Medimagazin logo

Cerrahi operasyonlar gereksiz yere mi yapılıyor?

Ortopedi cerrahı Prof. Dr. Andrew Carr, bazı tür elektif cerrahi müdahalelerin sadece plasebo etkisiyle yarar sağladığını, gerçekte çoğunun gereksiz olduğunu söylüyor.
Cerrahi operasyonlar gereksiz yere mi yapılıyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-Yapılan yeni bir araştırmaya liderlik eden Oxford Üniversite Hastanesi Ortopedi Cerrahı Prof. Dr. Andrew Carr, binlerce insanın titizlikle muayene edilmeden, ilaç kullanımı denenmeden gereksiz bir şekilde risk alarak, pahalı cerrahi müdahalelere maruz kaldığını söylüyor.

Daily Mail’den aktarılan habere göre, Cheltenham Bilim Festivali’nde konuşan ve gelecek ay yayımlanacak olan çalışmasını tartışan Prof. Andrew Carr, bazı tür elektif cerrahi müdahalelerle ilgili önemli kanıtlar olduğunu ve bu cerrahi girişimlerden elde edilen yararın büyük bir kısmının hastalarda oluşturulan yüksek beklentilerden yani plasebo etkisinden kaynaklandığını ifade ediyor.

“Çoğu diz operasyonu ağrı kesicilerden daha fazla etkili değil”

Carr, geçmişte yapılan çalışmalarda geleneksel yöntemlerle cerrahi girişimler karşılaştırıldığında, romatizmalı diz cerrahisi, endometriozis cerrahisi, vertebra kırıkları, spinal çimento enjeksiyonları, obezite için gastrik balon prosedürleri ve diğer bazı formları için plasebo ötesinde önemli bir yararın olmadığının gösterildiğini söylüyor. “Doğru olan şey cerrahi bir müdahalede bulunmadan diğer yöntemlerin uygulanmasıdır. Çünkü operasyonlardan alınan sonuçların ne kadarının plasebo etkisinden kaynaklandığını bilemiyoruz. Bunun anlamı binlerce hastanın gereksiz yere, risk alarak ve para harcayarak ameliyat olduğudur.” ifadelerine yer veren Carr, çoğu diz operasyonunun ağrı kesicilerden daha fazla etkili olmadığını dile getiriyor.

Özellikle diz ameliyatlarında fazla bir yarar sağlanmasa da enfeksiyon ve pulmoner embolizm gibi komplikasyonların gelişebildiğini, bazı hastaların da hayatını kaybettiğini belirtiyor.

 

Hemoapati gibi diğer uygulamalar da tıbbi yöntemler arasına girebilir

Profesör Carr, İsveç’teki Lund Üniversitesi’nde yapılan ve önceki artroskopi çalışmalarının da sistematik olarak değerlendirildiği araştırmada, artroskopi ve egzersizin her ikisinin de dizde ağrı geliştirdiğini, ameliyatın çok az bir farkla daha iyi olduğunu ama bu gelişimin sadece bir ağrı kesici kullanımına denk olduğunu aktarıyor. Buna rağmen bin ameliyattan birinde hastanın hayatını kaybettiğini söyleyen Carr, doktorların hemaopatlardan plasebo etkisinden dolayı geleneksel uygulamaları öğrenebileceğini, diğer alanların tıp bilimine uyarlanmasıyla daha etkili tedaviler elde edilebileceğini kaydediyor.

 

carrahi
cerrahi tartışma
plasebo
Yorum (4)
Ali
Bizim kendini bilgili sanan ,amerika vs. ülkelerin artigiyla beslenen bazı hekimler tamamlayıcı tıbba öcü gibi bakarken ,bu makaleden sonra hak verebilirler. Nede olsa deney yapmadan her şeye sarlatanlik diyoruz da , hastanedeki hallerini ,ameliyatlarıni, tanı koyma komedilerini görünce ,kim şarlatan merak ediyorum.
11
Cevapla
can
Yazıda da gayet açıkça belirtildiği üzere tmamlayıcı tıbbın, plasebo etkisinden söz ediliyor. Yani hastalara ilaç veriyoruz diye, kırmızı bir lolipop vermekten farkı yok asllında. Ama ağrıya etisi oluyor mu; oluyor. Hepsi bir yana, adamın birisi çıkıp öyle dedi diye, öyle olmuyor. Hani kanıt nerede? Bunca operasyon elde kanıt olmadan mı yapılıyor sanıyorsunuz?
5
Cevapla
medikalci
Medikal firmaları ile doktorlar arasındaki para ilişkisi ve performans sistemi oldukça daha nice gereksiz ameliyatlar yapılacaktır bunun önüne geçebilecek bir babayiğit inşallah çıkacaktır ilerde... sevgilerle...
13
Cevapla
vedat
Türkiyede 2004 ten beri ameliyat sayıları 10 kat artmış durumda. Bunun endikasyonla bir alakası yok. Her yıl nüfusun yaklaşık yüzde 10 u ameliyat oluyor. Bu işin maliyeti mortalitesi morbiditesi işgücü kaybı vs var.Popülist sağlık politikaları sonucu buraya geldik. Şuanda endikasyonu sorgulayan yok. Hastayı ameliyata ikna etmek yeterli.
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir