Medimagazin logo

'Dünyada ilk kez bu hastalara anestezi vermeden ameliyat yaptık'

Konya Devlet Hastanesindeki iki doktor, rahim bağırsak fıtığı rahatsızlığı bulunan üç hastaya anestezi vermeden ameliyat yöntemi uyguladı.
'Dünyada ilk kez bu hastalara anestezi vermeden ameliyat yaptık'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Raziye Hatipoğlu (86), Durana Ünal (77) ile Hamide Yüksek (76), uterovajinal prolopsus (rahim bağırsak fıtığı) rahatsızlığı nedeniyle zor günler yaşadı.

Diğer bazı rahatsızlıkları nedeniyle anestezi verilmesi riskli görüldüğü için ameliyata alınmayan kadınlar, Beyhekim Devlet Hastanesine başvurdu.

Hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Op. Dr. Naim Ünsal ile Op. Dr. Berna Keskin, oldukça riskli olmasına rağmen hastalarının hayati tehlikesini ortadan kaldırmak için anestezi vermeden ameliyat kararı aldı.

Kadınlar, başarılı geçen ameliyat sonrası rahim bağırsak fıtığından kurtuldu. Operasyonu gerçekleştiren doktorlara göre, dünyada ilk kez uygulanan yöntem tıp literatürüne girmeye aday.
Kansere kadar giden olumsuz sonuçlar ortaya çıkabiliyor

Op. Dr. Ünsal, kendilerine başvuran hastalarının rahim, yumurtalık, idrar torbası ve bağırsaklarının bacak arasından torba gibi dışarıya çıktığını gördüklerini söyledi.

Yıllarca süren bu durum karşısında fıtığın kadınların bacaklarının arasında sürekli sürtündüğü için oldukça rahatsız edici bir duruma yol açtığını dile getiren Ünsal, özellikle bu tür vakalarda idrar, büyük abdest yapamama sıkıntılarının bulunduğunu ifade etti.

Rahatsızlığın böbrek yetmezliğine kadar gidebileceğini, sürtünmeye bağlı o bölgede kanserler gelişebileceğini vurgulayan Ünsal, "Hastalar günlük hayatlarını rahat sürdüremiyorlardı. Yaşlarından dolayı kalp, akciğer, böbrek hastalıkları bulunuyordu. Ayrıca Durana teyzede kan zehirlenmesi vardı. Anestezi doktoru, hastaları kesinlikle operasyona almıyordu. Ama hastaların muhakkak ameliyat olması gerekiyordu" diye konuştu.


Uluslararası kongrelerde yöntemi anlatacaklar

Ünsal, rahatsızlıklarından dolayı kadınların bu durumdan psikolojik olarak da etkilendiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu tür vakalara dünyada ve Türkiye'de nadir de olsa ameliyat yapılıyor. Biz dünyada ilk olarak bu hastaları anestezi vermeden ameliyat yapma kararı aldık. Çünkü hastalar kesinlikle anestezi riskini kaldıramıyordu. Kadınlara anestezi vermeden o bölgeyi bir miktar uyuşturarak ameliyatı gerçekleştirdik. Hatta hastalarımızdan biri ameliyat olduğunu bile fark etmedi. 'Beni ne zaman ameliyata alacaksınız, ölürsem ameliyat yapmayın' dedi. Dünyada ilk kez uygulanan anestezisiz ameliyat yöntemini uluslararası kongrelere gönderdik ve buralardan kabul aldık. Uluslararası kongrelerde sunum yapacağız. Yöntemin dünyada ilk olmasının gururunu yaşıyoruz."

Bu tür vakalara anestezisiz müdahale edilebileceğini göstererek, bir akım başlattıklarına işaret eden Ünsal, "Anestezisiz bu tekniği kullandıkları zaman Amerika'da, Afrika'da, Avrupa'da, Türkiye'de, dünyanın neresinde olursa olsun bizim ismimiz kullanılarak operasyonlar yapılacak" ifadelerini kullandı.

Ünsal, literatürde sürekli görüleceklerine dikkati çekerek, tekniği Amerika'ya da yayın olarak göndereceklerini dile getirdi.

konya devlet hastanesi
dr. naim ünsal
dr. berna keskin
rahim fıtığı
dünyada ilk
anestezisiz ameliyat
Yorum (7)
aydin sinal
40 yillik hekimlik hayatimda tek basima 65 bin hastaya anestesi(genel-regional,i.v sedation v.s.)..) uyguladim,Bu haberi anlamak icin iki kere okudum...yine anlamadim.Anlamadigim: 1-ameliyat olmasi gerekli her hasta anestesi alir,ASA 4 olan hastalarda bile anestesi mümkündür yeterki teknik ve tecrübe iyi olsun. 2-risiko hastalarda genel anestesi cerrahin yapacagi LA den daha güvenlidir. 3-Buradaki gibi cerrahin anlatigi türde bir hastalik ne gördüm nede duydum.Uterovaginal prolapsus olur ,ama bagirsakla ne ilgisi var,uterus periton disinda,bagirsaklar periton icindeki organlar,hadi rahim cikarda yumurtalik idrar torbasi,bagirsaklar nasil cikar?kan zehirlenmesi ne demek?nicin tedavi edilip ameliyata alinmamis? 3-nicin PDA veya SPA yapilmamis,"anestesi vermeden o bölgeyi bir miktar uyusturarak" demek nedemek ,bir miktar ne miktar kilomu,grammi? 4-uluslar arasi kongreye sunup kendinizi kücük düsürmeyin ( hangi uluslar arasi kongrelere teblig gönderdiginizide merak ettim)vaginal prolapsus milyon kere yapilan ameliyat.Yapacaksaniz bir miktar uyusturarak ancak Somalide yaparsiniz. 5-reklamin iyisi kötüsü olmaz derseniz dogru .
0
Cevapla
Melih İbşirlio
Öncelikle haberi yapan doktor arkadaşları tebrik etmekle birlikte yaptıkları büyük bir yanlışı düzeltmek istiyorum. Anestezi verlmeden cerrahi işlem daha doğrusu invazşv bir işlem yapılamaz. Etik olarak hasta ağrı duyacagı için yapılması doğru degildir. Yaptıkları lokal anestezi nasıl anesteziden saymayıp anestezisiz biz ameliyat yaptık diyorlar gerçekten düşündürücü. En azından bu cümleyi yurt dışındaki yayınlarında sarfetmediklerini düşünüyorum. Lokal anestezik ajanlarla anladıgım kadarıyla daha önce bölgesel anestezi ile yapılamayan bir cerrahi işlemi bilgesel anestezi ile yapmışlar.. Bu konuda bilgi vermek istedim....
0
Cevapla
Sema Gürdal
Kan Zehirlenmesi olan teyzenin ki sepsis kastedildi anladığım kadarıyla prolapsus ameliyatının nasıl bir aciliyeti vardı.Biz anestezi hekimleri hastayı ameliyata alırken en optimum koşulları oluşturarak hastanın can güvenliğini dikkate alarak işlemi yaptırırız aksi takdirde her hasta anestezi alır yeterki güvenlik tedbirleri alınsın.
1
Cevapla
mehmet akdoğan
anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı olarak gündüz saatlerindeki saçma sapan magazin programlarını izliyor hissine kapıldım, bu kadar avam ve bilimsellikten uzak bir anlatım görmedim. bu açıklamaların haber değeri de yok, sayın medimagazin yetkililerinin de gözünden kaçtığına inanmak istiyorum. lütfen şikayet ettiğimiz konularda halkımıza biz kendimiz örnek olalım.
0
Cevapla
anestezist
Her hastaya uygun bir anestezi yöntemi vardır ve cerrahların anesteziyi pas geçip lokalle yapmaya kasması saçmalık olmuş. Kendi anestezistleri vakalarını kesiyor diye hiç anestezi verilemez sanıyorlar herhalde.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir