Medimagazin logo

Yüksek dozda D vitamini alımı yükselişte! Peki zararlı mı?

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, son yıllarda yüksek dozlarda D vitamini alımı oldukça arttı.
Yüksek dozda D vitamini alımı yükselişte! Peki zararlı mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN- Aşırı D vitamini alımının iskelet sağlığına zarar vermesinin yanı sıra böbreklere de ciddi olumsuz etkileri olduğu biliniyor.

Gençlerde önerilen dozlardan fazla alım 60 kat arttı

JAMA’da yayımlanan çalışmaya göre, 2000 yılından beri D vitamininin sağlığa faydaları ile ilgili çalışmalar artmış olsa da, iskeletin ötesinde ancak çok kısıtlı faydalarının kanıtlanabildiği söyleniyor. Livescience’den aktarılan habere göre, Amerika Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırma Anketi yoluyla 40 bin insanın verisini inceleyen araştırmacılar, 1999 ve 2014 tarihleri arasında Amerikalı gençler arasında bin üniteden fazla D vitamini alımının 60 kat arttığını ifade ediyor.

Yetişkinlerde çok yüksek dozlarda D vitamini alımı 30 kat arttı

D vitaminin aşırı dozda, 4 bin üniteden fazla, alınmasının değerlendirildiği ankette ise, 1999-2006 yılları arasında yetişkinlerin yüzde 0.1’inin, 2013-2014 yılları arasında ise yüzde 3.2 sinin bu yüksek dozlarda D vitamini aldığı ifade ediliyor. Bu yüksek doz D vitamini alımında 30 katlık bir artış anlamına geliyor.

Kadınlar ve yaşlılar daha fazla alma eğiliminde

Çalışmada, 2013-2014 yılları arasında yüksek dozda D vitamini alımının kadınlarda ve yaşlılarda daha fazla olduğu aktarılıyor. Araştırmacılar, çok fazla yüksek dozda D vitamini alımının, kırık ve çatlak oluşumu, düşme gibi riskleri arttırdığını; kalsiyum takviyeleriyle birlikte alındığında ise böbrek taşı oluşturabildiğini belirtiyor.

d vitamini
kanser
yüksek doz
Yorum (4)
vahap almasulu
D vitamini fazlasının kanser yaptığına dair hangi yayında bahsedilmektedir?Kaynak gösterebilirmisiniz:?
14
Cevapla
ahmetkemal
normal beslenen ve ciddi hastalığı olmayan insana hiç bir vitamin takviyesi yapmayın... vücut doğal yollarla dengesini sağlar.. buna b vitamini de dahil..
29
Cevapla
BİLGEHAN BİLGEN
Bu güneşli ülkede kim d vitamini ölçtürse düşük geliyor, Iskandinavyalilar ve Ruslar yanmış
2
Cevapla
bethune
Sayın Bilgehan Bilgen, günde kaç saat güneşe maruz kalıyorsunuz ? sabah hastaneye giriyoruz, akşam çıkıp eve giriyoruz. dışardaki güneşin bize faydası var mı? Yazın 2 ay deniz kenarında güneşlenmekle 1 yılık d vitamini depolanmıyor maalesef. Modern şehir hayatının sonuçları bunlar.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir