kazançtan müteselsilen sorumlu tutuldu. Düzenlemeye göre özel hastanelerin yersiz kazanç sağladığı tespit edildiği takdirde hastanenin yanı sıra hastaya tedavi veren hekime de ceza verilecekti. Hekimlerin düzenlemeye tepki gösterilmesi üzerine SGK düzenlemede geri adım attı.
SGK'DAN DUYURU
Konuyla ilgili bir duyuru yayınlayan SGK yersiz kazançtan hekimleri sorumlu tutan hükmü Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti Alım Satın Sözleşmesi’nden çıkardı. Duyuruda yeni düzenleme ile ilgili şu ifadeler kullanıldı:
“Sözleşmenin(14,8) numaralı maddesinde yer alan ‘SHS, hekimlerin bu sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesine bağlı olarak yapıldığı tespit edilen yersiz ödemelerin kuruma geri ödenmesinde, SHS ile birlikte müteselsilen sorumlu olduğunu ve kanunda kendisine yüklenen sorumluluk ve cezai müeyyideleri bildiğini belirtir ifadelere yer verilen sözleşmeyi, başvurusu sırasında kurum ilgili birimine iletmekle yükümlüdür’ hükmü metinden çıkartılmıştır.”
TABİP ODASI: HUKUKA AYKIRIYDI
Hastanelerde elde edilen yersiz kazançtan hekimlerin sorumlu tutulmasının hukuka aykırı olduğunu söyleyen İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu Üyesi Dr. Hasan Ogan, şu değerlendirmede bulundu:
"Hekimleri sorumlu tutan düzenleme hukuka aykırıydı. Bu düzenlemeye göre hekim çalıştığı firma kapansa dahi hastanenin elde ettiği yersiz kazançtan dolayı sorumlu tutulacaktı. Biz bu uygulamanın yanlış olduğu SGK’ya ilettik. Bu hatanın düzeltilmesi için hekimlerden 2 bin civarında imza toplayıp SGK’ya ilettik. Onlarda yersiz kazançtan hekimleri sorumlu tutan düzenlemenin hukuka aykırı olduğunu fark ettiler. Düzenleme iptal edilerek eski haline getirildi. Bu durumda yersiz kazançtan dolayı sadece kurum sorumlu tutulabilecek.”
 

sgk
sosyal guvenlik kurumu
yersiz kazanc
doktor
Yorum (6)
aydin sinal
"yersiz kazanc" ne demek?,eger sahtekarlik,üc kagitcilik,rüsvet anlaminda kullaniliyorsa bu ise karisan herkes sorumlu.misal gelen hastaya hic luzumu yokken CT,MR,bilmemne labor tesleri yapilmis ,hastahane -kibar deyimle-yersiz kazanc elde etmis,pekala bu testlerin istek belgelerinin altinda doktorlarin imzalari yokmu? yoksa kapidan giren hastayi müreceaatdaki kiz Dogru bu testleremi yolluyor? yani bir deyimle Doktor burada hastahanenin-kibar deyimle-yersiz kazancina kiyakcilik yapmiyormu? biri bunu aciklarsa minnetarim.selamlar.
3
Cevapla
Frankie Bellevan
Aydın abi haklısın da ; Doktorların hepsi mi hırsız , hepsi mi suçlu ? Selamlar , Saygılar...
1
Cevapla
ayt12
Aydın Bey; hemen aklınız üç kağıt durumlarına gitmesin. Hastane faturalarında kurumun o bölümünde çalışan bir elemanın yapabileceği herhangi bir hataya hekimlerde sorumlu tutulmaktadır. Yani ilerde SGK yanlış faturalandırma nedeniyle geri ödeme ister ise, ilgili bölüm hekiminden de para talep edebilecek. Bordrolu çalışan hekim olarak sizin hiç alakanız olmadığı bir durumdan mağdur olacaksanız. Hatta vefat etmeniz durumunda eşiniz, cocuğunuz veya yasal varisinizden ödeme istenecek. Bu, tamamı ile hukuka aykırıdır. O nedenle, hem TTB' nin girişimini hem de SGK' nın bu maddeyi iptal etmesini kutlamak gerekir.
5
Cevapla
aydin sinal
sevgili Frankie,benim yorumumda hirsizlik yok,yersiz kazanc dedigimiz özel veya diger hastahanelerin luzumsuz tetkiklerden tedavilerden elde ettikleri kazanclar var.,Almanyadada bu yöntemle kazanc cok revansta,hastalik kasalari bunu bildikleri icin tedbirlerini almislar,ortaya cikardiklari haksiz yersiz kazanclardan önce imzasi bulunan doktoru sonra hastahaneyi sorumlu tutuyorlar,ödemiyorlar. Türkiyede Ct,MR,Rontgen gibi tetkiklerde Avrupa birincisi oldugunu gecenlerde MEDIMAGAZIN yazmisti,bu tetkiklerin hepsinin luzumlu oldugunu söylemek cahillik degil yalan olur,Bu tetkik taleplerinin altinda doktorlarin imzasi var.Hastaya zarari dokunacagini bile bile bu tetkikler luzumsuz olarak isteniyor,ceza kanununda bu"bilerek ve istiyerek kisinin vucuduna zarar verme"ye girer ve cezasi agirdir. Anliyorum calistiginiz hastahane sahipleri,yöneticileri sizlerden performans,kazanc istiyorlar (almanyadada ayni),hekimlerde basim agrimasin diye bol-bol tetkik tedavi,ameliyat yaziyor yapiyorlar(Almanyadada ayni),Yalniz burada Türkiye ile Almanya arasinda bir fark var:Hastalar! Almanyadaki hasta istenen her tetkikte,her tedavide veya her yapilmak istenilen ameliyatta sorar;kendisine ne faydasi,ne zarari olacagini,komplikasyonlarini v.s. Hekimler bunlari aciklamakla yükümlüdürler(en az 20 Dakka).Türkiyede ele tutusturulan bir kagitla hasta o bölümden o bölüme gezer desek yalan olmaz. Ne zaman hasta bilinclenirse bu yersiz kazanc seviyesi düser-kalkar demiyorum daha hic bir ülke bunun önüne gecemedi- Dedemin dedigi gibi"koca öküz bile önüne ot atanla,ardina comak dürteni bilir,ona göre boynuzlar"derdi. Ne diyelim hastalarin bilinclenmesi dilegiyle .....
3
Cevapla
Murat celikten
Sevgili arkadaşlarım yazıyı farklı anlamışsınız. Hekim bir yolsuzluğa müdahil olduysa hukuken bundan kurtulabilmesi zaten imkansız. Sgk hatalı faturalamalarda sorun olursa sorumlu hastane olacak demeye çalışıyor. Kaldı ki SGK zaten òzel hastaneleri milim milim inceliyor. Kolay kolay hata yapamazlar. Asıl sorun aysbergin görünmeyen yüzünde... Kamu hastaneleri her yıl global bütçe anlaşması yapıyor ve hiçbir fatura denetlemesine tabii tutulmuyor. Sgk nın işine geliyor çünkü bu iş yükünü kaldırabilecek fatura inceleyen hekimi yok. 6-7 bin tl maaşa kimse SGK da çalışmak istemiyor. Sağlık bakanlığı tarafında hastaya eğer zarar verilmemişse fatura 3 olmuş 53 olmuş önemli değil. Yeterki alımlar mevzuata uygun yapılsın. Kamu hastanelerindeki global bütçe uygulamasını fırsat bilen çok ciddi organize bir suç òrgütünü herkes görmezden geliyor. Bunu SGK da Emniyette Sağlık bakanlığıda biliyor ama hiçbir şey yapamıyorlar. Global bútçenin derhal kaldırılması gerekir. Böyle devam ederse bu örgüt bir yerde duvara toslar ve toslayınca ne SGK kalır ne Kamu Hastaneler Kurumu kalır. Benden sòylemesi
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir