Medimagazin logo

Ucuz ve kalitesiz malzemeler, hastane enfeksiyonlarına yol açıyor

Türkiye, hastane enfeksiyonlarını önlemek için birçok önlem aldı. Fakat problemler hâlâ devam ediyor.
Kaynak: ZAMAN - BETÜL TANRISEVEN
Ucuz ve kalitesiz malzemeler, hastane enfeksiyonlarına yol açıyor
HASTANE ENFEKSİYONUNDAN DOLAYI YATAN HER HASTANIN GÜNLÜK MALİYETİNİN BİN 200 DOLAR DAHA FAZLA OLDUĞU AKTARILIYOR.
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hastanede yaşayan mikropların onları öldürecek her türlü antibiyotiğe karşı direnç kazandığını dile getiren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları’ndan Prof. Dr. Serhat Ünal, “Ölümcül risk oluşturan hastane kaynaklı enfeksiyonlar, alınabilecek basit tedbirler ve yeni teknolojilerle önlenebilir.” diyor.

 

Özellikle ucuz sağlık malzemesi kullanılmasının risklerine dikkat çeken Ünal, “Katater damara taktıktan sonra gazlı bez takılıyor, tanesi 10 kuruş ama her gün değiştirmen gerekiyor. Her açtığında enfekte ediyorsun. Onun yerine şeffaf özel bandajlar var, üç gün açmıyorsun. Risk azalıyor.” ifadesini kullanıyor.

 

Ünal, hastane enfeksiyonundan dolayı yatan her hastanın günlük maliyetinin bin 200 dolar daha fazla olduğunu aktarıyor.

 

Ünal, solunum yolu enfeksiyonlarında oluşabilecek riski şöyle özetliyor: “Hastanın solunumu yetmiyor, destek olarak ağzından boru sokuyoruz akciğerlerine. Normalde burnumuzdan hava aldığımız zaman mikroplar, burundaki kıllarda ve epitel hücrelerde süzülüyor ama solunum için boru kullandığımızda mikropların direkt yerleşebileceği bir ortam oluyor. Etraftaki kötü mikroplar borunun içine yerleşmesi durumunda, kişi hastanede kazanılmış zatürre olur.”

 

Serhat Ünal, hastane enfeksiyonu sonucu ölüm oranlarının çok yüksek olduğunu söylüyor. Prof. Ünal, hastane kaynaklı enfeksiyonların önüne geçmek için şunları öneriyor: “Öncelikli olarak temizlik gibi temel kurallara dikkat edilmeli. Enfeksiyonların önüne geçmek için tasarlanmış ürünler kullanılmalı.”

ucuz
ve
kalitesiz
malzemeler
hastane
enfeksiyonlarına
yol
açıyor
Yorum (1)
Dr MO
"Ünal, hastane enfeksiyonundan dolayı yatan her hastanın günlük maliyetinin bin 200 dolar daha fazla olduğunu aktarıyor." ???? Sayın Ünal'ın Türkiye'de sağlık hizmeti fiyatlarından haberi yok galiba. Enfeksiyon tedavisi için hastanelerin ortalamadan 1200 dolar yani 2600 TL daha fazla aldıklarına inanmak çok zor. Türkiye'de enfeksiyon tedavisi alan bir hastanın günlük maliyeti 250-350 lirayı bulmaz. Ne personel giderleri ne de ilaç fiyatları 2600+ tutmaz. Bu verilen rakam hekimliğin ve sağlık hizmetinin ayağa düşmediği ülkelerden ithal edilmiş.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir